Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Winnaar Barcelona Marathon Noord 2010 Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  17-7-2010
 

Op 2 juli om 9.45 u. werden de duiven gelost in Barcelona, één van de meest tot de verbeelding sprekende wedvluchten. Diverse factoren zijn verantwoordelijk voor de eerbied waarop men over Barcelona praat, de afstand, de heroïek, de aandacht die de winnaars te beurt vallen en zo zijn er nog vele dingen te noemen.
De meeste liefhebbers wagen zich niet aan deelname en anderen kijken het hele jaar uit naar de vlucht der vluchten.
De deelname was lager dan in 2009 en alleen al in Nederland werden ongeveer 1000 duiven minder gezet maar met ruim 7000 duiven was er voldoende concurentie.
De omstandigheden onderweg met hoge temperaturen en mogelijk onweer maakten dat de verwachting was dat het een pittig concours kon worden. Een voordeel voor de duiven was wel dat de wind licht mee was.
De eerste duif in Nederland viel om 12:15:20 bij Cees Luykx in St. Willebrord op een afstand van 1148 km.
Dan is het wachten op de eerste duif bij Marathon Noord. De eerste twee deelnemers bij Stichting Marathon Noord die een duif constateren zijn Margreet Koeman-Kok uit Wormerveer om 17:45:07 en Cees van der Laan uit Castricum om 18:09:08. De eerste had echter niet voor de ochtendlossing gezet en de tweede was een derde getekende waardoor de overwinning ging naar Martin Jacobs in Bennekom die om 17:12:29 op een afstand van 1213 km. zijn eerst getekende constateert.

De liefhebber

Martin is een 61 jarige liefhebber die in het dagelijks leven een makelaarskantoor runt. De hobby is een bezigheid van Martin waarbij zijn echtgenote bijspringt als dat nodig is. Verder is er een verzorger die dagelijks een deel van de hokken komt krabben.
Het duivenvirus zit in de genen want in de opa van Martin had al duiven en diverse andere familieleden hebben de sport beoefend en sinds ongeveer 25 jaar wordt overnacht gespeeld.
We hebben het hier ook over een duivenmelker die vanaf zijn jeugd duiven heeft gehad want dat kun je wel zeggen als je al 50 jaar duiven hebt.
“Ik probeer nog steeds mijn oom te verbeteren” zegt Martin “want er hangt hier een delftsblauw bord van hem voor de 4e Barcelona maar tot nu is dat nog niet gelukt.”
In de loop der tijd zijn wel verschillende topprestaties behaald maar de fel begeerde eerste plaats in groot verband is er tot nu nog niet gekomen.

Accommodatie

In de tuin staat een prachtig hok van ongeveer 20 m. op het zuiden + een hokje voor een aantal koppels op de zolder van de schuur.
Op het hok staat sinds 2009 een z.g.n. “kippennok” dit is gedaan om de verluchting te verbeteren omdat de dakpannen te veel afsluiten.
In de winter worden volgens Martin met 150 duiven “te veel duiven” overgehouden daarnaast worden ongeveer 70 jongen gekweekt.

Verzorging van de duiven

De verzorging is eenvoudig en er is geen systeem. Wel wordt het hok elke dag tweemaal gekrabd. De voermengeling die wordt gegeven bestaat uit een mix van allerlei soorten voer en “de duiven moeten daaruit zelf maar uitzoeken wat ze willen” is de opvatting van Martin.
Alle duiven worden op het nest gespeeld en liefst gaat een heel koppel mee op de een vlucht.
De duiven trainen om het hok en er wordt weinig werk gemaakt van extra africhten.
De jongen worden alleen gespeeld op de natoer omdat de kans op verspelen dan minder is.
Ook de medische verzorging is summier want naast de verplichte entingen wordt zo nu en dan eens een bezoek gebracht aan de dierenarts maar van een systeem kan ook hier niet worden gesproken.
De winnende duif

De winnende doffer 06-2178694 stamt aan vaderskant af van duiven van Cees v.d. Laan uit Castricum. In de stamboom komen we o.a. de 1e nat Cahors en de “Kromsnavel” tegen en ook gekende namen zoals v.d.Wegen, Braakhuis en Kuypers.
Aan moederskant zien we een duivin die het resultaat is van samenkweek met Evert v.d. Bovenkamp o.a. uit de 3e St. Vincent.
Dat de doffer uit het goede hout gesneden is liet hij eerder al zien door op Tarbes, Perpignan en Montauban vroege prijzen te verdienen.
Martin heeft de duif niet thuis zien komen want hij moest nog even weg en had zijn echtgenote gevraagd even op te letten. Dat heeft ze vaker gedaan en dikwijls zag zij de duiven eerder dan Martin maar dit keer ontsnapte hij aan haar oog.
Toen Martin weer thuiskwam en vroeg of er al een duif was werd hierop ontkennend geantwoord. Toen hij echter op het ECS keek zag hij dat er een duif op het systeem stond wat na controle in het hok klopte want zijn Barcelona duif zat al in het broedhok.
Snel werd de gummiering geklokt en de duif, helaas ruim 15 minuten later, alsnog gemeld.

De winnaar samen met zijn duivin in het broedhok

Duivensport wordt bij Martin beleefd als een hobby en niet als topsport waarbij alles moet wijken voor de duiven. “Als je al 50 jaar duiven hebt weet je onderhand wel dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan duiven.”
De grote wens is nog wel eens een eerste nationaal te spelen maar wie heeft die wens niet?

Martin krijgt de felicitaties van SMN penningmeester Herman van der Velden (r)

We wensen Martin met zijn familie nog veel duivenplezier.

Heimen Huisman

Website SMN: www.marathonnoord.nl

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Huub Hermans

Marcel van Zanden

Cor Drost

Familie Huizer

Aad Beerendonk

Fondunie 2000

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Gerritsen

Theo de Kruijk

Nico Jan Koenders

IFC Zeeland

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!