Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Advies IWB en WOWD m.b.t. zeer warm zomerweer Open printvriendelijke pagina
8-7-2010
 

Advies oude-duivenvluchten weekend vrijdag 9 t/m zondag 11 juli 2010. Het IWB en de commissie WOWD adviseren om voor de donderdag-inkorving met de oude duiven het aantal duiven per mand terug te brengen naar de norm voor de meerdaagse fond, zie: Reglement Vervoer en Lossingen, artikel 3, lid 1.

Advies jonge-duivenvluchten
Het IWB en de commissie WOWD adviseren de vluchten met de jonge duiven voor het weekend van vrijdag 9 t/m zondag 11 juli af te gelasten en aan de Afdelingen te verzoeken om de jonge-duivenprogramma’s (en eventueel de datum voor de nationale Derby der Junioren) hierop aan te passen.

Argumentatie

  • Vrijdagmiddag worden in Nederland maximumtemperaturen boven 30 ºC verwacht. In de avond en nacht die volgen dalen de temperaturen naar minima van 15–18 ºC op de vroege zaterdagochtend, kortom; er is sprake van een ‘warme nacht’. Op zaterdag worden rond 14.00 uur temperaturen verwacht van 27 á 28 ºC in het westen tot 31–34 ºC in het oosten en zuiden van het land.
  • Door maximaal te ventileren kan de temperatuur in de wagens worden verlaagd tot de buitentemperatuur plus 4–6 °C. Dit betekent dat in de wagens tot in de nacht temperaturen van ruim boven de 30 ºC gaan voorkomen. 
  • De duiven kunnen dergelijke hoge temperaturen normaliter aan mits zij over voldoende drinkwater beschikken. Aangezien de meeste Afdelingen hun eerste of tweede jonge-duivenvlucht houden, mag echter verwacht worden dat een groot deel van de jonge duiven het drinkwater nog onvoldoende zal vinden.
  • Uit onderzoek i.s.m. de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat jonge duiven die gedurende 12 uur bij 32–36 °C in de verzendmand en verblijven - en daarbij geen drinkwater tot zich nemen - tot 12% van het lichaamsgewicht aan vocht kunnen verliezen. De thuiskomst van deze duiven is verstoord.
  • Uit het WIS en WAS onderzoek blijkt dat voorzichtigheid geboden is bij jongeduivenvluchten
    1, 2 en 3. De kans op een verstoorde thuiskomst is bij deze drie vluchten groter dan op de latere. Hierbij speelt het nog niet voldoende drinken in de manden waarschijnlijk een rol.
  • Een vroege lossing op zaterdagochtend (temperaturen rond 8.00 uur: 20–22 °C) of het verminderen van het aantal jonge duiven per mand heeft geen effect op het risico dat de jonge duiven het drinkwater nog onvoldoende vinden in de nacht die daarvoor ligt.
  • Ook bij een vroege lossing kan een belangrijk deel van de jonge duiven pas na het middaguur het hok bereiken, waardoor deze toch te maken krijgen met de hoge temperaturen.

Instituut Wedvlucht Begeleiding (IWB),
A. van Dam

Commissie Wetenschappelijk Onderzoek Welzijn Duiven (WOWD),
A. Winkel
J.F. Gaiser
G.A. van Oortmerssen
J. van der Sluis (veterinair adviseur NPO)
L.W. van der Waart

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Will & Falco Ebben

Gebroeders Homma

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gertjan Knoop

De Marathonvliegers

IFC Zeeland

Theo de Kruijk

Gert Jan Beute Duivenproducten

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren

Duindam Klimaatadvies