Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Drukke tijden Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  30-8-2010
 

In deze tijd is het voorbij met de rust, beurzen, Nat. dagen, tentoonstellingen, verkopingen, feestavonden enz. zorgen ervoor dat je ieder weekend van huis kunt zijn (als je dat wilt tenminste).
De moeilijkheid is echter dat met de kortere dagen in het weekend de extra zorg aan de duiven gegeven moet worden en dan wordt het kiezen of delen.
In sommige gevallen zoals verkopingen op internet kun je thuisblijven, je kunt vanuit de luie stoel de verkopen volgen of zelf meebieden, datzelfde telt voor "one-loft races" meestal ook live te volgen, soms heeft het wel wat en kan het wat extra's toevoegen aan de duivensport, vaak echter moet je oppassen vooral wat verkopingen betreft, ook omdat topduiven zeldzaam zijn vooral in de verkoop.
Goede of bruikbare duiven vindt je vaak in een totale verkoop, met een beetje geluk ook in een verkoop van (late) jonge duiven en natuurlijk ook, maar dat zou je haast vergeten in deze tijd, gewoon bij een goede liefhebber thuis op het hok.

Superduiven is een ander verhaal, daarvan komen er niet veel in de verkoop louter omdat die er niet veel zijn al zou je anders denken als je al de advertenties enz. moet geloven.
Het woord alleen al, "super", meestal wordt er dan overdreven, vaak wekt het teveel verwachting op, vaak is het woord te groot in verhouding tot wat erachter staat, vooral in het buitenland horen ze dit niets liever, maar het wordt haast altijd ten onrechte gebruikt, daarom houd ik niet zo erg van dat woord, erger nog, ik kan me vreselijk ergeren aan liefhebbers die te pas en te onpas dat woord gebruiken, maar ja wie ben ik.

Dan heb je naast al het gefeest nog de vergaderingen en worden o.a. de problemen van het voorbije jaar besproken, naast het grote probleem de teruggang van het aantal leden hadden we in onze omgeving, dus ook in de vereniging, last van een pokken uitbraak en waren er verschillende liefhebbers die paratyfus onder hun duiven hadden.

Je kunt hier heel kort over zijn, zieke duiven horen niet in de mand ook ten opzichte van de andere liefhebbers, het is een vorm van sportiviteit om niet in te korven, maar daar nu juist krijg je de problemen, men gaat elkaar de schuld geven en voordat je er erg in hebt is het één brok ellende.
Veel liefhebbers kijken nergens naar, want stel je voor niet inkorven betekend geen kampioenschap en dat is voor velen zowat het ergste wat er is, soms vraag ik me af of ze wel zien dat de duiven wat mankeren of ze wel in de gaten hebben waar ze mee bezig zijn.
Vast staat dat velen het te laat zien, maar dat is nu net het verschil tussen goed en slecht spelen en ik weet het wel soms is het moeilijk te zien, maar toch.
Daarom is het zo belangrijk dat je ook op de gedragingen van de duiven let want dan voel je op een gegeven moment aan dat er iets niet deugt, je bent te laat als de uitbraak zichtbaar is zoals bv. bij pokken.

Dan heb je ook nog liefhebbers die wel geënt hebben en toch enkele duiven hadden met pokken, over de oorzaak kan ik niets zeggen daar is de dierenarts voor, wel weet ik dat het veel voorkwam bij de Poolse entstof aangebracht door het kwastje.
Zelf hebben we dit jaar de duiven onderhuids geënt met een entstof uit Tsjechië wat ons buitengewoon goed bevallen is maar het opvallendste was dat de duiven er zelfs beter van werden wat de conditie betreft.
Die teruggang van het aantal leden treft natuurlijk ook de verenigingen, die worden kleiner, moeten soms samengaan, allemaal moeilijkheden waaraan 20 jaar terug nog niet eens aan gedacht werd, verenigingen van 15 leden zijn geen uitzondering en laten we eerlijk zijn uitslagen en kampioenschappen in zo'n vereniging zijn alleen belangrijk voor de leden en niet meer om breed uit te halen in kranten en sites om je hok te promoten, voor de buitenwereld stellen ze niets meer voor omdat de concurrentie veel en veel te klein is. Dus nog een keer, bij aanschaf van duiven moet je bij liefhebbers die alleen maar de uitslagen van de vereniging publiceren niet zijn, nu niet en nooit niet, ze doen dit bij gebrek aan beter.

Naast de duiven zijn we in deze tijd haast altijd bezig met de hokken zoals herstellen en veranderen ook het extra schoonmaken hoort daarbij.
Ik vind het prachtig als alles weer helemaal schoon, ontsmet en opgefrist is en het lijkt wel alsof de duiven er dan mooier uitzien.
De wanden worden ieder jaar gewit, bij ons is dat zowat een must omdat deze afgetimmerd zijn met zachtboard, de naam zegt het al "zacht" en op bepaalde momenten lijkt het wel alsof de duiven er verzot op zijn vooral tijdens de kweek.
Het lijken wel muizen zulke gaten pikken ze erin, alsof ze aan alles een gebrek hebben, eigenlijk begrepen we er niets van want er staat van alles en toch, natuurlijk hebben we alles afgetimmerd waar ze bij kunnen komen maar ze zoeken de onmogelijkste plaatsen op, zo'n behoefte schijnen ze er aan te hebben.

Bewust schrijven we "begrepen" want afgelopen seizoen speelden we met de oude duiven de laatste vluchten niet meer mee door gebrek aan motivatie o.a. door de diefstal, de duiven vlogen de hele dag los dat kon ook omdat we het probleem met de roofvogel opgelost hadden, daarnaast lieten we de duiven maar een beetje aanrommelen en ook het verversen van mineralen en schoonmaken stond op een laag pitje.

Een werkelijk ongelooflijke mooie, gezonde, ronde jongen was het resultaat, beter kon haast niet, de conclusie moet dus zijn dat in de natuur nog altijd meer te halen is dan wij ze kunnen geven, in ons geval waren dat ook gebroken eikels, die zochten ze zelfs op straat waar de auto's ze kapot gereden hadden.
Naar de wanden werd niet eens meer gekeken, dat ze ergens behoefte aan hadden dat wisten we wel, maar wat we ze dan extra moeten geven is ons nog een raadsel.
Die geweldige conditie zette zich door in de maand oktober en juist die goede gezondheid bracht ons aan het twijfelen en wel wat betreft het geven van een kuur tegen paratyfus zoals we ieder jaar in deze tijd doen.
Duiven die zo goed in orde zijn moet je die kuren was de vraag die ik ook stelde aan de dierenarts, om een lang verhaal kort te houden zijn antwoord was zondermeer ja.
Diezelfde dierenarts zei ook dat we een volledige kuur moesten geven en geen halve voorbehoedende kuur.
Wat nu te doen? We twijfelen nog steeds, maar het zal er wel op neer komen dat we gewoon de kuur geven en daarna enten.

Succes,
Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

M. van Ginkel

Gebr. Maas & Zn

Familie Huizer

IFC Zeeland

Huub Hermans

J. Doldersum & Zn

Nico Haesen

Combinatie Lokhorst

Gertjan Knoop

Comb. Gerritsen

De Marathonvliegers

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!