Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De trein naar succes: Perron 2 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-10-2010
 

Deel 1 van de trein naar succes heeft veel stof doen opwaaien, vooral fondspelers waren op hun teentjes getrapt (overnachtspelers met de grote mand). Natuurlijk heb ik niets tegen overnachtspelers op zich, haha ik heb enkele zeer goede vrienden onder deze mensen zitten, maar het wil niet altijd zeggen dat ik het met hun methode eens ben. Mijn persoonlijke mening is dat wanneer je 60 duiven mee doet op een overnachtvlucht en er zijn zoals bij ons in het noorden soms maar 4000 duiven mee, je toch 1 bij de 1e 10 moet pakken en 35/40 prijzen moet pakken. Lukt dat niet dan heb je het slecht of in ieder geval niet goed genoeg gedaan. Als je een heel seizoen duiven speelt voor die 6 tot 8 vluchten per jaar dan moet het er ook echt uitkomen, lukt dat niet dan heb je het niet goed gedaan dat jaar. En ik blijf bij mijn mening dat het prijspercentage duidelijk omhoog moet bij de “overnachtspelers” en dat kan door minder duiven te spelen en de matige duiven in de hand dus op te ruimen. Maar nu weer terug naar Perron 2.

Het duivenhok

Voor mij is het hok zeer belangrijk in de duivensport. Voor de èèn is het hok belangrijker dan de topduif, maar voor mij zit er eigenlijk geen verschil in. Topduiven op een slecht hok doen het niet, en slechte duiven op een tophok ook niet al te best, dus het moet een samenspel van alle onderdelen zijn. Maar laten we het hok op perron 2 zetten. Het klimaat op uw hok moet ten aller tijde fijn en behaaglijk zijn. Wanneer het buiten guur is dan moet het op het hok zo lekker aanvoelen dat u er wel wilt blijven, maar met extreme hitte ook, op uw hok moet u zich fijn voelen. Ik ben geen kenner, ik weet niets van lucht circulaties, temperatuurverschillen en of beheersing dus daar moet u èèn van de hokkenkenners maar eens voor bellen. Duindam, Kasperink en Jaap Bakker kunnen u er allemaal veel meer over vertellen dan ik.

Wat is voor mij belangrijk aan een hok?

Ik wil graag mijn doffers en duivinnen naast elkaar hebben zitten, de duivinnen op schrabbetjes en de doffers in de broedbakken. Voor mij is belangrijk dat er glas aan de voorzijde van het hok zit, dat er schuiven in het plafond zitten en dat er oud Hollandse pannen op liggen. Verder wil ik een droog hok, er moet TL-verlichting in hangen (liefst 90/120 cm TL-buis voor een hok van 2,5 x 2,5 meter) en dat er op ieder hok een mogelijkheid is om te verwarmen. U kunt voor verwarming ouderwetse douche lampen gebruiken uit de jaren 70 maar natuurlijk ook de moderne stralingswarmte of gewoon vloer verwarming platen die u tegen de kant zet. Verder ben ik geen voorstander van luchtgaten aan de voorzijde, ik hou er niet van dat de lucht zo in mijn hok blaast via de onderzijde.

Wat ik ook heel belangrijk vind is de gezelligheid op een hok. Er zijn mensen met alleen broedbakken in hun weduwnaarshok, verder niets. Voor mij is dat geen optie, ik wil graag enkele loopplanken voor de broedbakken langs, een mooie voortafel in het hok waar je aan kunt staan (voor de binding met uw duif) en enkele stevige “vensterbanken” voor de ramen waar ik zelf op kan zitten. Deze vensterbanken en voertafel zijn voor de motivatie van weduwnaars heel belangrijk. Waar ik persoonlijk ook niet van hou zijn gangpaden aan de voorzijde, ik wil gelijk tussen mijn duiven zijn wanneer in het hok stap.

Verder hou ik van kleine hokken van maximaal 12 doffers per afdeling. Al met al kun je zeggen dat een hok lekker qua temperatuur moet zijn, goed moet aanvoelen (geen tocht), gezellig moet zijn en niet te groot. Verder hou ik van zon voor mijn duiven dus heb graag het hok op het zuidoosten staan (zon is leven, zon is forme). En heel belangrijk voor mij is een verrijdbare volière die ik voor de hokken kan zetten (voor een bad of bij extreme hitte), maar ik wil bij mijn oude duiven geen vaste volière en helemaal al niet aan de achterzijde.

Maar hoe het nu precies allemaal zit met verluchting, volière open of dicht, spoetnik met gaten in de bodem etc., dat moet u mij niet vragen,ik heb er geen verstand van.

Een lekkere korte column deze week, waar je geen verstand van hebt moet je niet teveel tijd aan verspelen, maar belangrijk is het hok zeker en vast (zoals de Belgen zeggen), dus het hok staat op Perron 2. Past u het hok aan (dus stapt u in de trein) of blijft u ook nu op het perron staan?

Groetjes,

Gert Jan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

Gebr. Maas & Zn

Familie Huizer

Nico Haesen

Hans de Ruig

Team Noel-Willockx

Will & Falco Ebben

Cees van Heijst

Theo de Kruijk

Van Hoeck-Noel

Johan Hamstra

Aad Beerendonk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens