Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport, een manier van leven (4 - najaar 2010) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  7-12-2010
 

Duiven zijn bijzondere dieren. Ze geven ons niet alleen eieren en vlees voor de consumptie, maar stellen ons tevens in staat gebruik te maken van hun uitstekende oriëntatievermogen. Vroeger werd hier handig gebruik van gemaakt voor het overbrengen van berichten over lange afstanden. Daarna heeft men de duif zodanig weten te conditioneren dat er uitstekend wedstrijden mee kunnen worden gespeeld.

Het ingrijpen van de mens in het veranderde gebruik van de duif legt de mens een bijzondere verplichting op. Hij dient de duif niet alleen te voorzien van het nodige voer, hij moet de duif ook zodanig voorbereiden dat deze de haar opgelegde taak, het overbruggen van afstanden, op redelijke wijze kan uitvoeren. Anders gezegd.

De verwachtingen die een duivenliefhebber aan zijn duiven mag stellen zijn gelijk aan de verzorging die hij aan zijn duiven geeft.

Stelt men dus aan een duif uiterste eisen, dan stelt men dezelfde eisen aan zichzelf. Oorzaak is hier immers gevolg. Dit gegeven betekent dat in de basis de duivenliefhebber verantwoordelijk is voor de prestaties van de duif. Aan hem dus de taak om de duiven wedstrijdklaar te maken dat ze in ieder geval redelijk in staat is de door de liefhebber opgelegde afstand te overbruggen. Hiervoor zijn een aantal voorwaarden van belang:

1. De duif moet geschikt zijn om die afstand te kunnen overbruggen.
2. De duif moet goed voorbereid zijn om die afstand te kunnen overbruggen.
3. De duif moet gezond zijn die afstand te overbruggen.

De meeste duiven zijn tegenwoordig kwalitatief in staat een redelijk opgelegde afstand af te leggen. Selectie door de tijd heen heeft een redelijke wedstrijdduif opgeleverd. Ook is iedere liefhebber zich er inmiddels van bewust dat goed opleren van jonge duiven een belangrijke factor is om verlies tegen te gaan. Als aan voorwaarden 1 en 2 is voldaan zal menig duif zijn thuishaven bereiken mits voorwaarde 3 ook van toepassing is. Zo niet dan zal de bedoelde duif haar hok niet of in ieder geval niet op tijd bereiken.

Gezondheid is dus van cruciaal belang voor een duif om zo snel mogelijk naar huis te komen. Het is aan de liefhebber om te zorgen dat zijn duiven zo gezond mogelijk aan de start worden gebracht. Hiervoor worden allerlei toelaatbare en zelfs ontoelaatbare middelen gebruikt.
Door onwetendheid, gemakzucht of naïviteit worden diverse middelen verkeerd of in de verkeerde verhoudingen toegepast. Hierdoor ontstaat resistentie van de te bestrijden veroorzaker van de te elimineren ziekte. Minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker echter, is dat de natuurlijke eigen weerstand van de duif generatie na generatie hierdoor minder wordt, waardoor uiteindelijk een verzwakt ras overblijft.

De zodanig verkregen duiven zullen niet meer in staat zijn de hun opgelegde taak, het snel afleggen van afstanden, uit te voeren. Dit kan de reden zijn van de grote verliezen van jonge duiven. Door veelvuldige medicatie vervalt de natuurlijke selectie in de eerste weken na de geboorte van de gekweekte jongen. Kunstmatig in stand gehouden, overleven zij bijna allen.
Het vervolgens verduisteren weerhoud hen ervan te gaan trekken zodat opnieuw geen beroep wordt gedaan op de kwaliteit. En dan komt het moment van africhten en vallen velen door de mand.
Dit heeft niets met weersomstandigheden te maken maar enkel met het ontbreken van eerdere selectiemomenten. Ook de invloed van radiogolven is niet de reden van het verlies. Immers radiogolven zijn er het hele jaar door maar late jongen gaan bijna nooit zo massaal verloren. Het is de combinatie van veel mindere medicatie, die deze laten krijgen, met het niet verduisteren van deze jongen. Zij zijn door die mindere medicijnen over het algemeen gezonder omdat ze in het nest al natuurlijke weerstand hebben opgebouwd. Zij trekken om genoemde reden op veel jongere leeftijd en worden later geselecteerd.

Daarom zullen wij ons moeten bezinnen of het veelvuldig en onzorgvuldig toepassen van geneesmiddelen, met name van antibiotica, niet aan banden moet worden gelegd. In de toekomst zal blijken of een verbod op het gebruik hiervan belangrijker zal zijn dan die op dopingmiddelen. Daarnaast zouden we de jongen niet zo vroeg moeten verduisteren, om zo het trekken op nog jonge leeftijd te bevorderen. ( Uit het nest verduisterde jongen trekken immers bijna nooit). Hierdoor leren ze veel, waardoor ze later minder snel verloren gaan.

De massale verliezen van jonge duiven de laatste jaren geven aan dat het al vijf voor twaalf is.
Deze verliezen, die zeer dieronvriendelijk zijn, kunnen in de toekomst leiden tot vragen. Vragen gesteld door de bijvoorbeeld de dierenbescherming. Het is onze taak en verantwoordelijkheid, ervoor te zorgen dat aan de massale verliezen van jonge duiven een einde komt.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Super Fondclub G.O.U.

Theo de Kruijk

Marcel van Zanden

Gebr. van Toor

Combinatie Bruggeman

Nico Jan Koenders

Gertjan Knoop

Cor Drost

Van Hoeck-Noel

Huub Hermans

Fondunie 2000

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens