Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het gaat nu echt beginnen Open printvriendelijke pagina
Rene Dalmolen  15-7-2010
 

Hoogtijd om weer eens de nieuwsrubriek van de site bij te werken, als je niet met de duiven speelt is er ook niet veel te vertellen maar dat gaat weer veranderen. Hopelijk is het komend weekend wel verantwoord om de jonge duiven hun eerste vlucht te geven en dan gaat het ook voor mij weer beginnen.

Trouwens wat mij betreft een prima beslissing om de vlucht af te blazen, op deze manier voelt niemand zich verplicht om door bijvoorbeeld een kampioenschap toch de duiven in te korven.

De jongen zijn nu 7x weggeweest, als voorbereiding en vooral op de africhting van de afdeling vanuit Ommen zijn er een aantal achtergebleven. Op zaterdagavond waren er 40 weer van de 52 en daar is het ook bij gebleven. Een aantal duifjes was zo leeg gevlogen, dat ze zelfs nu, 3 weken later, nog niet weer volledig op krachten zijn. Ik laat ze zitten en speel deze dan later op de natour.

De jongen trainen 1x daags bij huis (`s avonds) voor een periode van ongeveer een uur. Ik heb wat latere jongen dus onderling paren dat doen ze nog niet. Normaal zou ik ze na een paar weken op weduwschap gaan spelen maar ik twijfel of het dit jaar wel gaat lukken, zonder koppeltjes is er namelijk geen spel.

Overal hoor je, dat mensen problemen hebben met het gezond houden van de jonge duiven. Ook mijn jongen hebben behoorlijk coli gehad, sommige zelfs meerdere keren. Na het verlies vanaf Ommen zijn de jongen die wel thuiskwamen behoorlijk beter geworden. Ze kregen net dat beetje extra glans en gezondheid, niet dat ze voorheen ziek waren maar er ontbrak wel iets. Ik denk dus nu, dat de hoeveelheid jongen in relatie tot de beschikbare ruimte ook een rol speelt in hoe gezond ze blijven. In een reportage van Henri Hoeks, de kampioen op de meerdaagse fond, las ik iets soortgelijks. Hij zegt, dat we steeds meer jongen zijn gaan kweken om de verliezen op te vangen maar we hebben nog steeds dezelfde hokruimte beschikbaar. Hierdoor ontstaan er volgens Hoeks nog meer problemen, voor mij zeker iets om over na te denken.

De jongen van de tweede ronde vliegen ook goed bij huis, zo goed dat ik nog even twijfelde om ze te spelen op de jonge duivenvluchten. Maar ze zijn nog nooit weggeweest en ik heb geen goede ervaringen met spoedcursussen een week voor de eerste vlucht. Omdat het allemaal te gehaast moet zijn verliezen bijna niet te voorkomen. Binnenkort begin ik ook deze ploeg op te leren zodat ze ook minimaal een keer of 5 weg zijn geweest als voorbereiding op de natour.

Er is inmiddels zelfs nog een derde ploeg jongen maar deze komen niet los. Het zijn allemaal duiven die qua komaf geschikt zijn voor de meerdaagse fond. Van meerdere liefhebbers heb ik spontaan duiven gekregen om mee te starten op deze discipline. Heel mooi om te zien, dat mensen je zomaar een aantal jongen of eieren meedoen uit hun beste koppels. Een aantal van mijn eigen kweekduiven zitten dus nu op eieren van fondduiven.

Deze ploeg duiven laat ik niet los en kunnen dit jaar mooi uitgroeien zodat ik er volgend jaar mee kan gaan kweken. Het zijn allemaal duiven uit bewezen lijnen of ouders en door ze vast te houden kan de roofvogel niet net die ene aparte weghalen. Ik kreeg deze tip om ze vast te houden van Ton van der Walle uit Beerta, de man die op dit moment op de grote fond ook echt aan de weg timmert. Hij adviseerde mij de duiven vast te houden om altijd een basis achter de hand te hebben omdat fond nog wel eens veren wil kosten.

Langzamerhand ga ik dus omschakelen van de programmavluchten naar de meerdaagse fond. Waarom…?
Ik kan het met de tijd die ik beschikbaar heb niet de benodigde aandacht geven aan de duiven die ik denk dat nodig is om prestaties te mogen verwachten. Vooral in het voorjaar kom ik door de korte dagen tijd te kort om de duiven fatsoenlijk voor te kunnen bereiden op de vluchten. Daarnaast zijn de roofvogels in het voorjaar een probleem waardoor de duiven maar weinig los kunnen bij huis. Ook het wekelijks "moeten" inkorven staat mij tegen en dit jaar heb ik ontdekt dat een weekend zonder een duivenvlucht ook best mooi is. Naast duiven zijn er ook nog andere dingen die ik graag doe en daarom nu de omschakeling.

Door deze switch begint het duivenseizoen wat later en heb ik iets meer ruimte om de duiven goed voor te bereiden en te laten trainen. Ook om iets te kunnen presteren op de meerdaagse fond moet er natuurlijk veel werk worden verzet, want zonder inzet geen prestaties!

Maar nu eerst met de jonge duiven vliegen, ik heb er wel zin aan en ik hoop dat ze goed gezond blijven.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Gert Jan Beute Duivenproducten

Huub Hermans

Combinatie Lokhorst

M. van Ginkel

Team Noel-Willockx

Comb. Verweij-de Haan

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Jan Koenders

Gertjan Knoop

Marcel van Zanden

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!