Met Blois van afgelopen zaterdag zit het seizoen er met de oude duiven alweer op, natuurlijk hebben we straks nog de natour maar toch.. Het seizoen is al weer op zijn einde.
Als we seizoen 2010 voor ons in Wilhelminaoord moeten omschrijven in één woord is het geweldig. Als je ziet dat we in de gehele afdeling de 1e Asduif totaal hebben, 1e Keizergeneraal oud geworden zijn, 2e Keizer Midfond, 4e Keizer Dagfond, 2e Asduif Fond, 5e Asduif Midfond, dan kan het seizoen al niet meer stuk. Maar ook op de diverse onderdelen hoog in onaangewezen en aangewezen.
Kampioenschappen, en in het samenspel ACG 8 hebben we bijna alles gewonnen, Midfond, Fond, Oud, Asduif etc etc. Dus… Geweldig. Soms heb je zo’n jaar dat alles goed lijkt te gaan, en 2010 is zo’n jaar voor ons. Waar komt het door? Het is natuurlijk steeds een samenloop van omstandigheden, de goede duiven, de gezondheid, het hok, voeding en de mentaliteit van ons als melker. Maar ook de splitsing Noord en Zuid in Afdeling Friesland was goed voor ons, maar ook zeer zeker de aangepaste container was goed voor ons allen.
Goede duiven
Hier begint alles mee, wij zijn steeds op zoek naar superduiven voor een normale prijs, wij zijn geen mensen die € 10.000 voor een duif betalen, maar ook voor veel minder kun je goeden op je hok krijgen als je maar kijkt en oplet. En als je goeden zoekt hoeven het niet de super zelf te zijn, het mag best een kind of kleinkind van de topper zijn. Natuurlijk moet zo’n 2e of 3e generatie van de topper een super in de hand zijn, hij moet ogen als vuur hebben, ze moeten door je heen kijken als die van een roofvogel. En welke duif je ook bijhaalt, nooit mag er een fout aan te zien of voelen zijn. Wij hebben zeer veel geluk gehad vanaf 2006 dat we konden putten uit de bron bij Eijerkamp & znn, in 2006, 2008 en 2009 kregen we steeds enkele duiven bij meubelaankopen en elk jaar waren er weergaloze toppers bij (2006: Missouri’Girl, 2008: Babette, Baldwin, Bailey en in 2009: Cassie en Caetano). Dus het begint bij goede duiven, maar die hadden we zelf ook al, zo is de Ambrose, Calla, Breanna, Ace 98, Arlen, Aureole etc van ons eigen Beute 063-soort.
Gezondheid
Ook met gezondheid hebben we hier in Wilhelminaoord natuurlijk een schat aan ervaring, ik kan zeggen dat ik meer van duivenmedicamenten weet dan menig veearts. Onze duiven zijn in principe altijd gezond dus ernstige ziektes kwamen bij ons nog niet voor of waren zo weer onder controle. Maar in het afgelopen seizoen hebben we het eens heel anders gedaan. Iedere veertien dagen gingen we op bezoek bij vriend en duivenarts Nanne Wolff te Hattemerbroek. Bij elk bezoek namen we enkele oude duiven mee en werden deze onderzocht op het geel, coccidiose, wormen en luchtwegproblemen. Maar we hadden afgesproken met Nanne dat we niets zouden geven aan medicamenten als hij het niet nodig achtte. Even voor we verder gaan, we hadden door gesprekken met Peter Boskamp, Gunter Prange en eerder genoemde Nanne Wolff ons voorgenomen om een jaar zonder medicatie te spelen en terug naar de basis te gaan. Maar wij zijn in principe groot voorstander van wekelijkse ontsmetting kuurtjes en drie wekelijkse geelkuren etc. Dus dat was even wennen: geen medicijnen meer. Maar we lieten het aan Nanne over, had hij na de 4e vlucht gezegd: Gert-Jan het is tijd om in te grijpen dan hadden we da gedaan. Maar bij iedere controle was het eindoordeel: Schoon, niets aan de hand dus we wachten nog even. We hebben geen medicatie gegeven tot de week voor Blois, toen was het gebeurt in afdeling 11, Blois telde niet mee en was het beter om voor de natour de duiven schoon te maken, dus kregen ze een geelcapsule en enkele dagen SA mix. Bijkomend voordeel daarvan was, dat onze overnachtduiven die op dinsdag in de mand moesten voor Bordeaux (1013 km) op zaterdag voor inzetten dus een geeltablet kregen en tot inmanden SA mix door het water met als gevolg 5 duiven mee (waarvan 4 jaarlingen) en 3 nationale prijzen, en alle duiven voor 14.00 uur thuis. Dus dit jaar geen ontsmettingkuurtjes, geen geeltabletten en geen orni-injecties tijdens de vluchten met de oude duiven van de afdeling.
Het hok
Zoals u reeds weet is ons hok ruim 40 jaar oud, natuurlijk is het zo nu en dan voorzien van een nieuw voor front, diverse malen een laag over de bestaande vloer en achterzijde. Maar verder is het nog net zo als in 1970. Natuurlijk hebben we van alles wel eens geprobeerd, we hebben zelfs Robert Kasperink laten komen maar dat alles was geen succes en of verbetering. Nee, gewoon het oude hok zonder verluchting aan de voorzijde is en blijft het beste voor ons. Het plafond bevat schuiven die op sommige plaatsen zo rond staan dat ze bijna uit de sponning vallen, maar niet aankomen dan gebeurt er niets. De schuiven staan zo’n 5 cm open aan de voorzijde, maar verder is het complete hok dicht. Wat we wel hebben gedaan dit jaar was tijdens de extreme hitte de verrijdbare volière voor het hok en de kleppen open. Zowel de doffers als duivinnen mochten een paar uur per dag zuurstof-happen, maar let op: Alleen in die drie extreme weken. Verder is ons motto: In de lucht of in het hok. In 2010 hebben we geëxperimenteerd met wat losse bakken op de vloer (Systeem Leo Heremans), dit bracht bij ons geen succes althans niet bij de duiven die er in woonden, misschien heeft het wel bijgedragen aan de strijd en motivatie in de hokken als totaal.
De voeding
Dit is naast goede duiven waarschijnlijk het succes geweest van de laatste jaren 2007/2010. We zijn ongelofelijk hard gaan werken aan het perfectioneren van ons Beyers-Elite Modern Systeem Beute plus. U weet dat we het Beyers Elite voer gebruiken (Recup, Opbouw en Energie), dat is de basis zeg maar, daarnaast hebben we de Prange Suppe, Herstel Power 96% en de vernieuwde Beute Sport verdubbeld qua gebruik. De Prange Suppe geven we nu op maandag, dinsdag en woensdag. De Herstel-Power en Beute Sport op zondag over het voer en bij iedere vlucht met 2 nachten mand ook nog op dinsdag of woensdag of zelfs soms beide dagen. De Beute Sport is sinds 1e week mei verbeterd in samenstelling en dat bracht een regelrechte ommezwaai in de prestatie curve. Op dinsdag of woensdag of zelfs beide dagen bij eendaagse fond maakten we een Beute-Smurrie voor onze duiven als extra maaltijd. Deze bestaat uit 300 gram pinda’s, een blokje kaas van 5 x 5 x 5 cm (de goedkoopste die u kunt krijgen is prima), dit gaat in de keukenmachine, hierna 10 seconden in de magnetron (800 watt) dan doen we er een volle eetlepel Herstel-Power over en een afgestreken eetlepel Beute Sport en gaat het nogmaals in de keukenmachine. De plakkerig geworden kaas zorgt dan voor de binding. Deze hoeveelheid is voor ongeveer 40 duiven. Dit geeft u naast u gewone Beyers Elite voeding, dus als 3e maaltijd zeg maar. De complete voermethode kunt u vinden op onze site.
Mentaliteit van de melker
Als u kampioen wilt worden kan dan, iedereen kan kampioen met duiven worden! Maar u moet er wel alles aan doen, u bent de coach, trainer, verzorger en verantwoordelijk voor het aankoopbeleid. Als u echt de mentaliteit van een winnaar bezit, komt u er. Als u blijft hangen in de zesjesmentaliteit van de gemiddelde liefhebber komt u er nooit, word geen excuuszoeker zoals velen onder ons.
Jongen 2010
Het jaar 2010 staat nu al bekend als het slechtste jaar voor de jonge duiven sinds mensenheugenis, ook wij zijn jonge duiven kwijt (we begonnen de eerste vlucht met 63 en hebben nu nog 46), maar met de prestaties van onze jongen gaat het zeer goed, na 3 vluchten te hebben gespeeld pakte we toch al een 4e op de eerste vlucht, een 1e en 6e op de 2e vlucht (tevens 1e ACG tegen 1793 duiven) en op de 3e vlucht 1,2,4, etc. (2,3,7 in het ACG). Dus met de jongen gaat het uitstekend. In totaal dit jaar 20 x de 1e inc. dubbelingen (10 x de 1e zuiver). Op naar volgende week. Hou ons dagboek in de gaten, iedere dag vers nieuws op www.duivensites.nl/beute.
|