Wie gaan we dit weekend weer op teletekst vinden? Deze vraag werd gesteld door een clubgenoot tijdens het inkorven afgelopen weekend. Dit jaar is er ook voor de midfond specialisten een aantal vluchten waarvan de eerste tien op teletekst worden vermeld. Een duif op je hok hebben die ooit op teletekst stond is voor velen het hoogst haalbare. Mooier dan een kampioenschap of een vluchtoverwinning in de club of kring. Als je dan een duif hebt die zelfs twee keer op teletekst stond dan heb je echt iets om trots op te zijn. Maar dit wil niet zeggen dat je ontevreden moet zijn wanneer je niet op staat. Wanneer je niet bij de eerste tien bent te vinden besef je vaak pas hoe moeilijk het is om er wel bij te staan.
Het seizoen is op dit moment in volle gang, de weersomstandigheden zijn erg wisselend waardoor de vluchten voor de duiven niet eenvoudig zijn. In deze tijd is het belangrijk de training en de voeding aan te passen aan de vluchten. De weken zijn kort voor de duiven omdat ze vaak op donderdag weer ingekorfd worden en na een moeilijk weekend kun je eigenlijk niet te veel gas terugnemen. Iedere week mee en twee keer per dag trainen is wel te doen voor de duiven maar niet als de voeding onvoldoende is. Voer in deze tijd niet te licht. Voor opvoeren is in deze periode geen tijd. Zorg dat de duiven voldoende energie binnen krijgen die ze nodig hebben voor de vluchten. Bij ons gaan de duiven iedere week mee, ook tussen de dagfond vluchten dus de batterij moet gevuld blijven. De duiven kunnen de gehele dag door eten wat ze willen. Er staat altijd voer, de duif kan op deze manier eventuele tekorten het beste aanvullen. Omdat ze niet hongerig zijn trainen ze ook goed en dit is weer van belang om de conditie te verbeteren.
De mensen die “opvoeren” van een lichtere naar zwaardere kost zijn vaak de wat oudere traditionele melkers. Deze duiven zullen op donderdag volle bak krijgen nadat ze in het begin van de week kort zijn gehouden. Doordat deze duiven zich donderdag helemaal vol eten hebben ze op vrijdag weinig trek. Zaterdag, wanneer ze moeten presteren hebben ze dus de dag ervoor weinig of niets op. In het begin van het seizoen met vluchten tot 300 km is er weinig aan de hand. Worden de afstanden verder en de vluchten zwaarder dan zie je op deze hokken de kaars langzaam uitgaan.
Jonge duiven
Over enkele weken beginnen we te vliegen met onze toekomst. Iedereen is het seizoen gestart met een hok vol oude duiven die het voor ons moesten doen. Maar de meeste liefhebbers hebben ook dit jaar weer ervaren dat er nogal wat duiven vervangen moeten worden willen we een stap vooruit maken. Het is aan ons om onze jonge duiven goed voorbereid aan de start te brengen. Zorg dat ze gezond zijn, anders zullen er velen verloren gaan tijdens het africhten. Ga de eerste paar keer niet te ver tijdens het lappen. Bouw de afstand rustig op en laat ze wennen aan de mand. De eerste keren zijn ze erg nerveus maar na een aantal keren zal dit snel minder worden. En juist met minder stress zullen er minder verliezen zijn. Als je gaat africhten doe dit dan niet wanneer het erg warm is. De jongen moeten overal nog aan wennen dus zorg dat het weer rustig is. Een beetje wind mag wel, maar hitte kan zeker de eerste keren fataal zijn voor onze jonge garde.
Op eigen hok
Schreef ik de vorige keer over het plezier dat we hadden over het spelen met de duivinnen. Dit plezier groeit met de week. Op de eerste dagfond vlucht Orléans speelde we een 3e op teletekst met een duivin. Ook op de andere vluchten vliegen de duivinnen de laatste weken super. Deze prestaties had ik van te voren niet voor mogelijk gehouden. Ik kan me zelfs voorstellen dat er mensen zijn die alleen maar met duivinnen spelen. Natuurlijk zijn er een aantal die zijn afgevallen maar dat percentage is bij de doffers niet anders. Het lijkt ook dat de duivinnen de vluchten makkelijker verteren. Ze trainen de dag na een vlucht ook veel beter dan de doffers dus met de conditie zit het wel goed. We zijn benieuwd hoe ze het komend weekend op onze 2e dagfond vlucht zullen gaan doen.
Opmerkelijk is wel dat ook bij ons een aantal ervaren oude doffers minder goed presteert dan vorig jaar. Dit hoor ik op meer hokken en kan dit niet verklaren. Misschien helpt voor deze duiven een rustperiode om ze over het dode punt heen te helpen? Door blijven spelen helpt ze volgens mij niet. Ze blijven wel prijs vliegen maar blijven onder hun niveau. Een aantal is nu bij ons een weekje thuis geweest. Komend weekend mogen ze laten zien of dit ze geholpen heeft.
|