Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Loslaten, trainen en wennen Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlackens  5-8-2010
 

Duiven houden van regelmaat hoewel het minder nauw let dan sommigen denken. Zo hield de betreurde Nadja Houben van feilloze precisie. Lang geleden legde ik Jef uit hoe wij jongen speelden die niet ruien door te verduisteren. Hij besloot het er ook op te wagen en van die tijd heb ik ook nog een krantenartikel van Theo IJskout en een fax van Vandenabeele waarin ze me bedankten voor de tip, verduisteren dus.

DRUPPELEN

Nederlanders verduisterden, Belgen druppelden. Het probleem van Vandenabeele was destijds dat hij te kort kwam tegen de regionale Ledercortmannen maar weigerde daar zijn toevlucht tot te nemen. Die druppels varieerden van de in mijn ogen onschuldige en fantastische Peters druppels tot het verderfelijke Ledercort waarmee je van je jongen wegwerpduiven maakte.

Theo uit Hulshout won eens de 20 eerste prijzen, iets wat toen kon als je als enige verduisterde. Eerder genoemde Nadja nu wist niet goed hoe te handelen met verduisteren toen de klok een uur verzet werd. Het typeerde haar als een ‘puntje precies’. Nu verduistert zowat iedereen, maar de vedetten van weleer domineren nog steeds. Omdat verduisteren slechts een deel van de cirkel is waarmee je weinig kunt als je het voornaamste deel niet hebt om de cirkel rond te maken: klassenduiven.   

WINTER

En als je kwaliteit hebt kan je op velerlei manieren presteren. Zo zijn er kampioenen die in de winter hun duiven 3 maanden opgesloten houden, soms in een volière. Andere al even grote kampioenen vinden dat duiven moeten vliegen en laten die los als het weer het toe laat. Het kan dus op beide manieren maar wat me verkeerd lijkt is ze soms los laten. Duiven lange tijd niet los laten en dan wel op die ene dag dat het goed weer is is vragen om problemen. 

JONGEN

Vroeger vond ik dat je jongen die nog geen 3 maanden oud zijn best na de middag los laat. Maar ik ondervond dat vroeger los laten ook kan als je maar geen gekke dingen doet zoals ooit bij Klak. Diens jongen gingen altijd na de middag los; tot zijn verzorger er eens een dag van tussen wilde en ze om 6.00 uur los liet. Dat heeft Klak geweten. Eenderde kwijt.

Hij werd niet kwaad, Klak werd alleen kwaad als groepslossingen ter sprake kwamen, geregisseerd door bestuurders die niet gehinderd werden door kennis van zaken. Ik heb er 4 jaar diens duiven geklokt en daar in Reusel wist je niet waar je moest kijken als de duiven van de vlucht kwamen. Van alle kanten en dat kwam volgens Klak door lossen in kleine groepen.

TRAINEN

Overigens lijkt het voldoende als je je jongen een keer per dag loslaat als die een uur of langer weg blijven. Dan mag je er bij het trainen ook grotere stappen mee maken. Als ze aan huis niet willen trainen is het raadzaam van zeer kortbij beginnen te, desnoods vanaf 2 of 3 kilometer.

Al gauw zullen ze meestal langer aan huis gaan trainen. ‘Duivinnenspelers’, dat worden er steeds meer, hoeven die ook maar eens per dag los te laten als die uren trainen. En dat doen duivinnen in bloedvorm.

PROBLEEMGEVALLEN

Verder kennen we soms volgende ‘probleemgevallen’:

- We halen ergens jongen die te vlug zijn om los te laten.
- We kochten of kregen duiven die we over willen wennen.
- We hebben een duifje terug mogen halen dat verloren ging.
- Een pieper is geregeld absent.

Als die dan terug op het hok zit kan je zien dat die  ergens een tweede onderkomen heeft. Mogelijk bij een partner tussen verwilderde duiven of bij een ‘sportgenoot’ die er zin in heeft. Hier kan je het lot een handje toesteken zodat zo’n duif makkelijker blijft. Zulke duiven nooit ’s morgens los laten, zeker niet bij helder weer. Beter is ’s avonds en nog beter bij regenachtig weer samen andere duiven.

Of ze een partner geven als ze oud genoeg zijn. Overigens is bekend dat goed weer voor mensen niet wil zeggen goed weer voor duiven. Je kan jongen beter opleren bij een bewolkte hemel, zelfs al hangen er buien dan bij een staalblauwe hemel.

Dienaangaande is ook het ‘badgedrag’ merkwaardig. Bij warm helder weer als wij mensen zin hebben in een verfrissend bad hebben duiven dat niet. Die verkiezen regenachtig weer!

Als ze willen baden als er geen bad is en als het ware in de drinkbak willen kruipen en daar rond spartelende bewegingen maken zit het goed met de gezondheid.

OP NEST

Vroeger dacht geen mens er aan om tijdens het spel met duiven te rijden, nu denken sommigen daar anders over, zeker met jongen. Gedenk dienaangaande dat er een enorm verschil is tussen spelen met gescheiden geslachten of op nest. Gezonde gescheiden jongen zullen normaal spontaan en goed trainen; duiven op nest daarentegen trainen niet of nauwelijks.

Vooral oppassen als je die maar eens per dag los laat, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg, omdat het niet anders kan vanwege je werk. De duivinnen zitten dan op nest en zullen heel de week geen meter vliegen wat natuurlijk nooit goed kan zijn. Zulke zijn wel gebaat bij lappen gedurende de week.

NEDERLANDERS

Sommige Nederlanders maken op fondvluchten de meest onwezenlijke uitslagen. Ze pakken ze van 600 kilometer en meer als van Quievrain. Mannen als Koopman, Vredeveld, Sangers en Duitse superkampioen Drappa menen dat ze die uitslagen kunnen verwezenlijken door veel te trainen.

Zelfs deinzen sommigen er niet voor terug tussen de vluchten door tot 200 km met hun duiven op stap te gaan. Van sommige Engelsen weet ik dat ze dagelijks rijden en… er is niet tegen te spelen. Ook in Belgie zijn er die veel rijden en bijzonder presteren, vooral met jongen..

Een van de opmerkelijkste dingen van de laatste jaren is de dominantie van duivinnen op de kleine fond. Dat ontging de vluggeren onder ons niet en daarom dat er steeds meer met duivinnen wordt gespeeld. De meeste specialisten spelen die elke week, zelfs tot 600 kilometer.

Doffers daarentegen lijken meer gebaat bij soms een week rust. Want als er als eens een doffer een zware vlucht wint zat die de week voordien meestal thuis.

Let er maar eens op.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

A. Engelen

Combinatie Lokhorst

Nico Haesen

Marcel van Zanden

Combinatie Bruggeman

Comb. Gerritsen

Comb. Verweij-de Haan

Theo de Kruijk

Hans de Ruig

Nico Jan Koenders

IFC Zeeland

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!