Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Beste duif in 3 jaar op de middaglossing SMN zit bij Jos Pepping Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  22-9-2010
 

Sinds een aantal jaar wordt aan het einde van het seizoen niet alleen de eindstand over het afgelopen jaar opgemaakt maar wordt ook uitgerekend welke duif in de afgelopen 3 jaar het best heeft gepresteerd.
Voor dit kampioenschap tellen de punten van de vluchten die ook tellen voor het kampioenschap middaglossing. In drie jaar zijn dat dus 9 vluchten waarop prijs gespeeld kan worden. Om winnaar te worden in 2009 moest een duif minstens 8 prijzen hebben gespeeld over een periode van 3 jaar wat voorwaar geen eenvoudige zaak is.
Na het uitrekenen van de eindstand bleek dit jaar maar één duif instaat te zijn geweest om ook nu weer 8 keer op de uitslag te komen. Dat er minder duiven deze prestatie leverden komt misschien ook door de periode van maar twee weken tussen Bordeaux en Cahors.
Om deze krachtpatser met zijn eigenaar te kunnen zien moesten we naar Egmond aan de Hoef en dan denk je als duivenliefhebber direct aan Jos Pepping.

Jos (46) is geen onbekende en we mogen misschien wel zeggen vaak de te kloppen man op de overnachting in Noord Holland maar toch stellen we hem even voor. Samen met zijn partner Maruschka heeft Jos 3 zoons van 7, 13 en 14 jaar maar de duiven is een hobby van Jos en er is “zelfs niemand in de familie die duiven heeft” zoals hij zegt. Toch heeft Jos al vanaf zijn 6e jaar duiven en begon hiermee de wedstrijdsport te beoefenen toen hij 13 was, tegelijk met een vriend die ook duiven had.

Zijn hok met een lengte van 20 meter en 10 afdelingen staat in het open veld niet ver van de Noord-Hollandse duinen. Als er al gedacht wordt dat de prestaties zo goed zijn omdat het hok zo bijzonder is, dan is dat onjuist want hierover vallen weinig bijzonderheden te vermelden of het moet zijn dat hier en daar wat onderhoud geen overbodige luxe zou zijn. Maar het mooie hiervan is ook wel dat blijkt dat om goed te presteren met duiven geen dure accommodaties nodig zijn.
Er overwinteren ongeveer 150 duiven waaronder 120 vliegduiven en worden in de zomer 120 jongen gekweekt.
 
In de winter wordt vanaf november tot eind maart eenmaal per dag gevoerd daarna weer twee keer per dag. ‘S winters Jos probeert iedere dag een aantal duiven los te laten zodat ze allemaal één keer per week buiten zijn geweest maar dit dan wel gedurende de hele dag.
Voorafgaande aan het seizoen worden de duiven nooit weggebracht maar gaan voor de eerste keer direct mee op de laatste oefenvlucht of op de eerste wedvlucht.
Vanaf begin april, worden de duiven verdeeld over 3 weekeinden, gekoppeld.
Voor het koppelen wordt normaal gesproken 5 dagen een cocigeel kuur gegeven maar het afgelopen jaar werd volstaan met alleen een geelkuur en in februari meestal een 2 daagse wormenkuur.
In het seizoen worden de duiven iedere 4 weken een drietal dagen tegen het geel gekuurd dit begint dan op dinsdagavond als er ingekorfd moet worden en dan krijgen de duiven die meegaan een geelpil opgestoken.
De voermengeling die de duiven krijgen bestaat voor eenderde uit Beyers kweek geel, eenderde Wielink supertop, eenderde Teurlings weduwschap daarbij word nog 5% P40korrel en 2% snoepzaad gemengd. Deze mengeling krijgen de duiven iedere dag in voldoende mate en soms wordt er wat biergist over het voer gestrooid.

Vanaf begin mei worden de duiven iedere week gespeeld, zij gaan met de afdeling mee of worden op zaterdagmorgen ingemand voor een opleervlucht naar Achthuizen (100km). Dit gebeurt met de Pyreneeënclub, dit zijn ongeveer 14 fondspelers uit de omgeving Egmond.
De jongen duiven worden ieder jaar minder opgeleerd, het laatste jaar heeft de helft een drietal navluchten en de andere helft alleen eenmaal naar Haarlem (20 km) gehad. Dit jaar worden alle duiven hooguit een paar maal naar Haarlem gebracht wat op het moment dat wij bij Jos waren nog steeds gedaan moest worden.

De duiven worden bij Jos alleen op het nest gespeeld. Het duivenbestand is voor het grootste gedeelte opgebouwd uit het “oude soort” van Jos, dit zijn duiven van comb. Blokker uit den Helder en van Staf Theeuwes uit Poppelen later zijn daar duiven van Marlon Kok, Jan Roelofs en Cor Schermer ingekruist. De winnende duif (06-2075595) komt van Martijn de Groot en heeft op 10 keer nationaal spelen geen prijs gemist. Van de 10 keer werd hij 2 keer op jongen en 8 keer op eieren van ongeveer 1 week oud gespeeld.


De winnaars op de verschillende onderdelen bij Stichting Marathon Noord zijn dit jaar anders verdeeld dan “gebruikelijk” want om voor de beste duif in 3 jaar op de middaglossing bijna naar de Noordzee kust te moeten en de beste op de ochtendlossing naar Zevenaar is wat ongewoon. Maar dat toont ook weer aan dat bij de Marathon Noord competitie iedereen in het werkgebied kans maakt op een mooie klassering.

Tussen de hevige regenbuien door werd Jos gefeliciteerd door Hans Wolfsen, voorzitter van Stichting Marathon Noord, en kon de gebruikelijke foto worden gemaakt.

Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Gert Jan Beute Duivenproducten

Nico Jan Koenders

Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Fondunie 2000

Comb. Gerritsen

Van Hoeck-Noel

Team Noel-Willockx

Cor Drost

Super Fondclub G.O.U.

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!