Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De trein naar succes: Perron 1 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  1-10-2010
 

We krijgen allemaal kansen in ons leven, als u dit lezen kunt, heeft u kansen gehad en krijgt u ze ook nog. Maar groot probleem bij velen van ons is dat we het niet zien of ze niet pakken... Ook in de duivensport liggen de kansen er voor een ieder van ons, of het nu aan het begin van uw duivenbestaan is of gewoon nu zo eind van het jaar. Pak ze op en doe er wat mee. De trein naar het succes kan nu voor u beginnen, we zijn weer op Perron 1. Stapt u in, of blijft u staan?

Perron 1 (goede duiven)

Wat is het belangrijkste in de duivensport? Goede duiven? De methode? Het klimaat? Het hok op zich? Of u de trainer, coach en penningmeester van het totaal? We gaan ze allemaal nog eens behandelen, alle perrons van de trein naar succes komen aan bod en aan u de kans om op te stappen...

Hoe ziet een goede duif er uit?

Jos van Limpt (alias de Klak) vertelde eens dat een goede duif altijd zijn zondagse pak aan heeft en daar had hij natuurlijk gelijk in. Hij bedoelde dat een goede duif altijd strak zat, geen tekenen van zwakte toonde en altijd in supervorm leek te zijn. Maar verder? Hoe ziet een goede duif er nu uit? Op de pure Vitesse vluchten zie je soms een duif die een matige stuit heeft, te korte vleugels of een flauw oog (kleur), maar het zit dan wel goed in het koppie, het verstand zeg maar. Maar speel je verder met je duiven dan 100 km, wil je ze ook graag eens op een dagfond zetten of een vluchtje laten vliegen van meer dan 5 uurtjes… dan moeten het goede duiven in de hand zijn.

Superduiven (dus duiven die in de nationale top zitten) hebben geen ernstige fouten, hier vinden we geen open stuiten waar een fiets in geparkeerd kan worden. We vinden geen lange achtervleugels en zeker geen kippenvleugels. Maar ook duiven die uit twee delen lijken te bestaan zien we nooit bij echte toppers, zo ook geen domme pupillen of achteruit kijkers. Neen, Superduiven zijn perfecte duiven met dikke spieren die trillen als de vibrator van moeder de vrouw. Superduiven hebben mooie verspringingen tussen voor en achtervleugel en hebben goede ventilatie tussen de laatste vier slagpennen. Superduiven liggen verder altijd goed in de hand (in evenwicht), hebben een zachte pluim (en dan mogen er best getekende of verwrongen pennen bij zitten) En superduiven hebben altijd een kleine bewegelijke pupil en een wat “kwaadaardige blik”

Alle duiven die in de hand al niet goed genoeg zijn, dus die niet voldoen aan de uiterlijke kenmerken van topduiven anno 2010 moeten er uit. Hier kun je nog prima mee spelen, ze komen ook wel thuis, je pakt zelfs prijs…maar de nationale top pak je er niet mee.

Is het nu zo dat alle duiven die super in de hand zijn ook echte toppers zijn of worden? NEEN, natuurlijk niet. In het kopje kunnen we niet kijken, de motivatie die de liefhebber op de duiven brengt kunnen we niet zien. De gezondheid van de duif in het volgend jaar kunnen we nog niet weten en het hokklimaat, de verzorging van de liefhebber etc. kunnen we niet zien aan een duif. Maar omdraaien kunnen we het wel: een duif die niet aan de voorwaarden voldoet zal nooit een topper worden op nationaal niveau (incl. dagfond). Dus bent u een pure Vitesse speler ? selecteer alleen op de mand, bent u een allround of eendaagse fondspeler? Laat de handkeuring zwaar mee tellen.

Goede duiven komen uit goede duiven!

Nu in 2010 zien we steeds meer de moderne sportduif die het verschil maakt. Diverse liefhebbers haalden de laatste 2/3 jaar nieuwe duiven en werden plots weer die kampioen die ze vroeger waren. Moderne duiven (super in de hand met kwade blik) en dan nog uit de succeslijnen maken het verschil tussen de amateur en de prof.

Dus als u de trein naar succes nemen wilt, begin dan met de moderne sportduif ! En waren halen we die? Bij spelers die nu (2010) de dienst uitmaken. En heel belangrijk! Zoek naar afstammelingen in de eerste of tweede generatie van de topper zelf, niet van zijn broer of oom. Toppers moet je halen uit Johan Cruijff zelf of uit zijn kinderen niet uit nazaten van Hennie Cruijff de broer van...

De laatste uitslag dit jaar van het hok Beute en Zn uit Wilhelminaoord was in de afdeling Friesland-Zuid tegen 3064 duiven op Isnes 1,2,3,4,5, etc 21 prijzen op 26 gezette duiven en heel belangrijk: het waren 5 jonge duiven gekweekt uit perfecte ouders! Uit perfecte lijnen anno nu!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Theo de Kruijk

M. van Ginkel

Van Elsacker-Jepsen

Will & Falco Ebben

Huub Hermans

IFC Hoogerheide

Aad Beerendonk

Gebr. van Toor

Combinatie Lokhorst

IFC Zeeland

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens