Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Patrick Wemmenhove te Bant, 3e NPO Sens, 1ste Zone 3 NU Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  22-7-2010
 

Op zaterdag 10 juli werd dagfondvlucht vanuit Chateaudun vervlogen. Vanwege het bloedhete weer dat weekend werd de vlucht met 70 km ingekort werden de duiven vroeg in de ochtend gelost vanuit Sens om 06:30 uur door afdeling 10 en 11. Het werd een ‘echte’ zoals ze dat noemen. Licht variabele wind over het gehele vlieggebied en snel oplopende temperaturen tot ruim boven de 30 graden. Vanwege de gezamenlijke lossing en de licht westelijke stroming in Nederland werd rekening gehouden met een flinke spreiding over het noordelijke gebied. Vanwege deze omstandigheden werd uitgegaan van aankomsten na 14 uur, mogelijks zelfs later.
Voor de hokken aan de Klutenweg in Bant werd gewacht op 25 ingekorfde duiven. Supporter Gert Krab was rond 13:30 gearriveerd en liep regelmatig naar binnen om aankomsten te checken op internet of een koud biertje te pakken. Geheel onaangekondigd en zonder een extra rondje te maken was daar ineens de Tortelini om zes minuten voor twee! Liefhebber Patrick Wemmenhove zag hem vanuit zijn ooghoek recht uit de lijn op de klep vallen en in een fractie van een seconde zat hij binnen. Een snelle blik in het hok leerde dat hij meer oog had voor zijn duivin dan voor de waterbak want hij maakte binnen luttele seconden zijn duivin het hof.

De liefhebber

Patrick Wemmenhove is inmiddels bijna 40 jaar, getrouwd met Gina en ze hebben samen een zoon van alweer 11 jaar oud. In zijn dagelijkse leven is Patrick werkzaam als Marketing manager voor een Europese Healthcare organisatie. Het benodigde oog voor detail en zijn perfectionistische inslag vinden we ook terug in de duivensport. Soms een tikje te perfectionistisch wat de afgelopen jaren soms leidde tot teleurstellingen. Het is voor Patrick vooral belangrijk de romantiek en het plezier van de duivensport te blijven beleven. “Als het overal druppelt wordt het nergens nat” is een veelgebruikte uitspraak. Door ‘alles’ goed te willen doen bereik je op de vluchten waar je er echt wilt staan vaak niet het gewenste resultaat. Focus dus op een beperkt aantal vluchten, in zijn geval ligt de voorkeur bij de NPO dagfondvluchten.


De duiven

Er wordt samen gekweekt met compagnon Gert Krab die beschikt over het beste van het beste van de topliefhebber Eddy Noël uit België. Mede door de duiven die Patrick meebracht, is er een kweekhok ontstaan met uitstekende dagfondduiven van kleine, maar bovenal keihard spelende liefhebbers uit Nederland en België. Er wordt gelet op bouw, vitaliteit en gezondheid en gestreefd om zoveel mogelijk koppels in kruising te zetten. Uit deze basis kunnen beiden hun vlieghokken aanvullen en de verwachtingen voor de komende jaren zijn hooggespannen.

Focus en systeem

Vanwege zijn drukke baan heeft Patrick een bewuste keuze gemaakt voor de dagfond. Deze keuze houdt bijvoorbeeld in dat hij niet meedoet met het jonge duivenprogramma, maar deze worden enkel opgeleerd op de natour en/of taartenvluchten. Zodoende kan Patrick zich richten op maximaal 6 tot 7 vluchten per jaar. Dit is eigenlijk het tweede jaar dat volgens deze methode gespeeld wordt, voor die tijd stond de duivensport door omstandigheden op een veel lager pitje. “Je moet je willen en durven specialiseren….” aldus Patrick. Daar voegt hij aan toe: “Als je een perfectionistische instelling hebt zoals ik, en je wilt de duivensport beoefenen zoals vele dat doen dan gaan er vele uren per dag inzitten, en die tijd heb, kan maar wil ik er ook niet aan besteden. Duivensport mag een onderdeel van je leven zijn maar moet nooit je leven gaan beheersen! Daarom is bewust gekozen voor specialisatie. Ook ik heb de meerdaagse fond overwogen, maar dat is niet mijn spelletje. Ik moet kunnen uitrekenen wanneer de duiven moeten komen, de spanning op voelen bouwen en dan een duif zien aankomen. Dat mis je mijn inziens op de meerdaagse fond”.

Hokaccomedatie van Patrick Wemmenhove Bant.

De resultaten van de afgelopen weken lieten al een stijgende lijn zien op de dagfondvluchten met steeds een handvol vroege duiven in de uitslag. Patrick speelt vooralsnog voornamelijk met doffers. Er is geprobeerd met duivinnen te spelen met tegenvallende resultaten en dus zijn er al plannen om dit volgend jaar anders aan te pakken. Het systeem is betrekkelijk eenvoudig. Er wordt om de twee weken gespeeld zodra de dagfondvluchten zich aandienen. Tot die tijd worden de duiven uiteraard ingespeeld op de kortere afstanden. Deze zijn met name belangrijk voor de jaarlingen aangezien die nog relatief onervaren zijn. De duiven krijgen zogezegd meer ruimte en tijd om uit te groeien tot een goede vlieger en dus kunnen ze op 2 of 3 jarige leeftijd ook nog prima ‘pieken’. Er wordt gevoerd met Matador. Daar zijn hele goede ervaringen mee omdat dit perfect aansluit op het systeem. Uiteraard is voer een onderdeel van het geheel maar beslist geen onbelangrijke volgens Patrick. “Alles moet kloppen, en als het ware samenvallen op het juiste moment”. Er wordt daarom ook zo min mogelijk aan het toeval overgelaten, en de hokken zijn zodanig ingericht dat deze de duiven helpen de vormpiek te bereiken ongeacht de weersomstandigheden.

Oude liefde roest niet

De 08-2086893, bijgenaamd Tortelini, is een duif van het edele soort. Uitstekende stamboom, met van origine veel Koopmanbloed, en een perfecte duif in de hand. Als jaarling deed hij het al erg goed met toen enkele vroege prijzen, dit jaar was het echter teleurstellend.

Hij werd steeds weer met bewondering voor zijn blakende conditie ingekorfd in de hoop dat hij ‘het nu wel zou doen’. Tot Sens was dat echter niet echt het geval, hij vloog zeker prijs maar nooit echt voorin de uitslag. Daarom werd de week voor Sens besloten op een trainingsvlucht zijn oude duivin terug te geven. Deze oude liefde kreeg hij vlak voor inkorven nog eens enkele uren te zien. In de duivensport vragen we ons altijd af: Is het dankzij of ondanks…. Volgens Patrick is het echter geen toeval: Oude liefde roest niet!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
De Marathonvliegers

Nico Haesen

Nico Jan Koenders

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gebr. Maas & Zn

J. Doldersum & Zn

Will & Falco Ebben

Team Noel-Willockx

IFC Zeeland

Comb. Gerritsen

Van Hoeck-Noel

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens