Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zwavel: voor ’n gezonde relatie? Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  26-9-2010
 

Met stijgende verbazing heb ik naar het zwavelkristal gekeken en heb aan een aantal dingen gedacht die ik met jullie wil delen. Trouwens, ik hoop dat het dit keer beter toegankelijk zal zijn dan het vorige stukje over zwavel. Maar... ik heb mijn twijfels :-)

Zwavelkristal

De essentie van de zwavelnatuur is in ieder geval, volgens mij, het voorzien van  vooral  planten en dieren van gezond werkende bouwstenen (eiwit). Je zou bijna zeggen: zwavel heeft dezelfde kwaliteit, als bv cement: stenen aan elkaar plakken, verbinden.

Handige doe-het-zelvers die wel eens stenen hebben gestapeld of een éénsteens muurtje hebben gemetseld, voor bijvoorbeeld het plaatsen van ’n kweekren, weten dat cement bestaat uit: zand, cementkalk en leidingwater. De vakman doet er een scheutje afwasmiddel voor een mooie gladde voeg. Het oog wil ook wat.

Bouwen aan relaties…?

Een stapel stenen wordt dus door cement aan elkaar verbonden tot bv een of meerdere muren. Het geeft ‘n stevige relatie tussen de losliggende stenen, zodat er een dak op kan worden gemonteerd.  Op ongeveer vergelijkbare wijze zorgt de zwavel voor een stevige verbinding tussen de losse bouwstenen (eiwit) in een lichaam. Zowel, bij duiven als melkers, werkt dit natuurelement in op het gezond houden van eiwitrelaties.

Hoe…?

Zwavel, zoekt contact met het belangrijkste of voornaamste natuurelement: koolstof. In werkelijk alles om ons heen, zit een deel van dit oermateriaal: de grote koolstoffamilie, noem ik ze. In duivenvoer, maar ook in het knoflook en uien, wordt het plantaardige koolstof gezond door de verbindende werking van zwavel. Ik, kan mij niets gewichtiger voorstellen dan koolstof, want het is zo’n beetje de drager van alles wat leeft. Maar, het leven kan niet tot leven komen, zonder vnl. zwavel. Dus, zo belangrijk is het om jezelf en je duiven te voorzien van een normale mengeling en af en toe ’n teentje knoflook in het water! Dan weet je zo goed als zeker, dat je geen extra zwavel hoeft toe te voegen.  

Tekort en teveel…

Ik zou zelfs zover kunnen gaan, door de zwavelwerking door te trekken naar onder andere ons karakter: een tekort aan zwavel(ver)binding in het lichaam, geeft een tegenovergesteld karakter, met een melker, die een teveel in zijn lijf heeft. Deze tegenstelling, noem ik: aanvullend. Iemand, die een tekort aan zwavel in zijn lijf heeft, die zal niet zo snel als eerste een gesprek starten in een groep. Een zwavelig karakter, die zal geen moeite hebben, om een inleidend praatje ergens te houden: bv bij een opening van het een of ander... (duivententoonstelling?).

Bij onze duiven, denk ik vnl. aan de tegenstelling: doffer en duivin. De laatste heeft in meerdere mate een zwavelig karakter en ‘papt’ redelijk eenvoudig aan met de verschillende doffers; binnen of buiten het eigen hok.   Goed gezien: is zwavel indirect verantwoordelijk voor het niet ‘kloppen’ van vele stambomen. :-)

Rob van Hove

Nawoord

Ik heb het idee, dat een topduif en topmelker, beide een uitgebalanceerde zwavel en koolstofrelatie hebben: 1 + 1 = 3 noemen ze dit. Maar, ik denk te weten, dat het voedingselement fosfor, hier een doorslaggevende rol in speelt. Maar daar heb ik het volgende week over?

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Hans de Ruig

Super Fondclub G.O.U.

A. Engelen

Van Elsacker-Jepsen

Gebroeders Homma

Comb. Gerritsen

Nico Haesen

Theo de Kruijk

M. van Ginkel

Marcel van Zanden

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!