Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De trein naar succes: Perron 3 (deel 5) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  3-12-2010
 

Net terug uit Houten, zeer gezellige duivenbeurs gehad. De organisatie was wederom heel goed. De keuze van de organisatie om de najaarsbeurs ook in Houten te houden lijkt me goed te zijn geweest. Mooi centraal in Nederland.

De trein naar succes is een column die aanspreekt, ik heb nog nooit zoveel positieve reacties gehoord (per mail en nu op de beurs). Natuurlijk zijn er altijd mensen die het niet met me eens zijn, dat mag ook, ik hoop het zelfs. Persoonlijk hoop ik dat weinig mensen mijn weg naar succes kopiëren, ik zou er alleen maar last van krijgen.

Maar wat waren dan de kritieken? Van een jongeling zonder enige duivenervaring kreeg ik het bericht dat mijn columns gevaarlijk waren en leden zou kosten. Hij meende dat beginners mijn column lezen en dan denken; “Dat kan ik niet, zoveel werk, zoveel rijden met die duiven, ik stop maar met de duivensport” Een ander schreef dat het niet de enige weg naar succes is, en dat er veel wegen naar Rome leiden, dat je kampioen kon worden en succes kon behalen zonder “de trein van Beute te volgen”.

Natuurlijk kan dat, maar dan komen we weer op de aloude eerlijkheid, ik laat de lezers mee kijken over mijn schouder, ik laat ze lezen hoe wij het hier doen en als dat al niet meer mag of verstandig is, dan weet ik het niet. Dus aan die mensen vraag ik hier te stoppen met lezen. Nee, ook niet stiekem lezen, gewoon niet doen. Dan erger je jezelf ook niet.

De Antoon en Lucy van der Wegen film was de knaller van het jaar op de beurs. Deze liefhebbers zijn al tientallen jaren op het hoogste niveau bezig met de duivensport. De film gaat over de duiven, het systeem (heel eenvoudig), de superduiven en is doorspekt met de droge humor van Antoon, al met al een film die u moet hebben gezien.

De trein

We gaan weer door op het spoor. De vraag van velen was: Hoe is het voersysteem van 2011? Is het wederom aangepast t.o.v. 2010? Ja dat is het zeker, je blijft zoeken naar het perfecte, en dan kun je lang zoeken natuurlijk, perfectie streef je wel na maar zul je nooit bereiken (maar wel proberen natuurlijk). In 2010 hebben we op de hokken geen medicatie gebruikt tijdens de vluchten met oude duiven. In ons systeem staan voor zaterdag en zondag een ontsmettingmix, op donderdag wat voor de koppen en eens per drie weken een geeltablet. En dat hebben we ook tientallen jaren zo gedaan en met succes. Maar in 2010 hebben we dus niets gebruikt qua medicatie. Wel gingen we eens per 14 dagen op bezoek bij Nanne Wolff in Hattemberbroek, hij onderzocht steeds enkele vliegers en kwam dan tot de conclusie; Er is niets aan de hand, dus we kuren nog niet. Ik moet zeggen het was wonderbaarlijk hoe goed onze duiven presteerden. Maar de vraag is natuurlijk komt dit door het stoppen van medicijngebruik? De betere vliegduiven op ons hok? Forme? Of het voersysteem en bijproducten gebruik?

Helemaal zeker zijn we dus niet dat het door de medicijnen (het juist niet verstrekken ervan) komt. Ik kan u alleen eerlijk vertellen wat er op onze hokken gebeurt en gebruikt word. Naast het bekende Beyer Elite Enzymix voer (de rode zakken van 20 kg), zijn we natuurlijk fanatieke gebruikers van onze eigen producten; Prange Suppe, Herstel-Power en Beute Sport. En deze producten hebben we in het seizoen meer gebruikt dan ooit, dus ook hier kunnen we zeggen; Komen de prestaties hier door? Of is het èèn van de oorzaken?

Wat we dit jaar ook anders deden dan voorgaande jaren was dat we op dinsdag en woensdag (naar gelang van de afstand van de vlucht van dat weekend) een Beute smurrie maakten van pinda’s, kaas, Herstel-Power en Beute Sport. We maakten het zo: ¾ bus pinda’s, een blikje kaas van 5 x 5 x 5 cm, dit door de keukenmachine. De mengeling even een 8 a 10 seconden in de magnetron. De kaas word wat zacht en kleverig. Hier op deden we dan een eetlepel Herstel-Power en een lepel Beute Sport (Calcium/Magnesium en Vitaminen), even roeren en dan nogmaals door de keukenmachine. Deze bus vol smurrie ging dan op 40 a 50 duiven, en dan tussen de middag (12/14.00 uur). We voeren onze duiven dus vaker per dag. De gewone ochtend maaltijd, de Beute-Smurrie maaltijd, het snoepzaad gebeuren en de avond maaltijd. We kunnen dus zeggen dat onze duiven heel veel eten kregen.

Voordeel daarvan is dat de duiven ook heel goed wilden trainen, uit hun zelf, soms uren lang.
De jonge duiven kregen qua voer ongeveer het zelfde als de weduwnaars en duivinnen. Het enige verschil was dat de jongen eigenlijk nooit thuis rond vlogen, ze werden zo’n 4 x per week gelapt op diverse afstanden tussen 25 en 100 km. En met succes, we werden jonge duivenkampioen van de Friese Fondclub onaangewezen.

Volgende week gaan we weer verder met de laatste Perron 3: deel 6. Nu snel naar het werk.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Nico Jan Koenders

Comb. Gerritsen

Van Hoeck-Noel

Aad Beerendonk

Gertjan Knoop

Cor Drost

De Marathonvliegers

Marcel van Zanden

Fondunie 2000

Combinatie Lokhorst

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!