Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (2 - najaar 2010) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  23-11-2010
 

Specialisten hebben de laatste weken van het seizoen het verschil gemaakt op de vluchten met de oude en de jonge duiven. Vooral met de jonge duiven is er soms sprake van totale overheersing. Er zijn ook bepaalde liefhebbers die in deze periode met de oude duiven ver boven de rest uitsteken. Hoe kan het? Vragen velen zich af. Hebben deze liefhebbers betere duiven of is er iets anders wat zij niet weten?

Ik denk dat deze specialisten er net even iets meer aan doen dan de rest. Bij de meeste is de echte motivatie om er nog iets van maken weg terwijl de specialisten er nog een schepje bovenop doen. Je ziet dit ook vaak aan het einde van de Dag-fond. Natuurlijk moet je kwaliteit hebben maar tot op het bot gemotiveerde en getrainde duiven zijn tot veel in staat. Het valt niet mee na een zwaar seizoen je duiven twee maal per dag te laten trainen en zelfs nog enkele keren per week te lappen. De specialisten doen dit wel!!

De rui valt bij iedereen in, die zijn duiven niet bijgelicht heeft of op een jong kan spelen. Dit alles heeft een voortraject waarbij je dus goed moet plannen. Dit begint rond de langste dag waarbij het bijlichten begint. De dagen zijn eind augustus en begin september zoveel korter dat de duiven normaal zullen gaan ruien ook als ze verduisterd zijn.

Als je dus in het najaar goed wilt spelen zal dat veel inspanning kosten. Het weer helpt ook niet echt dus alles is moeilijker dan in de rest van het seizoen. Maar iedereen zijn spel dus waardeer dan ook de prestaties van deze liefhebbers. Presteren in deze tijd van het jaar vraagt veel van deze mensen. Nadeel voor hen is natuurlijk dat de duiven later aan de rui kunnen beginnen. Ook het selecteren gebeurt later omdat er nog jongen moeten worden grootgebracht.

Snel selecteren is belangrijk om de duiven die overblijven rust en ruimte te geven om zo snel mogelijk te ruien. Jonge doffers laten wennen aan hun nieuwe hok geeft straks met de kweek een voorsprong bij het koppelen.  Schrijf nu nog even op welke jonge duiven met elkaar waren gekoppeld dit zal je helpen bij het koppelen in de winter.

Ruien

Zorg ook in deze tijd voor grit en verse mineralen op je hok. De tijd  die nu aanbreekt is misschien wel de belangrijkste periode in het seizoen. Sinds jaar en dag verstrekt men in deze tijd Thee en Muitzaad aan ruiende duiven. Dit bevorderd de rui en zuivert het lichaam. Maar ook de voeding moet juist nu gevarieerd zijn. Maak niet de fout een schrale mengeling te geven die te weinig voedingswaarde geeft. Een veer bestaat voor tachtig procent uit eiwitten zorg dat u duiven dus in deze tijd een eiwit rijke mengeling tot hun beschikking hebben.  Denk niet dat alles vanzelf gaat en bezuinig niet op de voeding. Kleine zaden die oliehoudend zijn kan men bijvoeren maar er zijn ook complete mengelingen waarin dit alles verwerkt zit. Deze mengelingen zijn dan wel iets duurder maar u hoeft daarnaast dan ook niets anders te geven. Wij kiezen hier voor Mutine-plus van Versele-laga.

Er zijn voorbeelden te over van duiven die juist in de ruitijd een eenzijdige mengeling kregen en daardoor veel oude dons vasthielden. Dit zal de duiven in het vliegseizoen opbreken. Dus maak die fout nu niet.

Eigen hok

Het vliegjaar 2010 zit er op, nu we de balans opmaken kunnen we tevreden zijn. Natuurlijk hebben we ook dit jaar weer dingen verkeerd gedaan.
Hierover heb ik u al bericht. Maar nu de kampioenschappen bekend zijn overheerst toch enige trots. We zijn in Afdeling 8 van de Gelderse Overijsselse Unie, de grootste afdeling van Nederland, Aangewezen kampioen snelheid en derde onaangewezen kampioen snelheid geworden. Ook op de verschillende onderdelen zijn we bij de kampioenen geëindigd. Het kan natuurlijk altijd beter maar we zijn toch tevreden.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebr. van Toor

Combinatie Bruggeman

Nico Haesen

IFC Hoogerheide

Van Elsacker-Jepsen

Will & Falco Ebben

Gebr. Maas & Zn

Huub Hermans

Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!