Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zeg dat het niet waar is Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  6-7-2010
 

6 Juni was weer zo’n dag. Het weer was slecht, Quievrain zou om 15.00 uur los gaan, een half uur na de Nederlanders. Die losten inderdaad, de duiven keerden vlot huiswaarts maar tegen 15.00 u verslechterde het weer en de Antwerpse lossing werd uitgesteld. Waarom toch moet men daar ‘op het uur’ lossen?

Eén reden begrijp ik. Om liefhebbers op de kortere afstanden, rond Brussel bijvoorbeeld, wat zekerheid te geven. Die spelen van 70 kilometer of korter en om 9.15 lossen zou kunnen betekenen dat de duiven thuis zijn als de berichten tegen 10.00 u op teletekst komen.

ANTWERPEN

Maar waarom moet Antwerpen zich daaraan houden? Waarom mogen die zelf niet besluiten? In ons wisselvallig klimaat kan het voorkomen dat het 3 kwartier mooi is, dan even slecht, en vervolgens weer mooi.

Als dat slechte weer zich aandient tegen het uur, als dus gelost zou moeten worden, heeft men een probleem dat Nederlanders niet kennen. Die lossen als het goed is en wachten niet tot het uur als het slecht kan worden.

Beseffen beleidsmensen niet wat het voor velen betekent als de duiven pas op maandag aan komen? Waarom kijkt men naar de klok en niet naar het weer? Omdat men er al 100 jaar op het uur lost? 

Het gebeurt vaker dat Nederlanders in Quievrain lossen als het weer (even) goed is maar Antwerpen wacht tot… het niet meer bekwaam is. 

NOGMAALS ANTWERPEN

Kampioenschappen moeten de kampioenen aanwijzen; de beste dus. Dat geldt ook voor Asduiven. Maar gebeurt dat ook? Neem nu Union Antwerpen en stel dat het Kampioenschap gaat over 10 vluchten met telkens een deelname van 1.000 duiven. Een duif van mij kan geen 10 keer de 330e prijs winnen want die vliegt na 3 zulke prijzen al naar de poelier.

Maar goed, neem een duif die 10 keer de 330e prijs wint van dus 1.000 duiven, een duif die bij weinigen zou overleven, maar wel 1e Asduif wordt vanwege de meeste  prijzen. Stel daar tegenover een super die op 9 van de 10 vluchten los vooruit de 1e prijs wint. Zulke duiven bestaan alleen in de verbeelding maar… die zou het af moeten leggen tegen dat prul dat 10 keer de 330e prijs won.

Vanwege een prijs minder gewonnen!

Onbegrijpelijk, het lijken wel Duitse toestanden. Duiven die daar Asduif worden (meeste prijzen) worden hier soms geruimd. Wij willen kopvliegers!

Wat het Algemeen kampioenschap betreft eenzelfde verhaal. Win je met je 4 eerstgetekende de prijzen 325, 326, 327 en 328 dan heb je 4 punten. Iemand met een stuntuitslag, de 3 eerste prijzen met zijn 3 eerstgetekende wordt minder gewaardeerd. Die krijgt 3 punten. Zulke regels halen niet eens het niveau van de belachelijkheid.

JAPPEN

Het doet denken aan die vreemde Japanners van lang geleden. Voor een Nationale winnaar uit Sint Vincent boden ze 32.000 euro. De duif had voordien geen prijs gewonnen.

De duif daarentegen die de 8e Nationaal won was een fenomeen die al 3 keer eerder bij de eerste 35 Nationaal gewonnen had. De eigenaar kreeg niet één EEN aanvraag om dat ‘fenomeen’ te kopen. Maar ook in Nederland kunnen ze er wat van. 

NEDERLAND

Enkele jaren terug stonden in Baarle de inmandlokalen van de Nederlandse en Belgische Bond tegenover elkaar. Voor Creil (300 km) moesten de Nederlanders donderdag inmanden, de Belgen die uit Dourdan vlogen, 100 km verder, een dag later.

Van Barcelona (internationaal) hebben we zo’n situatie ook gekend. De dag voor eerder genoemde 6 juni, de 5e dus, hadden de Nederlanders vlak over de grens een rampzalig concours uit Mantes, 360 kilometer. Over rampzalig mag je toch spreken bij een prijsduur van 2,5 uur. 

De duiven waren om 7.00 uur gelost, het weer was prima. Dourdan was ook om 7.00 uur los en het concours verliep zoals alle andere concoursen in Nederland en Belgie prima. Wel was het warm en... waren de duiven van Mantes al op donderdag ingemand.

Was 2 nachten korf gecombineerd met dat warme weer de oorzaak van het bijzonder slechte verloop? Of een kruislossing misschien? Nooit zullen we het weten. Wat ik wel weet is dat de eerste keer 2 nachten mand vaak een struikelblok is, vooral voor jonge duiven.

OVERSCHRIJVEN

Regelmatig komt het voor dat een (nationale) winnaar uit concours genomen wordt omdat de ring niet was overgeschreven. Mij lijkt het muggenziften of zeg maar liefhebbers pesten. Er is toch ook zo iets als een hoklijst en een eigendomsbewijs? Volstaan die niet om te zien van wie de duif is?

Dat overschrijven is negatieve energie als men het mij vraagt. En over energie gesproken. Vergelijk je de salarisposten van de KBDB (Belgie) en de NPO (Nederland) dan val je van je stoel.

Het zou nog te billijken zijn als men in Belgie zo veel actiever is maar het tegendeel lijkt waar. Alles en iedereen moet (wil) betaald worden en niet weinig ook. In de Algarve zijn bestuurders en werkers idealisten. Die willen geen cent betaald en de sport gaat er niet achteruit. Maar misschien is dat toeval.

Veel in duivensport begrijp ik dus niet maar dat geldt voor heel de samenleving.

OOK GEK    

- Een keer (and once only) heb ik over Spaanse wegen gereden. Die hadden nooit aangelegd kunnen worden zonder onze (en mijn) belastingcenten, want Zuid Europa behoeft steun. En weet U wat? Ik betaalde me blauw aan tolgelden voor te rijden op wegen die mede door mij betaald waren. Die ‘arme’ landen waar onze belastingcenten naar toe gaan kopen ook nog eens onze beste voetballers omdat wij hun schaamteloos hoge lonen niet kunnen betalen.
- Verder wordt Nederland steeds groener. In Enschede werd een handvol zeldzame vleermuizen ontdekt. Om ze voor uitsterven te behoeden werden bomen geplant. Kosten 25.000 e.   
- Nog in Nederland was een 15 jarig meisje verdwenen. De zoektocht kostte 200.000 harde euro’s (opnieuw betaald door de belastingbetaler). De jonge ‘dame’ werd uiteindelijk gevonden in een hotel waar ze zich ‘amuseerde’ met een vriendje.
- Elders werd de afbraak van een oude woonwijk stilgelegd omdat er een steenuil huisde. In Limburg dan weer werd de aanleg van een autobaan stopgezet om een zeldzame paddensoort niet te storen. Kosten 400.000 euro. 

Best denk je niet te veel na over bepaalde zaken in duivensport en in de samenleving. Er zijn er voor minder aan de drank gegaan.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Super Fondclub G.O.U.

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Jan Koenders

IFC Zeeland

Nico Haesen

Comb. Verweij-de Haan

Combinatie Bruggeman

Van Elsacker-Jepsen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!