Menigeen in de duivensport zal denken 'ijskoud' en het 'Criterium der Azen', geen idee waar dat over gaat”. Hoe men aan de naam voor dit kampioenschap is gekomen is mij als auteur onbekend. Onderzoek leverde op dat tot 1990 een Criterium de Azen werd gehouden in de wielersport. Aan het einde van het wielerseizoen werden de beste renners van dat jaar uitgenodigd voor deze wedstrijd en op de lijst met winnaars van dat wielercriterium prijken ook de namen van verschillende Nederlandse topcoureurs. Maar hoe de link gelegd moet worden met het kampioenschap bij Stichting Marathon Noord blijft daarmee onduidelijk. Als we de winnaar van dit kampioenschap in 2010 aan u voorstellen is er misschien wel een overeenkomst te zien met de wielersport en wordt duidelijk waar dat “ijskoud” betrekking op heeft. Over de winnaar kan makkelijk een verhaal geschreven worden zonder dat we een woord over de duiven in de reportage opnemen. Een man die in verschillende televisie programma’s zijn opwachting heeft gemaakt door zijn soms bijzondere levenswijze.
We hebben het dan over Klaas de Vreeze (66) uit Bakhuizen (Fr), twee jaar deelnemer bij Marathon Noord en in 2010 samen met Koop Kiekebelt uit Drijber de meest noordelijk wonende kampioenen van het afgelopen seizoen. Bakhuizen is een dorpje in Friesland met ongeveer 1000 inwoners vlak bij het IJsselmeer op een afstand van 1139 km. tot St. Vincent. Klaas is gepensioneerd en sinds het overlijden van zijn vrouw, een paar jaar gelden, alleenstaand en woont nu samen met zijn twee honden.
Door een oudere broer kwam Klaas als 4 jarig jochie in aanraking met duiven en heeft al zo lang duiven. Maar als we het hier bij zouden laten doen we Klaas tekort want tijdens de kennismaking werd duidelijk dat Klaas een bijzonder natuurmens is. Met de natuur kan hij “lezen en schrijven” en hij ziet dingen die een ander ontgaan en dat komt met de duiven natuurlijk van pas. Klaas werd een “bekende” Nederlander doordat hij elke dag gaat zwemmen in het IJsselmeer, dus ook als het vriest. Dan wordt er eerst een wak in het ijs gehakt en gaat Klaas het water in. Door deze opvallende zwemactiviteit kwam hij in verschillende TV programma’s terecht om hierover te vertellen. Wilt u het met eigen ogen zien dan kunt u op internet een filmpje vinden waar Klaas het koude water met ijs trotseert.
Ook voor een fietsritje rond het IJsselmeer draaide Klaas zijn hand niet om en natuurlijk heeft hij als Fries de Elfstedentocht uitgereden. Meer dan 50 jaar was hij ook voetbaltrainer van verschillende clubs. Het is geen wonder dat een man wiens leven altijd in het teken heeft gestaan van deze activiteiten iets hiervan heeft overgebracht op zijn duiven en de manier waarop hij daar mee omgaat.
In de tuin achter het rijtjes huis staat een hok van 12 meter dat is verdeeld in 4 afdelingen maar wat opvalt zijn de grote rennen voor het hok.
Er overwinteren ongeveer 140 duiven waarvan 40 kweekduiven. De ramen van alle hokken staan dag en nacht open en toen we in het hok kwamen bleek dat alle duiven buiten in de ren zaten op enkele duiven na op het nest. “Die ramen staan altijd open, zomer en winter of het nou regent of sneeuwt, koud is of warm” zegt Klaas. “Een sterke duif moet er tegen kunnen en zo niet dan zal het nooit een goede worden”. Hierin horen we iets terug van de manier waarop Klaas hard voor zichzelf is en dat ook overbrengt op zijn duiven. “Als ik ’s avonds naar bed ga zet ik het hok al open zodat ze ’s morgens vroeg naar buiten en al een paar uur buiten zijn voor ik uit bed kom.”
Sinds mijn vrouw is overleden kijk ik niet meer zo precies. Dat was vroeger anders toen moest alles op de minuut gedaan worden maar dat doe ik niet meer.” De duiven worden voor de vluchten gekoppeld en op het nest gespeeld. “Ik bekijk voor de vluchten welke goed zijn en speel die, de ene keer zijn dat er meer dan de andere keer maar ik kijk niet naar het aantal zoals sommigen doen i.v.m. de kampioenschappen. Voor mij is een vroege prijs net zo mooi als een kampioenschap”.
Africhten wordt ook weinig gedaan en dit geldt voor zowel de ouden als de jongen die alleen op de natoer worden gespeeld. Een goede postduif heeft het in zich om thuis te komen en zoniet dan hoort hij hier niet thuis lijkt de stelregel te zijn. Duiven komen daarom ook vaak goed na als ze er de eerste dag niet zijn. “Ik hoor wel eens dat gezegd wordt dat ze er dezelfde dag moeten zijn en anders niet meer komen, nou bij geldt dat niet.”
Het zal dan ook niemand verbazen dat Klaas wars is van medicamenten voor duiven. “Er zijn nog nooit zo veel zieke duiven geweest sinds er zoveel medicijnen voor duiven zijn. Een zieke duif doe ik weg en de sterke duiven blijven vanzelf over. Als je op een beurs komt lijkt het wel alsof de medicijnverkopers belangrijker zijn dan de duiven waarvoor de beurs eigenlijk is.” Daarom gaf Klaas een advies aan zijn collega duivenmelkers “Geef zo min mogelijk medicijnen aan de duiven want ik denk dat het bij veelvuldig gebruik meer schade brengt dan verbetering”.
Het duivenbestand bestaat uit duiven van A. Venmans, G. Roeffen, Eijerkamp-Muller, wijlen Ton Bollebakker en Cees v.d. Laan. Toen we in 2009 bij Cees v.d. Laan op bezoek waren hoorden we een aantal opvattingen over hoe Cees met duiven omgaat die we nu van Klaas ook weer hoorden. Dat Klaas winnaar was geworden van het Criterium de Azen werd hem door zijn clubgenoten gezegd en eigenlijk wist hij niet wat het was. Maar zijn clubgenoten wisten het wel en spraken met ontzag over deze prestatie want dat is het inderdaad als je op 3 vluchten zowel de eerste al tweede getekende in de prijzen draait en ook nog de meeste punten haalt.
Als bestuur van Stichting Marathon Noord vinden we het fantastisch dat liefhebbers met de grotere afstanden bewijzen dat ook in het noorden meegedaan kan worden voor de prijzen. Het kampioenschap werd behaald met de volgende resultaten:
Vlucht |
Prijs 1 |
Prijs 2 |
St. Vincent |
38 |
101 |
Bordeaux |
79 |
215 |
Cahors |
68 |
111 |
In het overall kampioenschap van de middaglossingen eindigde Klaas op plaats 11 en werd hij 3e bij het duifkampioenschap.
Voorzitter Hans Wolfsen (l) feliciteert Klaas met de overwinning.
We vonden het een bijzondere ervaring om bij Klaas op bezoek te zijn en wensen hem nog veel plezier met de duiven.
Heimen Huisman
|