Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Seizoensperikelen (deel 2) Open printvriendelijke pagina
Jaco van Nieuwamerongen  2-7-2010
 

Het lijkt alweer een hele tijd geleden: Het koude voorjaar. Toch is het pas een week of zeven terug, dat de nachten koud waren en zestien graden in de middag een zeldzaamheid was, laat staan twintig graden. Veel liefhebbers hebben van die koude periode nog last (een nasleep). De laatste weken is het weer beter geworden, vooral de laatste week is het gewoon erg warm. De duiven kwamen snel beter in hun vel te zitten. Nu is het misschien wel weer té warm, al is het voor duiven niet snel te warm als ze rustig in het hok zitten. In de ochtendkoelte vliegen ze lekker rond het hok en ook ’s avonds toeren ze lekker om het huis. De vluchten worden met dit weer zwaarder, maar eenmaal thuis herstellen ze snel. Het is wel verstandig van sommige afdelingen, dat ze het jonge duivenseizoen een week hebben uitgesteld. Jongenduivenconcoursen met deze warmte is vragen om problemen. Het leerproces van jonge duiven is al moeilijk genoeg zonder deze warmte.

Voorinfo

De laatste jaren waren we gewend om tussen de 80 en 90 vliegduiven te hebben, waarvan er meestal rond de 50 twee jaar of ouder waren. We spelen de laatste 20 jaar alleen overnachtvluchten voor de punten. De andere vluchten is puur training, zelfs een zware Chateauroux (643 km). Voor elke overnachtfondvlucht hadden we genoeg keus uit ervaren duiven om te spelen en de ploeg werd dan later in het seizoen aangevuld met debutanten. De laatste twee seizoenen (2008 en 2009) liepen niet naar onze (pa's en mijn) wens. Weinig kopduiven en een laag prijspercentage. Waren we de jaren voor 2008 verwend met minimaal 8 prijzen bij de eerste 100 nationaal en een prijspercentage van tussen 60% en 65%, in 2009 was het weggezakt naar één prijs bij de eerste 100 nationaal en een prijspercentage van nog geen 35%. In het najaar van 2009 hebben we veel vlieg- en kweekduiven weggedaan. Al met al begonnen we het seizoen 2010 met 60 vliegduiven (30 jaarlingen, 15 tweejarigen zonder overnachtervaring, 2 driejarigen zonder overnachtervaring en 13 ervaren oude duiven). Minder duiven dus. Wat het qua planning nog moeilijker maakt is het feit dat er weinig ervaring op het hok is. Dat is wel een mooie uitdaging! Alle factoren bij elkaar zorgden ervoor dat we geen hoge verwachtingen vooraf hadden.

Nieuwe opbouw, nieuwe plannen

De vliegploeg moest opnieuw worden opgebouwd. De ervaring was immers 13 duiven groot in plaats van rond de 50 duiven in het verleden. Zo’n nieuwe opbouw is ook een mooi moment om te kijken op welke vluchten we eigenlijk willen proberen uit te blinken. Onze selectie was altijd gericht op zware middaglossingsvluchten met meer dan 1.000 km. Dat moesten onze duiven aankunnen. Door de introductie van de NU is er nog maar één 1.000 km vlucht over: St. Vincent. Dat is voor ons te weinig. Niets ten nadele van de NU, een prachtige competitie, maar voor onze ambities is er nog maar één vlucht bij voorbaat interessant binnen dit programma. De rest is te kort (3 vluchten tussen de 900 en 950 km en 2 vluchten tussen de 800 en 850 km). Als deze vluchten zwaar zijn, wordt het pas leuk, maar dat is lang niet altijd zo. Dus daar gaan wij dan geen selectie op afstemmen, geen beleid op maken of we moeten naar een ander trainingssysteem en selecteermethode. En dat willen we niet.
De vluchten van de ZLU zijn op één na boven de 1.000 km, dus dat is voor onze duiven beter. Een feit is wel dat een morgenlossing heel anders is dan een middaglossing. Of onze duiven dit aankunnen moeten we gaan ervaren. Naast de ZLU-vluchten hebben de Marathon Noordvluchten met een middaglossing onze voorkeur. De overige middaglossingsvluchten gaan gebruikt worden om Marathon Noordduiven op te leiden. Dit is onze visie voor de komende jaren, voor de lange termijn dus.

2010

Het vliegseizoen 2010 begon dus met 13 ervaren overnachters. Drie duiven werden ingepland voor Brive, zes voor St. Vincent, twee voor Bordeaux ZLU en twee voor Barcelona. Brive werd zoals verwacht geen spectaculaire vlucht voor ons. Alledrie wonnen ze wel prijs, waarvan twee in het laatste kwart van de uitslag. De eerste zat aan het eind van het eerste kwart. Niet tevreden, maar ook niet ontevreden. Op de inspeelvluchten verspeelden we een St. Vincenter, dus hier gingen er uiteindelijk vijf naar toe. De eerste duif zit 154 nationaal. Een plek die deze doffer al een paar keer had overtroffen, maar voor nu was het een goed resultaat. Twee andere duiven speelde nog prijs en de andere twee zijn achtergebleven. Deze twee achterblijvers hadden tot dan toe slechts een keer gemist in hun leven en hadden ook verschillende knappe prijzen gewonnen, o.a. al een eerste van St. Vincent in de club. St. Vincent was voor ons licht tegenvallend, ook omdat daar onze betere duiven op zaten, had het resultaat wat beter kunnen zijn.
Toen kwam binnen een week Perigueux en Bordeaux ZLU. Op Perigueux gingen de drie Brive-duiven met drie debutanten van het jaar 2008. We wilden ook nog 8 jaarlingen spelen, maar zagen daar vanaf, omdat het warm zou worden met een kopwindje en dat was voor onze jaarlingen (tot dan toe ongeveer 1500 vliegkilometers in twee jaar) teveel van het goede. Op Bordeaux gingen de twee onervaren driejarigen mee, een oude ervaren doffer en drie debutanten van twee jaar. Onze andere ervaren Bordeauxer was achtergebleven op Dourdan.
Perigueux: Bij ons viel zaterdagochtend de eerste om 10:42 uur en kort daarna de tweede om 10:48 uur. Goed voor de 1e en 2e prijs in het Inkorfcentrum. In het rayon nummer 4 en 6 en 29 en 36 in de afdeling. Een prestatie die boven verwachting was en dus waren we zeer tevreden. Zeker als je kijkt hoe de laatste jaren zijn verlopen. Voor het eerst lijkt de vorm en de prestaties uit het dal te zijn gekomen. In het inkorfcentrum hadden we ook prijs 6 en 10 tegen 76 duiven. Toen kon er in de late avond misschien nog een duif van Bordeaux komen. In Zeeland begonnen de eerste duiven te vallen om half acht. Het werd al snel duidelijk dat het moeilijk werd om een duif voor het donker te pakken. Toch ging ik voor zitten om kwart voor tien. Het begon na een half uurtje al aardig te schemeren en toen zag ik uit het Westen een duif aankomen en die kwam toch echt naar beneden op een tijd die ik nooit meer vergeet: 22:22:27 uur. De eerste melding in Soest (Inkorfcentrum) en de snelste van de Fondunie 2000 en de 25e in de ZLU. Nog net een ZLU-bokaal, een geweldige prestatie van deze duif. Zondagmorgen kregen we er nog vier duiven bij, waarvan er drie in de prijzen zitten van de Fondunie 2000 en één net niet.

Wordt vervolgd!

Jaco van Nieuwamerongen

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Fondunie 2000

Nico Haesen

M. van Ginkel

De Marathonvliegers

Dick-Jan & Stephan Göbel

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

Combinatie Lokhorst

Theo de Kruijk

Combinatie Bruggeman

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens