Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Dierenpolitie duivenpolitie? Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  5-10-2010
 

Blind of blint, blond of blont, blijven we wachten tot we voor voldongen feiten staan of kijken we vooruit? Een nieuw kabinet staat voor de deur en nieuwe maatregelen zijn aangekondigd en voor ons duivenhouders een van de meest opvallende? Er komt een korps dierenpolitie. Het vooruitzicht is dat 500 ingewerkte, met groen gehersenspoelde idealen, politiemensen op zoek gaan naar verwaarloosde honden, uitgehongerde of half verzopen paarden, zwervende katten, hoog intensive nertsenfarms, overbevolkte kippenhokken, op het balkon verblijvende schapenkolonies, ritueel geslachte schapen en geiten, slecht dierentransport, en de mensen die dierenleed veroorzaakt hebben.

Dit zal de eerste periode flink de handen op elkaar krijgen bij het grote publiek en terecht. Want wat voor zieke geest mishandeld nu zijn of haar geliefde twee, drie, vier of achtvoeter? Het televisiescherm zal gevuld worden met geboeide mishandelaren, politiek, publiek en politie allemaal tevreden.
Daarna komt de droogte, de honger. Want één keer de grote dierenleed veroorzakers uit de weg, zal er moeten gezocht worden naar een nieuwe markt. Het wordt schieten met hagel op laag water. Als er geen echte grote zieke mishandelaren meer loslopen, raken de dierenpolitiebanen in het geding, het televisiescherm leeg en gok eens wie er dan aan de beurt zijn? Zeker weten dat er alarm gaat worden geslagen bij: vals blaffende honden, in het wild wippende konijnen, rillende niet geëpileerde chihuahuas, scheef pikkende kippen, luierloze katten, sikloze geiten, schele vinken, onfris ruikende varkens en herten zonder verzekeringsplaatje.

Van begin tot einde zal de duivensport in de beeld zijn, dat risico zit er dik in. Wij worden eenvoudigweg gedoogd, niet meer niet minder. De initiators van het opzetten van de dierenpolitie, de dierenbescherming, zit niet op ons te wachten, zij willen zo snel mogelijk van de duivensport af, of tenminste beperken. Door de politiek worden wij duivenhouders gedoogd, voor de dierenbescherming zijn wij open jachtwild, geen compromis mogelijk. Zij zullen zeker van de gelegenheid gebruik maken om iedere misstand, terecht of onterecht, in het televisielicht te brengen. Nu ondersteund met politie, de wet en daarmee al snel het gelijk aan hun zijde. Daarnaast hebben we onze eigen gekrenkte en ontevreden duivenhouders, die bij persoonlijke tegenslag maar al te graag koppen willen zien rollen, en de journalistiek opzoeken om hun slachtofferrol in grootbeeld terug te zien. Schijnt erg goed voor hun ego te werken.

We kunnen afwachten tot het misgaat en de politiek niet meer kan dan meeknikken met het grote publiek. Aan de andere kant kunnen we ook  zorgen dat de dierenpolitie aan onze zijde staat. Hoe doe je dat? Zelfkritisch worden op ons transport, lossingbeleid, en onze eigen leden met alle onderdelen van onze prachtige sport waar misstanden zouden kunnen ontstaan.

Een mooie opdracht om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen bij de afdelingen, want iedereen is verantwoordelijk voor het imago van onze sport. Geen tijd voor lokaal eigenbelang geneuzel, geen -wat bij mij in de achtertuin gebeurt is waar- politiek, geen WOWD rapporten uit het jaar 0 op tafel, geen-handen boven het hoofd van vrienden- houden, geen bestuursplezierreisjes naar de eilanden, geen achterhaalde kies mannen die hun eigen gebit al jaren op het nachtkastje achterlaten. Nee, ga om tafel met elkaar en betrek de dierenpolitie in een eigen inspectiedienst, de politiek zal dit zeker waarderen. Een zelfkritische organisatie toont volwassenheid en maatschappelijke betrokkenheid. Imago kun je niet betalen, wel mee bepalen.

Organiseer een NPO inspectiedienst die het land ingaat, betrek bijvoorbeeld inspecteurs en strafpleiters uit onze eigen organisatie. Zorg dat de inspectiedienst bij de grens staat, duiventransport inspecteert op hygiëne en verzorging, verenigingen controleert op aanwezigheid van alle entformulieren,  die fraudegevallen of meldingen onderzoekt, die op de losplaats manden inspecteert, die meldingen van duivenleed onderzoekt en voordraagt voor een commissie en waar nodig bestraft. Blijf niet stil zitten afwachten, kom in beweging, denk mee, doe iets, voordat het ons overkomt en de sport tot een stop maant.

Succes bestuurders, veel wijsheid gewenst.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Marcel van Zanden

Will & Falco Ebben

Super Fondclub G.O.U.

Nico Jan Koenders

Combinatie Bruggeman

Comb. Gerritsen

IFC Hoogerheide

J. Doldersum & Zn

Cor Drost

Gebr. Maas & Zn

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens