Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duiven met verstand, bestaan die…? Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  25-7-2010
 

Je hebt mensen met verstand van duiven, maar heeft een duif ook verstand? Om deze vraag van een antwoord te voorzien, zal ik eerst aan mezelf verklaren wat verstand, eigenlijk betekent. In de regel wordt het mannelijke denkvermogen gelijk gesteld met de ratio. Vrouwen zijn niet rationeel, maar maken minder ongelukken (verhoudingsgewijs) dan wij mannen. Is het dan rationeel om te hard of te gevaarlijk te rijden op de A4 van Amsterdam naar: Leiden? Ik kan een waslijst aan koude grond feiten oplepelen, die aantonen dat verstand hebben én ook gebruiken iets heel anders is.

Rob van Hove

Voor mij als man met een aanleg voor irrationele zaken, heb grondig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van emoties; dit heb ik meer dan 18 jaar weten te doen als trainer/coach van zakenlui. Ik mag op grond van ervaring zeggen, dat verstand te maken heeft met het kunnen beheren van emoties in ’t leven. De vraag is: ‘Ben je daar goed of slecht in.’ En dat is iets anders dan beweren dat wij mannen rationele of verstandelijke denkers zijn, nee, wiskundig kunnen denken, heeft niks van doen met veilig autorijden of je moet er statistiekjes van willen maken, want dan moet je meestal bij een man zijn.  Wie er meer goed van geloof is: man/vrouw dat durf ik als man niet te beweren, maar ik las laatst een quote: ‘dat je statistieken alleen moet geloven, als je ze zelf hebt opgesteld, want dan kun je ze naar eigen goeddunken bijwerken.’ Maar dit voor in de kantlinie.

‘n Duivenkoppel met verstand van vlug en snel nestelen

Een dier, dus ook onze gevleugelde tweepoter, beschikt over emoties. Het grootbrengen van een koppel jonkies, wordt met zeer veel toewijding uitgevoerd. Daar kunnen wij als mensen soms een voorbeeld aan nemen, maar ondanks de grote mate van aanwezige wijsheid bij dieren, heb ik mijn duiven nog nooit kunnen betrappen op een leugentje voor bestwil. Ik heb ze bijna nooit iets verstandigs zien doen, behalve die ene keer (misschien) dan, dat ze de ‘broedmatjes’ om eieren minder snel te laten breken, eerst uitpluizen (met pootjes en snavel) om daarna niet meer op zoek te gaan naar stokjes of ander nestmateriaal. Kijk, dat vind ik een verstandige manier om met minder inspanning meer te bereiken, want het voortdurend heen en weer vliegen (en halverwege kwijtraken, omdat het stokje niet lekker vlot mee wil enz.) kost een hoop emotie ofwel nestel vliegbewegingen.

De natuur is energiezuinig…

Ik heb het vermoede dat een koppel met nesteldrang, die van hun ‘verstandige baas’ een rubber broedmatje in de schaal hebben gekregen, toch op zoek blijven naar stro’tjes en takjes uit de tuin. Zodra, een doffer of duivin in de gaten hebben, dat de broedplek pluisbaar is leggen ze zichzelf de beperking op om niet nodeloos over te gaan tot zinloos handelen, want dit kost de natuur (o.a. het duivenkoppel)  energie. Niets is zo zuinig op haar energie dan de natuur! Vandaar dat je zou kunnen concluderen, dat postduiven verstandige dieren kunnen worden, wanneer je ze daartoe in de gelegenheid stelt!

Tot zover,
Rob van Hove

PS. In detail genomen kan een duif niet bogen op eigen winst- en verliesrekening, als het gaat om verstandig handelen, daarvoor heeft het vooralsnog eerst een handige of verstandige duivenmelker bij nodig, maar geef je ze eenmaal de kans, dan kun je rekenen op steeds meer verstandige en dus energiezuinige duiven op de hokken.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

M. van Ginkel

Aad Beerendonk

Theo de Kruijk

Dick-Jan & Stephan Göbel

Comb. Verweij-de Haan

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Combinatie Bruggeman

De Marathonvliegers

Hans de Ruig

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens