Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zevenklapper Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  27-8-2010
 

Afgelopen zaterdag was het zover, een echte onvervalste zevenklapper. Twintig duiven gezet op de eerste natourvlucht van het seizoen 2010 en dan de eerste zeven duiven spelen tegen ongeveer 2000 duiven( precieze aantal nog niet bekend).

We hadden natuurlijk onze 20 beste duiven mee, duiven die dit jaar verschrikkelijk hard hebben gespeeld van de eerste tot de laatste vlucht(Blois). Maar je weet nooit of ze het dan op de natour weer op kunnen pakken.

Maar ze blijken totaal geen last te hebben gehad van het zware seizoen (15 vluchten incl. de dagfond). De duiven waren gelost te Zutphen om 08.15 uur op een afstand van 79 km. Om 09.02 uur zie ik in een flits opeens 7 duiven tegelijk boven het hok, ze twijfelen even omdat ze met zo velen waren. Ze draaien ongeveer 30 seconden tot de eerste viel (Adelina) en 37 seconden later zit alles in de klok. In de vereniging tegen 501 duiven maken we de eerste zeven duiven en 16 van de 20 in de punten. Maar die avond kijken we op compuclub bij de eindstanden en zien we dat we daar ook de zeven eerste prijzen maken in het ACG (samenspel), ongelofelijk!

In de Afdeling pakken we de plaatsen 2,4,5,7,8,9,11. Maar dat was het nog niet alleen op die zaterdag 21 augustus jl., nee, ook op St.Quentin hadden we 38 jonge duiven mee en dit op een afstand van 391 km. In de club spelen we tegen 202 duiven 1,2,3,4. In het ACG 2,3,4,5, en in Afdeling Friesland-Zuid 6,7,10,12 ik kan niet anders zeggen dan: ongelofelijk.

Missouri’s Girl 06-1762338

Over dit fenomeen staat een prachtige reportage op www.pipa.be gemaakt door Albert Roording. Deze wonderduivin (u allen bekend) is dit jaar 1e Asduif Afdeling Friesland geworden en 2e Asduif Eendaagse Fond ook van afdeling Friesland. Maar vorig jaar (2009) was ze reeds Europees Kampioen dagfond. Maar om weer even terug te komen op het heden: Dit jaar heeft ze nog niet gemist, afgelopen zaterdag was ze weer onze 2e duif (dus 2e in het ACG), ze zit nu op kleine jongen. Afgelopen vrijdag was èèn eitje net uit gekomen en de 2e op zaterdag, dus ze was weer super gemotiveerd. En zeer belangrijk is dat de eitjes van haar zelf zijn, ze wilde afgelopen winter niet leggen. Maar nu hoop ik dat de ei productie weer opgang is gekomen, ik denk er over om haar straks niet meer te scheiden.

Dutch Golden Classic

Maar als je eenmaal geluk hebt in de duivensport dan lijkt het alsof het je gewoon komt aanwaaien. Afgelopen winter krijg ik een telefoontje van Wim Vos( Afdeling 5): Gert-Jan doe je mee met de Dutch Golden Classic hier in de Drechtsteden? Je koopt twee ringen, doet die om twee jongen waar je een goed gevoel bij hebt en brengt die naar Dordrecht. Deze worden dan verkocht per opbod aan leden van onze kring, die gaan er mee spelen. En als hij of zij dan vroeg klokt op de eindvlucht( 14 Augustus jl.) kun je een mooie geldprijs winnen.

Dus ik er over nadenken, welke jongen? Nu heb ik een doffer van 2009 die een ongelofelijke indruk maakt bij iedereen die hem vasthield. Hij heet de Vechtmachine en komt uit een Leo Heremans doffer via Hans en Evert Jan Eijerkamp x een rechtstreekse duivin van Gerard Koopman (die kocht ik bij Gerard in 2008). Tegen de Vechtmachine zette ik èèn van mijn beste kweekduivinnen (ook moeder van Adelina die afgelopen zaterdag de 1e speelde op Zutphen in het ACG). De 508 alias Jia Li uit Royal Exposure x Pole Position. Dus uit dit koppel werden de twee duifjes geboren voor de Dutch Golden Classic. Een aantal dagen voor het spenen van deze jongen( dus de dag dat ze naar Dordrecht moesten) zag ik het al, de 556 was een aparte duif, een jong waarvan je rillingen krijgt. Wij zaterdag naar Dordrecht, eerst even aan bij Peter van de Merwe. Ik zeg tegen Peter; Doe je wel eens mee met de Dutch Golden Classic? Jawel, maar ik heb er nooit zo;n geluk mee was zijn antwoord. Ja, maar Peter ik heb nu een jong bij me die het gaat winnen; de 556. Zo gebeurde, de duif kwam op de hokken bij superster Peter van de Merwe. En u raad het al hè? De 556 won de hoofdprijs van € 4000,00! Volgens Peter is het een beloftevolle duif en we zullen afwachten of ze het nog weer doet.

De Natour met de oude duiven

Onze oude duiven zijn zo gekoppeld dat de eerste vlucht (afgelopen zaterdag de 21eaAugustus) de duiven op jongen van 1 dag zitten. Ongeveer 14 dagen voor de eerste natourvlucht beginnen we weer met lappen van de duiven. Iedere maandag tot en met donderdag gaan ze in de mand en dan op maandag en dinsdag rond de 25/30 km en op woensdag en donderdag rond de 80 km. Onze duiven vliegen niet meer gewoon buiten, het is in de mand naar de losplaats en weer terug naar het hok. En dan is het weer klaar voor die dag. We pakken geen eieren weg, verkleinen geen jongen, niets, we laten alles de natuurlijke weg volgen. Dus de 4e en 5e vlucht liggen er vaak al weer eieren naast de jongen, ook dat is prima. De duivinnen motiveer je dan weer op de verse eitjes en de doffers vinden het leuk om op grote jonge te spelen. Wel moet ik zeggen dat we alleen de 20 besten spelen, dus de duiven die volgend jaar mogen blijven worden na het zware seizoen ook nog eens op de natour gespeeld. Dit kan zonder problemen, we doen het al 40 jaar. Vorig jaar zijn we begonnen met op de natour 3 a 4 dagen Prange Suppe te geven en op de laatste 2 vluchten zelfs iedere dag. Maar ook het Beute-Sport en Herstel-Power gebruik hebben we wat uitgebreid. Eigenlijk kun je zeggen dat de hoeveelheden op de natour net zoveel zijn dan op de dagfond. Ook het ruime voeren van de dagfond heb ik meegenomen naar deze vitesse vluchtjes in de nazomer. Maar u kunt alles volgen per dag, en 100% eerlijk in mijn dagboek op www.duivensites.nl/beute

Tot volgende week!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans de Ruig

M. van Ginkel

Marcel van Zanden

Super Fondclub G.O.U.

Aad Beerendonk

Cees van Heijst

Comb. Verweij-de Haan

Van Elsacker-Jepsen

Fondunie 2000

Van Hoeck-Noel

Cor Drost

Will & Falco Ebben

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens