Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kampioen middaglossingen Wim de Ruiter uit Loerbeek Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  25-8-2010
 

Ook in het 36e jaar in het bestaan van Stichting Marathon Noord is weer gestreden om de prijzen en waren er enkele die dat zo goed deden dat ze na drie vluchten tot de kampioenen behoren.
Elk jaar opnieuw is dat een prestatie van formaat want om op drie vluchten de eerste of tweede getekende te pakken is al een prestatie en als het dan ook nog vroeg is doe je mee voor de kampioenschappen.
Dit jaar telden de punten van de vluchten St. Vincent, Bordeaux en Cahors voor het kampioenschap van de middaglossingen. Dat er tussen Bordeaux en Cahors maar 14 dagen tijd zat maakte het er niet eenvoudiger op.
Maar zoals elk jaar zijn er altijd weer liefhebbers die zich op een bijzondere manier onderscheiden dus kampioenen zijn er altijd.
De afgelopen twee jaar waren het de Comb. Bosman uit Doetinchem en Wout van den Hoek uit Putten die met de eer gingen strijken en het kampioenschap binnenhaalden met de punten die door één duif werden behaald.
Dat dit kunstje in 2010 opnieuw werd geflikt was een verrassing en niet in het minst voor de winnaar zelf.

De kampioen

Niet onbekend voor ons maar toch wel verrassend werd de kampioen op de middaglossingen dit jaar Wim de Ruiter (73) uit Loerbeek.
Wim is een liefhebber die al vanaf zijn 14e jaar duiven heeft dus een man met veel duivenervaring en alles wel meegemaakt heeft en niet snel verrast meer is, althans dat denk je dan.
Maar toen we bij Wim op bezoek gingen om hem het nieuws te vertellen en te feliciteren was zijn reactie: “Dit had ik echt niet verwacht, hoe kan het hè. Ik denk als ik toch eens derde wordt dat zou toch prachtig zijn en dan nu eerste”.
In 2008 werd Wim winnaar van het Criterium der Azen op de middaglossingen wat betekent dat hij op alle drie vluchten de eerste en tweede getekende in de prijzen had en daarmee ook nog de meeste punten behaalde.
Op de vraag wat is er sinds die twee jaar veranderd was Wim er kort “niets” en waarom zou het ook want als je zo presteert is het niet nodig iets te veranderen. 

Wim is een regelmatige verschijning in de kop van de klassementen en zo kon het gebeuren dat Wim eerder een auto die bij Marathon Noord werd vervlogen al eens op één punt miste.
Maar toch was het een paar maanden geleden helemaal niet zo vanzelfsprekend dat Wim tot de kampioenen zou gaan behoren. “Ik had een maand of 3 geleden helemaal geen lucht meer en het werd steeds slimmer. Mijn longcapaciteit was nog maar 40% wat vergelijkbaar is met een zware roker terwijl ik nooit gerookt heb”. De longarts zei “ik denk dat je afstand van je duiven moet doen”. Toen een neef van Wim dit hoorde kreeg Wim van hem het advies om in het hok een kap op te doen van het type PowerCap Lite. “Hij gaf mij er één te leen en het is werkelijk geweldig. Bij het volgende onderzoek had ik weer 60% longcapaciteit en heb toen tegen de longspecialist gezegd dat ik de duiven niet weg zou doen”.

Boven op de schuur staat een hok van 9 meter. Toen het werd neergezet was het ideaal om een hok zo hoog te hebben maar nu hij ouder is denkt hij daar anders over. Het hok, met de voorkant op het oosten, is verdeeld in 5 afdelingen en ziet er van binnen eenvoudig uit. Verder is onder in de schuur een hok voor de vastzitters waaraan achter een ren zit.
Een aantal leden uit de vereniging haalt de duiven van Wim op want anders kon hij niet meer meedoen omdat hij geen auto heeft. Voor deze leden heeft Wim veel bewondering en spreekt hij met waardering.

De verzorging van de kolonie duiven is eenvoudig en past misschien ook wel bij iemand die alle veranderingen in de duivensport heeft meegemaakt . Het credo is “Ze moeten werken dus krijgen ze voldoende voer” en dat was te zien bij een blik in het hok.
In de broedhokken lag voer en niet opgegeten pinda’s in overvloed. Menigeen zal bij het zien hiervan zijn wenkbrauwen ophalen en er het zijne van denken maar ja kampioenen hebben altijd gelijk!

Omdat het kampioenschap werd behaald met op drie vluchten dezelfde duif werd deze duif ook automatisch de duifkampioen bij Stichting Marathon Noord. Deze rode weduwnaar stamt nog af van het oude Delbar soort met daar doorheen van de Wegen bloed.
Als jong presteerde deze doffer niet veel maar schijnbaar was dat voor Wim geen reden deze winnaar te verwijderen en hielp hij Wim in 2010 aan de mooiste titel uit zijn duivenloopbaan.
Op de vraag of Wim deze duif zo kort na Bordeaux wel durfde spelen antwoordde hij: “Hij kwam na Bordeaux  zo fit thuis dat hij tegen me zei: Willem ik ben goed en moet mee”.
En dat bleek terecht want ook op Cahors was deze doffer weer als eerste present bij Wim.

Het kampioenschap middaglossingen en duifkampioenschap werd behaald met de volgende resultaten.

Vlucht

Sector 3

Marathon Noord

St. Vincent

21

12

Bordeaux

9

4

Cahors 

58

10

  
 
Wim speelt meestal met weduwnaars omdat “weduwnaars meer vormvast zijn en ook als ze los zijn dat is zooo mooi hè” zegt Wim volop genietend.
Dit jaar was Wim ook succesvol op de dagfond want daar wist hij zich in de kop te klasseren en werd ook een teletekst notering behaald.

De roofvogels zijn ook hier een ware plaag waardoor per jaar ongeveer 15 duiven verloren gaan. Het is daarom een geluk dat deze duif er nog is, alle gevaren onderweg heeft getrotseerd en Wim het kampioenschap bracht, tenminste dat is de mening van Wim.

Wij zijn van mening dat Stichting Marathon Noord in Wim een waardig opvolger van Wout van de Hoek heeft wat tijdens de feestmiddag in oktober zal worden getoond als het Wilhelmus zal klinken voor de nieuwe kampioen.

 

Wim krijgt de bloemen en felicitaties van voorzitter Hans Wolfsen en secretaris Herman van der Velden (l)

Wim het ga je goed en nog vele gezonde jaren samen met je vrouw gewenst.

Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

Comb. Gerritsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Cor Drost

Hans de Ruig

Marcel van Zanden

Familie Huizer

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Dick-Jan & Stephan Göbel

IFC Zeeland

A. Engelen

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!