Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Flip Hoogervorst uit Ter Aar wint Perpignan Marathon Noord Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  14-8-2010
 

De laatste jaren is Perpignan bij Marathon Noord de laatste vlucht die meetelt voor het kampioenschap van de ochtendlossingen en zo ook nu. De duiven van deze internationale klassieker werden op zaterdagochtend om 06.40u. gelost waarna zij aan de terugreis konden beginnen.

Met onderweg een wind die de duiven niet ongunstig gezind was kon er van worden uitgegaan dat er een flink aantal duiven dezelfde dag nog het hok zou bereiken. Eerste nationaal werd comb. D. Bakker en Zn uit Poortugaal wiens duif de afstand van 1013 km. met een gangetje van 75 km/u overbrugde. Waar het vroeger uitzonderingen waren, was nu het aantal duiven dat nog dezelfde dag de thuisbasis bereikte groot.

Uit dit feit blijkt eens te meer dat de duiven zijn geëvolueerd, steeds meer aankunnen en concoursen die lange tijd openstaan gelukkig tot de uitzonderingen behoren. Bij Stichting Marathon Noord moet de winnaar bij de ochtendlossingen vaak in het westen van het land worden gezocht. Daarop werd deze keer geen uitzondering gemaakt want om de felicitaties over te brengen moesten we naar Flip Hoogervorst in Ter Aar in Zuid Holland.

Ondanks het navigatiesysteem dat we aan boord hadden moesten we onderweg toch nog even de weg vragen en dan krijg je meteen weer bewondering voor de duiven die het zonder alle technische hulpmiddelen week in week uit presteren het hok terug te vinden.

De liefhebber

Zoals gezegd werd de winnaar Flip Hoogervorst, een 71 jarige ex zelfstandig ondernemer die met de eer ging strijken. Flip is getrouwd en heeft een zoon en dochter die niet actief zijn in de duivensport maar wel interesse hebben. De zoon heeft nog de meeste belangstelling en Flip verwacht dat wanneer de gelegenheid zich aandient hij misschien met duiven begint.

 

Toen we in Ter Aar aankwamen stond Flip te wachten op zijn jonge duiven die mee waren en niet best kwamen wat ook begrijpelijk was want het was grijs en het regende ook nog eens. Door Flip wordt de duivensport sinds 1968 beoefend, eerst het hele programma maar al snel werd overgeschakeld op de fond.

In het eerste jaar op de fond werd direct al de 3e nationaal op Barcelona gewonnen. Flip is inmiddels een bekende naam als het gaat om de ZLU vluchten in het midden van Nederland en heeft al heel wat prijzen gewonnen. De ZLU vluchten hebben de voorkeur van Flip boven de middaglossingen. Op de middaglossingen gaan duiven meestal mee al africhting omdat de kosten bij de middaglossingen lager liggen. Naast de duiven mag Flip samen met zijn vrouw graag een balletje slaan op de tennisbaan wat best bijzonder is omdat beide ernstig ziek zijn geweest en de ziekte overwonnen hebben.

Accommodatie

In de tuin staat een hok met een lengte van 7 meter met daarin 3 afdelingen en een zolderhokje voor de kweekers. Dit alles biedt onderdak aan 75 duiven waaronder 32 koppels waarmee wordt gevlogen.

 

Om het duivenbestand op peil te houden worden jaarlijks ongeveer 50 jongen gekweekt.
Flip heeft een aantal jaren geen jongen gekweekt uit de vliegduiven maar merkte dat de hokvastheid dan minder werd en de duiven bij thuiskomst altijd naar het verblijf gingen waar ze als jong hadden gezeten. Nu de vliegduiven een jong hebben grootgebracht lopen ze direct op het goede hok binnen.

Verzorging

De duiven worden op klassiek weduwschap gespeeld waarbij alleen de doffers meegaan. In de winter is de verzorging “een beetje gebrekkig” zoals Flip dat noemt. 

Tijdens het seizoen worden de hokken twee keer per dag schoongemaakt en in de winter één keer en vanwege de roofvogels gaan de duiven in de winter vanaf november tot april niet meer los want “dat heeft me al zoveel duiven gekost” zegt Flip. Africhten wordt weinig gedaan dit geldt zowel voor de jongen als de ouden. Wat de medische verzorging betreft zegt Flip, “ik rommel altijd zelf maar wat, een beetje van dit en een beetje van dat. Iets tegen het geel en de koppen daar ontkom je niet aan. Op de beurs koop ik altijd wat spullen en daar doe ik het hele jaar mee.”.

De winnende duif

De winnaar (08-1099298) is een rechtstreekse Eijerkamp duif die Flip kreeg omdat zijn dochter meubels had gekocht. Hij had toen gezegd “laat ze de duiven maar opsturen want ik had geen zin om ze op te halen en ik kan niet zien of er wat in zit”. Ik kreeg er toen vier en heb er drie van verspeeld bij het africhten en hield deze over.

Bij de laatste keer loslaten voor het inkorven was alles al thuis en binnen en alleen de “298” ontbrak.“ Toen dacht ik die is in vorm en daarom heb ik hem als tweede op de lijst gezet en verdomd die was het” zegt Flip lachend.

De winnaar won de volgende prijzen:

560e nationaal Bordeaux ochtendlossing (als jaarling)
308e nationaal Tarbes ochtendlossing in 2010
23e nationaal Perpignan in 2010 en tevens de 1e prijs in Marathon Noord

De “298” stamt uit de beste van der Wegen-lijnen van Hans en Evert Jan Eijerkamp:
De vader is de “zoon Phoenix” uit “De Phoenix” (1e nat. Ruffec 1998 tegen 3.980 duiven) x “Ramona” (1e nat. Bergerac)  X dochter “Straaljager” uit de “Blauwe Straaljager” (vader 1e nat. Marseille 1998 en grootvader 1e nat. Dax 1999)  X  kleindochter “Turbo” (1e nat. Pau).
De moeder is kleindochter “Ronaldo” uit Blauwe Koster (“Ronaldo” won 14 prijzen op de overnachtvluchten)  X  “Bontje van de 44” (halfzus “Tiësto”; “Tiësto” won 1e intern. Periqueux 2005 tegen 7.436 duiven).

Flip was wel verbaasd dat de winnaar er ’s avonds (21:34:25 u.) al was omdat zijn ervaring is dat de v.d. Wegens taaie duiven zijn maar meestal niet de snelste. Het duivenbestand bestaat in hoofdzaak uit v.d. Wegen en verder wat duiven van Bakker Poortugaal, Brüggeman uit Assendelft, Piet de Munck en met Peter de Haan uit Den Hoef werd wat samenkweek gedaan.

Bewondering heeft Flip voor mannen als Chris van der Velden en Nico Volkens die “altijd” duiven hebben ongeacht de omstandigheden. Bij Stichting Marathon Noord wordt meegedaan sinds een aantal jaren geleden de grensaanpassing werd gedaan en nu is de overwinning op Perpignan bij Flip terecht gekomen.

Namens Marathon Noord overhandigt Wim van Dorrestein (r) de felicitaties en een bijbehorend kleinigheidje.

Nu wordt het afwachten wie zich voor een jaar Marathon Noord kampioen op de ochtendlossingen mag gaan noemen en Rob Schouten uit Warmenhuizen gaat aflossen.

We wensen Flip samen met zijn vrouw en kinderen nog vele gezonde jaren en veel plezier met de duiven.

Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Team Noel-Willockx

Gebr. Maas & Zn

De Marathonvliegers

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Verweij-de Haan

Familie Huizer

IFC Zeeland

Van Hoeck-Noel

J. Doldersum & Zn

Johan Hamstra

Will & Falco Ebben

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens