Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (18-07-10) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  18-7-2010
 

Het is net als vele andere zondagen ook nu weer vroeg als ik me mandje uit stap. Dit maal kwam het goed van pas want ik ben, terwijl de koffie liep direct de duiven gaan pakken voor een lapje. Iets over de klok van vijf is het als ik het hok in stap en de duiven voor Narbonne gaat pakken voor een lapje naar de grens. De klok geeft 06.15 uur aan als ik aan de grens de duiven los laat. Onderweg, enkel en alleen maar vakantiegangers met caravan en of volgepakte wagens en ergens tussen dit gezelschap rijdt er ook een verdwaalde duivenliefhebber die zijn duiven gaat lappen. Ach, we weten niet beter en ik ben blij dat deze mensen niet weten wat mijn bedoeling is en was op deze mooie vroege zondagochtend!

Zo, nog een weekje werken en dan heb ook ik, al zeg ik het zelf mijn welverdiende vakantie. Nadat de duiven van Barcelona, bij toch een verkeerde inschatting qua weer (mijn inziens) wel op de normale dag het luchtruim hadden gekregen, hielden de organisatoren voor wat Tarbes Int. betreft de manden nog een daagje gesloten. Als je dan kijk dat de eerste duif een 1300 meter maakt en de ochtend daarna al vroeg het concours gesloten kon worden kan ik deze mensen enkel en alleen maar de welverdiende pluim geven. Dat de kopduiven precies onder de finale van het voetballen thuis moesten komen, tja helaas, het is niet anders en moeten we als liefhebber maar voor lief nemen.

Voetballen

Wat het voetballen betreft, of we met een andere scheidsrechter gewonnen hadden weet ook ik niet, maar dat deze man, ondanks ook zijn goede kanten (ja, ook deze had hij) de wedstrijd in zijn geheel verkloot heeft mag duidelijk zijn. Natuurlijk, ik kan best tegen mijn verlies hoor, maar wat een zielige mannen, en dit gezegd buiten hun kunnen om, lopen er toch in het Spaanse Nationale elftal. Telkens maar weer vragen om een kaart en om wat voor reden dan ook maar naar de grond toe gaan. Jammer dat Arjan Robben dat niet deed net buiten de zestien! Echt, ik werd er persoonlijk misselijk van. Ik ben dan ook gelukkig geen voetballer, want ik zou denken, ga je bij de minste aanraking of wat dan ook al naar de grond en kermen van de pijn, nou, dan had ik je toch echt laten kermen van de pijn zodat je er alle reden voor zou hebben. Maar goed, we zijn allen anders en helaas hebben onze manschappen het niet kunnen volbrengen. En eerlijk is eerlijk, ik heb er niet minder om geslapen en ook geen boterham minder om gegeten. Maar aan de andere kant, de beste hebben gewoon gewonnen is mijn inziens!!!

Een toppertje of niet

Toen ik tijdens een stil moment op me werk (nou ja, stil moment, ik nam het er gewoon even van) even wat zat rond neuzen op het internet zag ik op Top Pigeons een stukje over de overwinnaar van het NIC 1622 uit Middelharnis vanuit Tarbes Int. de hr. Timmers uit Oostvoorne. Deze pakte in de avond zijn jaarling "De 356" om 21:24:46 en wint hiermee de 10e Nationaal. Super, en dan nog wetende dat deze jaarling ook van Bordeaux Z.L.U. op tijd was. Nou, ik vindt het machtig. En het blijkt, heb je de juiste forme (de man speelde ook al het zelfde weekend de 3e Nat. Tarbes NPO) ja, dan kunnen je duiven veel hebben en aan. En buiten deze twee topnoteringen pakt hij ook van beide vluchten de 1e prijs in het sterke Attractie spel van de Hoeksche - Waard.

De juiste forme

Wat is en moet het toch mooi en fijn zijn als je duiven de juiste forme te pakken krijgen. Kijk eens naar de eerder vernoemde Timmers uit Oostvoorne of een Arie van de Berg uit Spijkenisse. Vorige week nog de snelste over het gehele concours van Nationaal Tarbes en ook deze ochtend van Bordeuax staat hij er als kleine man weer bij. Ik heb Arie trouwens diverse keren proberen te pakken te krijgen om hem te feliciteren, helaas, het is me niet gelukt. Zijn er clubmakkers van hem die dit lezen, doe hem als nog van mij de felicitaties overbrengen! Hier op eigen hok is trouwens ver te zoeken hoor de forme al zeg ik zelf. Nee, waren er jaren dat je een schotel mee kon geven en die dan nog prijs zou hebben gevlogen, zo moeilijk is het nu. Oké, het ene jaar is het andere jaar niet en Piet de Vogel geeft het vaak zo mooi aan, "het ene jaar ben je dokter en het andere de patient". Natuurlijk, ik geef hem zeker geen ongelijk maar leuk is anders hoor. Ja, ik pak dan wel een kopduif met een nieuweling van Bordeaux Z.L.U. (1e en ook de 5e Samenspel 5 Groot Rotterdam en 67e Nat.) maar het totale beeld is gewoon...

Toen kwam voor mij Barcelona

Na Bordeaux van de Z.L.U. kwam Barcelona. Met pijn en moeite pakte ik, gelukkig dan ook nog mijn "Dani" (3 op 3 van de laatste Barcelona's) in de avond een duifje. Maar met twee van de zeven (vijf thuis) in de prijzen is dat nu niet .... Ja, je hebt en pakt je portie maar daar is dan ook alles mee gezegd. Mijn vader, bijna 75 jaar jong bedoeld het dan nog goed dat ie aangeeft, "Ja, maar je zit wel voor die en die, en hij heeft er ook maar zoveel terwijl hij er wel .... mee heeft". Oké, allemaal leuk, goed en opbeurend bedoeld, maar eerlijk is eerlijk, ik koop er geen boodschappen mee. Ja, je moet eens tevreden zijn maar wanneer ben je tevreden? Kijk, als ik kijk dat ik op de twee vluchten die ik gespeeld heb dit jaar diverse groteren ook twee keer voor heb gezeten is leuk, maar, en misschien klinkt dit hoogmoedig wat zeker niet zo bedoeld is, maar het zegt meer over hun spel dan over...

Toekomstmuziek

De weg die ik in wilde slaan qua te vervliegen vluchten, dus een beperkt aantal vluchten per jaar met meerdere duiven, ja, hier stap ik maar vanaf. Gelukkig, ik heb er dan wel vijf thuis van Barcelona, ondaks dat ik nog een hele aardige mist, maar voor het zelfde geld ben je gelijk ridder te voet. Ik werd ook hier vooraf al over gewaarschuwd door zowel de "ouwe Hamstra" als door enkele gekende liefhebbers in de sport. "Johan, je speelt met vuur". Maar goed, je bent nooit te oud om te leren denk ik dan en dat ik hier van geleerd heb mag duidelijk zijn.

Ondanks totaal geen forme en vertrouwen

Ondanks dat de duiven totaal geen enkel teken van forme verraden, waardoor er op een kopduif of mooie uitslag niet gerekend zal worden, worden er aankomende woensdag toch nog een twaalftal ingekorfd voor Narbonne. Ze voelen best goed aan, zien er goed uit maar forme, nee verre van dat. Maar het zijn nieuwelingen en hebben dan toch deze vlucht en kilometers gehad.  

Mail contact

Afgelopen weken had ik zo nog wat mail contact met diverse toppers in onze sport. Ja, inderdaad, ik heb geregeld of het nu met een Piet X, een Klaas Y of Kees Z is mailcontact. Eén van deze mannen gaf me nog aan, "ook zou ik me toch niet echt gaan 'opvreten' aan de duivensport, hou het simpel en niet te moeilijk gaan denken hoor". Hoe dit komt, omdat ik als gedreven liefhebber blijft zoeken naar alles wat een reden en of oorzaak kan zijn. Kijk, vorigjaar, ja, ook toen had ik al een kloteseizoen bleek het te komen door een soort van schimmelinfectie wat de duiven hadden opgelopen. Nu, anno 2010 zit ik met mijn handen in het niet aanwezige haar. 

Toch blijft het mooi

Maar ondanks het niet presteren wat ik er zelf van verwacht had blijf ik het een machtig mooi iets vinden om met met mijn duifjes om te gaan en bezig te zijn. Gewoon, na een dag werken om dan thuis te komen en met je duifjes bezig te zijn. In gedachten heb je jongen gekweekt die met de beste mee kunnen in de toekomst. Gelukkig, ik hoef er niet van te eten en blijf het nog steeds benaderen als hobby terwijl er legio zijn die moeten presteren om...

Met dit schrijven wil ik het er eigenlijk maar bij laten dus,

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Nico Jan Koenders

Gebr. van Toor

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gertjan Knoop

Marcel van Zanden

Gebroeders Homma

Will & Falco Ebben

Cor Drost

Comb. Verweij-de Haan

Cees van Heijst

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens