Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De trein naar succes: Perron 3 (deel 2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  29-10-2010
 

We gaan weer verder met waar we gebleven zijn, op Perron 3 dus. We hebben het gehad over de ruiperiode, voeding, bad, enten en de luisdruppels. Ondertijd dat u met de rui bezig bent is het natuurlijk ook al tijd om na te denken over de kweek en of vliegkoppels. Welke duiven gaan we tegen en waar kweken we wat extra van, in principe kweekt een kampioen uit alle duiven omdat hij overal vertrouwen in heeft, was dit niet het geval dan zat de duif niet meer op zijn hok. Duiven die uw waardering krijgen, zijn dus goed genoeg voor u en dus ook goed genoeg om uit kweken (anders niet aanhouden).

Gert Jan Beute op de Open Dag van Habru

Nu zijn daarop natuurlijk enkele uitzonderingen, soms heb je een redelijke tot goede vitesseduif die foutjes in de bouw heeft maar toch goed elkaar zetten speelt op de korte afstanden door zijn wilskracht, hieruit zou je kunnen besluiten niet te kweken als je meer afstand gaat spelen in de toekomst. Of een andere uitzondering (bij mij thuis) is dat ik niet kweek uit mijn 5 fondduiven, deze krijgen andere eitjes, omdat ik niet meer dan 5 fondduiven wil hebben. Op het kweekhok vind ik dat alleen perfecte duiven thuishoren, gezond natuurlijk, een 8 van bouw en misschien ook nog wel goed gevlogen. Heeft u een goede vlieger (maar dan een echte) met een foutje, koppel deze dan aan een 8,5 om hem zo goed mogelijk te compenseren.

In november of nu eind oktober gaan de kampioenen van de toekomst hun duiven even voor koppelen, dat wil zeggen dat ze een dag of twee worden opgesloten in hun toekomstige woonstee. De partners kunnen dan vast aan elkaar wennen wat de koppeling vergemakkelijkt. De mensen die in de trein naar Succes springen en vroeg willen koppelen hebben hun duiven al geruime tijd (de week na de laatste vlucht) op de bakken zitten, de doffers als de duivinnen zitten dus al op hun nieuwe hok/afdeling. Dit voorkoppelen kunt u natuurlijk twee keer doen, iedere voorbereiding nu, werpt zijn vruchten af straks!
Rond 15 november brengt u nog even een bezoek aan de duivendokter, we hebben een aantal hele goede in ons land dus er is bij èèn van die mannen wel een plekje vrij. Geeft de dokter zijn akkoord dan worden de duiven gekoppeld rond 5 december. Vanaf ongeveer 15/20 november gaat u bijlichten van 07.00 uur tot ongeveer 20.00 uur. De kwekers mogen best van 05/23.00 uur, aangezien we daar niet mee spelen en dus geen problemen hebben met hun vroeg invallende rui.

Bij ons is de koppeldatum dus rond 5 december, dat kan 1 of 2 dagen verschillen omdat ik ook nog gewoon werk natuurlijk. De duiven zijn van te voren aan elkaar voorgesteld dus de koppeling zal in principe goed verlopen. In de dagen dat u de lichten aan doet (ook overdag) gaat u ook overschakelen van de rui/variatie mengeling naar de kweekmengeling. Nu moet ik wel zeggen dat ieder heel goed duivenvoer erk prima kwaliteit op de markt brengt dus u zou ook gewoon zeer goed vlieg of weduwschap voer kunnen gebruiken, maar heeft u de keuze neem dan een goede zak kweek (met ruim plantaardige eiwitten en klein zaad).

De koppels worden allemaal even opgesloten, zelfs de koppels die al 5 jaar samen zijn, aan de ene kant om vreemdbevruching bij die hitsige dames te voorkomen en aan de andere kant om de rest van de duiven niet te verstoren. Wanneer het na een paar uurtjes rustig is op het hok begin ik reeds met loslaten, maar let op, alleen bij die duiven die zelf aangeven zich super te voelen. En ik begin steeds met nieuwe koppels, die mogen als eerste, de oude bewezen koppels kunnen wel even wachten (dus in andere volgorde dan bij de meeste liefhebbers).

In een periode van zo’n drie dagen heb ik dan alle koppels wel èèn of meerdere malen los gehad, hierna laat ik alle duiven los. Let wel op, elk jaar zijn er duiven die terug naar hun eigen partner willen, laat die koppels niet gelijk los. Neem een paar dagen extra de tijd om die koppels te laten wennen. Wanneer het helemaal niet wil, neemt u èèn of meerdere duiven van het hok. U wilt de nieuwe koppeling doorvoeren en u bent de baas.

In de broedbakken staan gelijk vanaf de koppeling reeds de broedschalen, een kampioen heeft ze mooi schoongemaakt na de laatste vlucht dus ze kunnen er op 5 december weer prima schoon en droog weer in. Onze koppels hebben in hun broedbak nog een klein broedkistje staan. Duiven zijn van nature holenbroeders dus zo’n donker hokje vinden ze prima. Voordeel heeft het ook weer dat andere duiven (de buurman) er niet zo makkelijk in kan, de eieren blijven dus heel. Heeft u geen broedhol voor iedere bak zet dan de andere schalen op een verhoging, de eventuele vechtpartijen zullen dan voor in plaats van op de nestschaal gebeuren.

Volgende week gaan we weer verder met Perron 3 deel 3.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

Hans de Ruig

Gertjan Knoop

Comb. Gerritsen

J. Doldersum & Zn

Gebr. van Toor

Fondunie 2000

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Aad Beerendonk

Van Elsacker-Jepsen

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!