Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Henk Deenen bezit de beste duif over 3 jaar op de ochtendlossingen SMN Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  29-9-2010
 

Als gevraagd wordt de specialisten, binnen het werkgebied van Stichting Marathon Noord, op de ochtendlossingen te noemen komen we meestal uit op liefhebbers uit Noord- en Zuid-Holland. Mogelijk dat het komt door het feit dat de kampioenen op de ochtendlossing vaak in het westen van het land zaten maar het lijkt er op dat de hegemonie in het westen begint af te nemen.

Er spelen steeds meer liefhebbers op de ochtendlossingen wat automatisch de verdeling anders maakt maar ochtendlossing specialisten vinden we nu verspreid over het land. In 2010 worden de hoofdprijzen op de ochtendlossing opgeëist door liefhebbers uit het midden en oosten van Nederland.

Voor de competitie van Marathon Noord is dat mooi want het betekent dat iedereen kans maakt en vroege duiven geen privilege van een bepaald deel van het land zijn. Constante duiven op de ochtendlossing moeten we de afgelopen 3 jaar wel steeds in het oosten zoeken. In 2008 moesten we voor de beste duif in 3 jaar naar J. Janssen uit Groesbeek, in 2009 naar Harry Kalter uit IJsselmuiden en nu zit de winnaar in Zevenaar.

Het is uiteindelijk Henk Deenen (70) die zich een jaar lang de trotse bezitter van de beste duif op de ochtendlossingen bij Marathon Noord mag noemen. Henk is geen onbekende bij Marathon Noord want hij is al deelnemer vanaf de oprichting in 1974 en met 62 jaar ervaring als liefhebber een doorgewinterde speler op de zware fondvluchten. Ooit speelde Henk bijna betaald voetbal wat misschien wel iets zegt over zijn winnersmentaliteit.

In zijn jeugd kwam Henk in aanraking met duiven doordat hij twee jonge duiven kreeg van een zwager van zijn vader. Eerst werden deze jongen in een kist gestopt en later werd een hok neergezet waarna de duivenloopbaan van Henk begon. Tijdens zijn werkzame leven bij, toen nog de Postgiro, werkte Henk in ploegendienst en was het zijn vrouw Trix die de verzorging van de duiven vaak op zich nam.  

Sinds 1967 wonen Henk en Trix op hetzelfde adres en toen werd ook het hok wat er nu nog staat neergezet en begonnen met jonge duiven. Het hok(je) waarop weduwschap wordt gespeeld is 3,30 m. lang en bestaat uit twee afdelingen. Tegenover dit hok staat een klein rennetje met een aantal broedhokken waarop nestspel met duivinnen wordt gespeeld. In de schuur is nog ruimte voor een paar kweekkoppels en de jongen.
Met deze hokken is een groot deel van de achtertuin bezet en blijft nog een stukje over om buiten te kunnen zitten en de duiven op te wachten. Bewonderenswaardig hoe soms op heel kleine accommodaties wordt gespeeld.
Er worden ongeveer 55 duiven overgehouden waarvan 2 kweekkoppels en 20 tot 25 jongen gekweekt.
In het weduwschap hok wordt in de zomer met schuiven de ventilatie geregeld en bij de andere hokjes bestaat de voorkant uit gaas waardoor de duiven daar “altijd buiten” zitten.
Het hele jaar door worden de hokken twee keer per dag schoongemaakt en wordt ook twee keer gevoerd. Begin maart wordt gekoppeld en na 10 dagen broeden op de tweede ronde worden de doffers op weduwschap gezet.
De nestduiven worden zodanig gekoppeld dat ze goed zitten voor de vlucht waarop ze mee moeten. In aanloop naar de vluchten worden de duiven een paar keer tot 25 km weggebracht en gaan daarna tot 500km. mee met de programmavluchten.
Naast de verplichte entingen wordt ook een parathyfus, Tricho en Ornistopkuur gegeven.
Henk voert een gewone handelsmengeling en zet de duiven voldoende mineralen en vitamines voor.
De duiven waarover Henk beschikt zijn hoofdzakelijk van het oude Aarden soort aangevuld met o.a. v. Wanroy en duiven van Nico Volkens en er is al jaren niets meer bijgehaald.

De winnende duif is een vale doffer die is gekweekt door Leen Broek uit Dieren. Het is een makkelijke en rustige duif die op weduwschap werd gespeeld.
In de stamboom zien we namen als : Wanroy, Henk de Bree, van Uylen en van Kalkeren.
Deze duif zit natuurlijk wel bij een melker die instaat is er uit te halen wat er in zit. Henk is een regelmatige verschijning in de kop van de uitslag met dit jaar o.a. een topklassering op Barcelona. Zelf hoopt Henk nog een aantal jaren te kunnen genieten van zijn duiven en dat wensen we hem samen met Trix van harte toe. 

Uit handen van voorzitter Hans Wolfsen (r) ontvangt Henk de felicitaties en bloemen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Hoeck-Noel

Combinatie Bruggeman

De Marathonvliegers

Super Fondclub G.O.U.

Cees van Heijst

Marcel van Zanden

Familie Huizer

J. Doldersum & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Fondunie 2000

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens