Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Comb. Van Heyst 2e middaglossingen Stichting Marathon Noord Open printvriendelijke pagina
Bas Weijers  8-11-2010
 

Daar waar het aantal liefhebbers in een neerwaartse spiraal is op Nationaal, zeg maar gerust, Internationaal gebied, het getekenden-spel van Marathon Noord een uitzondering op de regel. Met ruim 600 deelnemers in 2010 op de twee competities van morgen- en middaglossingen is de strijd om de ereprijzen bikkelhard. Alleen de hokken met een uitzonderlijke crack of meerdere goede duiven strijden voor de hoogste eer. Na de geweldige duivin van Wouter van den Hoek uit Putten in 2009 is het in 2010 een superdoffer van Wim de Ruiter uit Loerbeek die met de hoogste eer op de middaglossingen gaat strijken. Een bijzondere 2e plaats is weggelegd voor een man met een rijk palmares op duivengebied, namelijk Ad van Heyst, spelend onder de naam Comb. Van Heyst uit eerbetoon aan zijn in december 2008 overleden vader Kees. Bijzonder omdat Ad de prestatie levert met 3 verschillende duiven. Kortom, in Wijchen moeten goede duiven zitten. Tijd voor een nadere kennismaking.

Ad van Heyst

Ad van Heyst, woonachtig in Wijchen, is vanaf zijn 12e jaar actief in de duivensport. Meestal gaat het van vader op zoon, maar bij de familie Van Heyst is het de omgekeerde weg. Zoon Ad had de interesse en werd hierin gesteund door vader Kees. In de tijd dat Ad ging studeren werd vader Kees gedwongen de dagelijkse verzorging over te nemen. Ad bleef wel de manager over de kolonie en bepaalde de koppelingen en de inzet van de duiven. Toen Ad zelfstandig ging wonen was het pa Van Heyst die Ad stimuleerde er hokken bij te zetten en zodoende stond binnen een mum van tijd de tuin vol hokken. We praten over het jaar 1987. Vader en zoon gingen elk als zelfstandig spelend lid verder.

In het dagelijks leven runt Ad een Organisatie adviesbureau, waarmee hij zich met name richt op procesverbeteringen binnen scholen en gemeentes. Hij geeft hierin ook les op teamleiders- en directieniveau. Samen met zijn vrouw Karin geniet hij van de duivensport en nu ze de tuin hebben verfraaid met diverse vijvers is Ad klaar voor een volgende nationale overwinning. De beloofde snoekduik zal niet onopgemerkt blijven………… 

 
 

Stamopbouw

De huidige stamopbouw gaat terug naar 1987 toen er een 4-tal duiven kwamen van neef Cees van Heyst, Bergen op Zoom en een 2-tal van Gert-Jan Knoop uit Est. Een doffer van toen, genaamd de ‘Blauwe Biemans van ‘86’ zette maar liefst 100 jonge duiven op de wereld, die voor het overgrote deel voor goede nazaten hebben gezorgd bij zowel Comb. Van Heyst als bij vele anderen. Een zoon van de ‘Blauwe Biemans, de 671, werd 2e beste duif van Nederland.

Een overzicht van de hokken

Weer een zoon van hem gaf met 4 verschillende duivinnen duiven die teletekst hebben gehaald. Over vererven gesproken. De stammoeder van Andre en Jeroen Driessen uit Wijchen komt ook uit deze 671. Deze vader-zoon combinatie maakt al jaren de dienst uit op de middaglossingen in afdeling 8, met name met de nazaten van Ad van Heyst. Zo kunnen we nog een lijst van liefhebbers opnoemen die goed zijn met de ‘Van Heyst’ duiven. Een andere benaming voor het soort ‘Van Heyst’ is volgens Ad zelf de ‘Never come back-lijn’. Kort gezegd betekent dit dat de duiven altijd tot het uiterste gaan en als ze op de 2e vluchtdag hun thuishaven niet bereikt hebben komen ze ook niet na, slechts bij hoge uitzondering. 

Methode

Zelf noemt Ad zijn toegepaste methode er eentje van ‘Jan boeren fluitjes’, ofwel, zo simpel mogelijk, waarbij het plezier in de sport voorop staat. Een goed voorbeeld is de inkorving van Perpignan waar Ad normaliter aan deelneemt. Nu viel dit echter samen met de inkorving van Cahors en dit werd hem te veel van het goede en dus werd Perpignan niet gespeeld. De duiven werden op weduwschap ingespeeld tot en met St. Vincent om vervolgens op nest te gaan. Het voordeel volgens Ad van een competitie als Marathon Noord is dat het overzichtelijk is en te behappen, ook voor de kleinere speler. Wel stelt hij dat middaglossingen 1000+ km moeten zijn en anders ’s ochtends gelost zou moeten worden. Dit om ‘loterijen’ zoveel mogelijk te voorkomen. Qua voeding komt er een standaard mengeling van Mariman in de bakken, aangevuld met een korrel en een zuivering. Hier moeten ze het mee doen. Pinda’s, schapenvet, etc. is allemaal niet aan Ad besteed. De duiven zijn ingespeeld op de vluchten met de kring in regio 4 van afdeling 8. Ad korft in bij P.V. de Luchtpost in Wijchen, een fondmekka waar al vele nationale overwinningen en kopprijzen zijn gewonnen.

De winnaars

Op de 3 vluchten zijn het 3 verschillende duiven die voor Ad het 2e kampioenschap middaglossing hebben binnengehaald.

  • St. Vincent: 07-1530103, 44e prijs, kleindochter Miss Dax (1e nat. Dax middaglossing, snelste van het geheel). Als weduwduivin gespeeld. Later niet meer meegeweest. Al eerder op Montauban bij de 1e 100 nationaal.
  • Bordeaux: 07-1530190, Nestdoffer 8e prijs. Tevens goed voor de 15e nationaal, vorig jaar 19e nationaal sector 3 Bordeaux. Doffer op eieren gespeeld. Lijn 671, stamvader en zoon Oude Biemans. Van deze 671 stammen de duiven van Andre Driessen en zn. af. Meerdere liefhebbers spelen goed met deze duiven.
  • Cahors: 07-1530186, 9e prijs. Deze duivin was vorig jaar van Marseille ’s avonds thuis, viel toen in het donker. Zat nu op jongen van een week net als op Marseille. Zij is wederom een kleindochter van Miss Dax met het soort van Steketee, gekregen van Henk Ouderdorp.

Ad van Heyst is iemand die graag vooruitgang wil boeken binnen de duivensport. Deze vooruitgang is nodig om de sport te behoeden voor een volledige neergang. Bestuurders dienen hiertoe te luisteren naar wat liefhebbers willen. Met de, mede door Ad opgezette, enquête onder de fondliefhebbers eind 2009 (met 50% respons) is er een aanzet gegeven voor verandering. Helaas is hier tot op heden geen eensgezindheid over bereikt. Echter, Ad is van mening dat verandering onvermijdelijk is.

Bedankt voor de hartelijke ontvangst en graag tot een volgende keer!

Links de comb. van Heyst op het podium tijdens de huldiging op de feestmiddag van SMN

Tekst en foto: Bas Weijers

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Super Fondclub G.O.U.

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Verweij-de Haan

M. van Ginkel

Comb. Gerritsen

Johan Hamstra

Van Elsacker-Jepsen

Hans de Ruig

Gebr. van Toor

IFC Hoogerheide

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!