Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ewout en Jaap van der Weijden 2e kampioen op de ochtendlossingen SMN Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  7-10-2010
 

Wie de naam van der Weijden hoort zal direct terugdenken aan de fabelachtige uitslag op St. Vincent 2009. Toen presteerde deze combinatie het om binnen 20 minuten 5 duiven te constateren en die alle vijf bij de eerste 21 in de uitslag van Sector 2 werden geklasseerd. Dit keer bezochten we de combinatie om hen te feliciteren met het behalen van de 2e plaats in het kampioenschap op de ochtendlossingen bij Stichting Marathon Noord. Dit kampioenschap wordt vervlogen op Barcelona, Marseille en Perpignan waarbij alleen de eerste en tweede getekende duiven kans maken op een plaatsje in de uitslag.

De combinatie bestaat uit Jaap en Ewout van der Weijden. Jaap is directeur van het Nederlands kenniscentrum voor de bouwtoeleverantie en Ewout is hoofd P&O in een 24-uurs Horecabedrijf. Het gezin van der Weijden bestaat uit vader Jaap en moeder Tessa. Ewout is de oudste van hun 5 kinderen. Samen met zijn vrouw Joyce heeft Ewout 2 jonge zonen Levi(6) en Mees(5). De overige gezinsleden hebben niet veel met de duiven maar vinden het wel leuk voor Jaap en Ewout als er successen worden behaald. Ewout en Jaap hebben bij de verzorging hulp van hun duivenvriend Con van Eikeren. Hij verzorgd buiten het seizoen alle duiven 1 x per dag en in de zomer de kweekduiven en de jongen. Ewout ontfermt zich dan over de vliegduiven. Jaap is sponsor en supporter en komt alle grote vluchten letten.
Hij hoopt niet al te lang meer te hoeven werken zodat hij zich ook actief met de duiven kan gaan bemoeien.
Beide hebben ze al 20 jaar duiven en zijn de laatste 6 jaar overgestapt naar de marathon vluchten. Beide komen niet uit een duivenmelkers geslacht maar kwamen in aanraking met de duivensport toen Ewout tijdens het lopen van zijn krantenwijk een uitgeput duifje vond en van het een kwam het ander. 


Hokaccomodatie

Er zijn 3 vlieghokken welke allemaal verschillend van afmeting zijn en met het voorfront gericht staan op zowel het zuiden, westen als het oosten. De verluchting bestaat er uit dat de ramen en spoetniks 365 dagen per jaar openstaan.

De hokken die voorzien zijn van rennen staan ook altijd open en de schuiven in de plafonds zijn daar dicht. Bij de hokken die niet voorzien zijn van rennen, zijn bij de ondiepe hokken de plafondschuiven altijd gesloten en bij de diepere hokken de plafondschuiven half geopend. Kortom de buitenlucht heeft vrij spel. De bodem bestaat uit multiplex en die wordt in het seizoen 2x per dag geschrapt.

Verzorging

Al de duiven worden op het nest gespeeld. De stand waarop een duif op een grote vlucht bij voorkeur wordt gekorfd is tussen 10 dagen broeden en jongen van een dag of drie. Bij thuiskomst is het nest altijd weer schoon en begint de cyclus weer van voor al aan. De duiven krijgen 2 grote vluchten per jaar ingepland. Een heel enkele keer als het zo uitkomt en de omstandigheden laten het toe wordt een duif 3 keer gespeeld. Dit is echter nooit de uitgangspositie.
Het seizoen wordt begonnen met zo'n 40 vliegkoppels oude duiven. Honderd jaarlingen en er worden zo'n 100 tot 150 jongen gekweekt.
Tevens is er een ruim kweekhok aanwezig. De kwekers worden pas in mei gekoppeld en dan wordt er tot eind oktober gekweekt. De jongen worden niet opgeleerd maar komen 's winters wel dagelijks buiten. In maart worden zij een paar keer weggebracht en gaan dan vanaf begin april wekelijks met de programmavluchten mee. Vitesse, midfond, een dagfondvlucht (+/- 600km) en dan naar Internationaal Narbonne(1070km). Alles wat thuiskomt, al is het een week later, mag blijven en heeft een plek veroverd op het vlieghok. Dit is de feitelijke selectie.
De oude duiven worden begin april gekoppeld en na een week of 2 worden ze wekelijks met de programma vluchten meegegeven en op stand gebracht voor hun eerste grote krachtmeting. Na Perpignan mogen ze tot eind oktober doornestelen en jongen grootbrengen waarna ze van november tot begin april vast worden gehouden.
De nestduiven vliegen tijdens hun dagelijkse trainingen zeer slecht. Een paar rondjes en dat is het wel, ze lopen liever op het land te scharrelen. Het hele jaar door krijgen alle duiven volle bak Variamax van Mariman met in de winter een handje gerst. Ook wordt er een zelfgemaakt mengsel van 2 delen grit, 2 delen roodsteen,1 deel gele piksteen, 1 deel onkruidzaad, 1 deel snoepzaad, 1 deel hennep, 1/2 deel rode piksteen en een 1/2 deel Vitalith verstrekt. Zomers 2 x per dag en 's winters 1 x per dag. Ze kunnen altijd eten wat ze willen.
Beide willen zo veel mogelijk genieten van de duivensport en er vooral voor waken dat de duivensport niet met hen aan de haal gaat i.p.v. andersom.

In mei worden de vliegduiven preventief gekuurd met Ronidazole en als de grote fond begint wordt 7 weken achter elkaar dokter van de Sluis geconsulteerd die de duiven die de volgende dag en de week daarop mee moeten controleert. Tegen kopziekten en Paratyfus wordt hier nooit preventief gekuurd.
In het seizoen zit er bij thuiskomst op zaterdag Belgasol in het drinkwater. In de winter af en toe belgabiovit, voor de rest het hele jaar alleen schoon drinkwater.

De duiven

De  bloedlijnen van de duiven voeren het bloed van Oostenrijk, Theelen, Muller en Van der Wegen. Dit via de duiven die rechtstreeks kwamen van Sam de Jong-Heemskerk(Oostenrijk), N.C. Volkens-Bergen(Sam de Jong, J.Theelen), M.Vinkenborg(Van der Wegen, W.Cramers-Grevenbricht, Brugemann-Assendelft, K.Droog-Andijk) en K. Droog-Andijk(Muller, Brugemann, Streefkerk) Elk jaar verhuizen er jongen uit de beste duiven van onze vriend Nico Volkens uit Bergen naar Hoorn.

Eén van de kanjers van Jaap en Ewout

Het kampioenschap werd behaald met de volgende resultaten:

Vlucht 

Plaats SMN

Barcelona

25

Marseille 

14

Perpignan 

2

Sinds halverwege de jaren 90 zijn beide deelnemer van Marathon Noord. Zij vinden de Marathon Noord competitie één van de mooiste competities omdat iedereen gelijk is en slechts met 2 duiven per vlucht kan meespelen.
Dit jaar werd voor het laatst gevlogen vanaf de locatie in Hoorn. Onze grond is onteigend door de gemeente i.v.m. woningbouw. Al de vliegduiven en kwekers zullen van de winter worden verkocht. Wij zullen een doorstart maken in Hoogkarspel op het adres van Jaap. Beide feliciteren Jan Doppenberg van harte met zijn eerste plaats want eerlijk is eerlijk: “hij was dit jaar van de buitencategorie, proficiat!”
Wij wensen Ewout en Jaap veel succes op de nieuwe locatie en verwachten dat beide de draad snel weer hebben opgepakt.

Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Combinatie Bruggeman

Cees van Heijst

Huub Hermans

Gebr. Maas & Zn

Aad Beerendonk

Marcel van Zanden

J. Doldersum & Zn

M. van Ginkel

IFC Zeeland

Gebroeders Homma

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens