Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ton Maassen 3e kampioen ochtendlossingen SMN Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  16-10-2010
 

Het valt niet mee om bij de competitie van Stichting Marathon Noord in de kop te eindigen dat weten de deelnemers aan deze competitie maar al te goed. Dat iedereen maar met twee duiven meespeelt, maakt de kansen voor iedereen gelijk maar die duiven dan ook nog vroeg pakken is een hele kunst. Voor het kampioenschap op de ochtendlossingen telde dit jaar opnieuw Barcelona, Marseille en Perpignan.

In 2009 was het Rob Schouten uit Warmenhuizen die zich na een tweede plaats in 2008 kampioen mocht noemen met op de tweede plaats Ys Kaptein uit Akersloot en op plaats 3 Jan Lases uit Noorden.
Deze hegemonie van het westen werd in 2010 doorbroken door kampioen Jan Doppenberg uit Voorthuizen en de nummer drie Ton Maassen uit Amersfoort.
Voor SMN voorzitter Hans Wolfsen en ondergetekende was de huldiging met Soest als thuisbasis een thuiswedstrijd. Toen ik op internet googlede naar de naam van Ton kwam ik ergens de bijnaam voor Ton tegen “Mister Barcelona van Amersfoort”. Die bijnaam maakte ook duidelijk dat het geen toevalstreffer is dat Ton derde kampioen werd bij de ochtendlossingen.

De liefhebber

Deze “Mister Barcelona”, Ton Maassen (49) uit Amersfoort is al zo’n 20 jaar deelnemer bij Marathon Noord. Ton die de kost verdient als administratief medewerker, is getrouwd met Meta en beide hebben ze een dochter (18) en een zoon Carl (16). De duivensport is bij de familie Maassen een hobby die niet alleen door Ton wordt beoefend want sinds twee jaar heeft Carl ook 14 duiven waar hij zorg voor draagt en op eigen naam mee vliegt. Meta vindt de duiven wel leuk maar van haar “mag het soms wel eens wat minder”. Ton vindt het leuk dat zijn zoon interesse heeft in duiven maar het moet wel leuk blijven is zijn mening dus blijft het aantal duiven beperkt.
De Maassens zijn een duivenliefhebbers familie want de opa en vader van Ton hadden al duiven en Ton heeft een tijd samen met zijn vader gespeeld tot hij in 1986 op eigen naam begon te vliegen. 

De beschikbare accommodatie

Er is weinig ruimte achter het huis dus bevindt het hok zich op de zolder van de garage.  Een beschrijving van het hok maken is lastig want het is een niet alledaagse accommodatie en er is gewoekerd met de beschikbare ruimte. De lengte van het hok is ongeveer 8 meter en het is vrij diep. In het hok staan de broedhokken soms met de rug tegen elkaar maar de duiven hebben het er prima naar de zin getuige de geleverde prestaties.

In de winter houdt Ton ongeveer 75 duiven over waaronder 52 vliegduiven en worden ruim 40 jongen gekweekt. Aan de voorkant van het hok zijn delen dichtgemaakt met gaas wat voor voldoende zuurstof in het hok zorgt. Het nadeel van een hok bovenop de schuur is dat elke keer de trap moet worden beklommen om in het hok te komen maar dat weerhoudt Ton er niet van dagelijks de vloer te krabben.

Spelmethode en verzorging

Er wordt begin mei gekoppeld en de duiven worden daarna op het nest gespeeld zonder dat de nesten nog overhoop gehaald worden.  Dit jaar zijn de duiven voor het eerst in hun broedhok gevoerd en daar kregen daar ook het water in een potje.
In aanloop naar het seizoen werden de duiven om de week op de programmavluchten gespeeld en de thuisblijvers worden dan zelf een stukje weggebracht. “Hoewel de mogelijkheid er wel is heb ik nog nooit in Soest ingekorfd voor de africhtingsvlucht op zondag.” aldus Ton.
Zelf met de duiven rijden doet Ton wel getuige zijn verhaal: “In het voorjaar breng ik de thuisblijvers regelmatig weg en tussen de overnachtvluchten door ga ik op pad. Ook ben ik wel een keer of 2 naar België gereden en na Barcelona ongeveer 3 x per week naar Langbroek (15 km). Dat deed ik 's morgens voor dat ik naar mijn werk ging. Ik stond om 5.15 uur op want ik moest om 7 uur naar mijn werk.”
Afgelopen winter hebben de duiven, in overleg met dr. Schroeder, twee verschillende paratyfus kuren gekregen omdat er problemen waren. Voor het seizoen werd een geelkuur gegeven en omdat Ton na Barcelona niet tevreden was heeft hij een kuur gegeven om de koppen “schoon te maken”.
Als voermengeling krijgen de duiven Mariman vlieg geel, Beijers fond olympic en wat P40 door elkaar gemixt aangevuld met wat pinda's, snoepzaad, allerhande en vitamineraal.
Van de jongen wordt een kleine ploeg op de jongeduiven toer gespeeld en de rest brengt Ton zelf weg en/of korft ze nog in op de taartvluchten in het najaar.

De duiven

Ton is in hoofdzaak begonnen met duiven van Eijerkamp, waar ook zijn 14e nat. Barcelona uitkomt. Toen Cees Ham uit Amersfoort is gestopt met de duivensport werden zijn duiven overgewend naar het hok van Ton. Deze duiven zijn overwegend van de Gebr. Kuijpers uit Neer x Bollebakker uit Laren. De NL07-1164460 is gekweekt door Wilco Bruijning, uit Kollum. Deze “460” was dit jaar zijn 1e op Barcelona en Perpignan, en vorig jaar vloog deze duivin een 27e nat. op Barcelona. Dit is ook een duif van het soort van Cees Ham, waar Wilco ook duiven van heeft. Verder zitten er 2 doffers van Gebr. Saya en uit één daarvan komt de eerste Marseille van Ton. De moeder is een duivin van Rinus Lambrechts uit Amersfoort, waarmee Ton duiven heeft geruild. Verder zijn er ook nog wat duiven van Nico Volkens waar o.a. de 2e van Barcelona en Perpignan uit komt. De duiven van Nico Volkens kwamen bij Ton nadat Cees Ham een bonnentje van Nico had gewonnen met de verloting van Marathon Noord en zelf won Ton in die verloting een bon van Sam de Jong. Samen met Cees hebben ze deze duiven opgehaald.

Uit de handen van voorzitter Hans Wolfsen (l) ontvangt Ton de felicitaties en bloemen

Het 3e kampioenschap werd behaald met de volgende resultaten:

Vlucht 

Plaats

Barcelona 

38

Marseille 

4

Perpignan 

10


Bovendien haalde Ton 5 prijzen uit het maximum te behalen van 6 prijzen op de drie vluchten.

Het ontmoeten van Ton n.a.v. het winnen van het 3e kampioenschap ochtendlossing was gezellig en leverde eens te meer het bewijs dat met beperkte mogelijkheden mooie resultaten behaald kunnen worden. Het imago dat de duivensport alleen succesvol beoefend kan worden met grote hokken en veel duiven worden door Ton gelogenstraft.

We wensen Ton en Carl nog vele mooie resultaten en we zien Ton graag in oktober terug om plaats te nemen op het ereschavot voor de huldiging.

Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Dick-Jan & Stephan Göbel

Van Hoeck-Noel

Van Elsacker-Jepsen

Theo de Kruijk

Aad Beerendonk

Marcel van Zanden

Comb. Gerritsen

De Marathonvliegers

Super Fondclub G.O.U.

Gebr. van Toor

Gebr. Maas & Zn

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens