Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

In deze tijd... Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  4-12-2010
 

Als ik dit schrijf is het de week na Kassel, het is haast niet te geloven, maar voor de hokken zat een pieper die nauwelijks nog kon vliegen, geen postduif maar een houtduif. Een dag later zagen we de 2 ouders 2 jongen (piepers) en nog 2 jongen van een ronde eerder, alsof de familie bij elkaar de winter wil doorbrengen.

Het is niet normaal natuurlijk, maar het gebeurt en daar moet dan een oorzaak voor zijn, toch. In de 35 jaar dat we hier wonen hebben we dat nog niet meegemaakt, het zal wel met het weer te maken hebben (zeggen de geleerde), de opwarming van de aarde plus het prachtige najaarsweer.

Zelf geloven we dat er naast het weer nog wat anders dit jaar aan de hand was, alle vorige nesten waren of verstoord (door de ekster), of de jongen werden opgegeten nog voor ze uitgevlogen waren (door de vlaamsegaai  en als ze toch alles doorstaan hadden werden ze alsnog gepakt door de roofvogel.

Al met al hadden ze dit jaar in augustus nog geen jongen, maar wat ik eigenlijk met bovenstaande bedoel is dat de natuur zich schijnbaar moeiteloos aanpast aan de omstandigheden om zich alsnog voort te planten.

Het probleem met de roofvogel werd opgelost en het leek wel alsof binnen een week alles in de omgeving rustiger geworden was, ook de duiven, een verademing vooral omdat deze het speciaal een jaar lang op onze tuin en duiven gemunt had en een ravage veroorzaakte. 

Er was nog iets wat ons opviel, die 4 jongen zagen er fantastisch uit, hetzelfde wat we vaak zien met late jongen, blokken van jongen op alle gebied waar je opvallend vaak later in de kweek wat aan hebt.
Dat prachtige weer bleven we natuurlijk niet houden het is nu natter maar de hoge temperatuur hield aan en dat is nu precies het gevaar, eigenlijk ook een beetje tegennatuurlijk vaak niet goed voor de hokken en de duiven.

De eerste klachten zijn dan vaak overal dezelfde, vette neusjes, natte ogen en veel te dikke duiven, natuurlijk niet goed en ook niet nodig, want normaal moeten ze er om deze tijd moeiteloos super uitzien ook met dit weer, vaak een kwestie van natuurlijke weerstand.
Een nat oogje en een vet neusje, als het bij een enkele duif blijft, moet vanzelf overgaan en is eigenlijk geen probleem, zoniet en als er iedere keer meerdere bijkomen direct naar de dierenarts voordat het echt uit de hand gaat lopen.

Het rare is dat veel liefhebbers denken dat het te maken heeft met tocht of zoiets, dat is absoluut verkeerd gedacht deze verschijnselen hebben juist vaak te maken met vochtige bedompte hokken die te weinig verlucht worden, duiven die zo gehouden worden gedurende het najaar en de winter dat wreekt zich absoluut in het vliegseizoen.

Je zult er dus wat aan moeten doen en wel zo vlug mogelijk.

Wat de hokken betreft de ramen los, doorluchten zoveel als het kan en niet bang zijn voor een beetje wind, daarnaast moet je het vocht er uithalen dus een keer extra schoonmaken kan absoluut geen kwaad en een kalkkorrel kan daarbij helpen.

Ook mogelijk is de droge mest methode maar dan niet van 1 maand maar van een heel jaar dat is pas echt droog, het is altijd beter of iedere dag schoon te maken of b.v. een heel jaar niet, de ene dag wel de andere niet pakt met vochtig weer altijd verkeerd uit en wordt vaak een smeerboel.

Dat zachte vochtige weer heeft ook invloed op het eetgedrag anders gezegd ze hebben minder nodig, als je niet oplet worden ze modder vet en dat is zo'n beetje het slechtste wat je op dit moment kan gebruiken zo vlak voor de winterkweek.

Te dikke duiven is altijd slecht maar je ziet het als je ze niet in de hand neemt nauwelijks, totdat je ze gaat koppelen en er achter komt dat ze vooral van achteren veel en veel te vet zijn. Daarbij komt ook nog dat zulke duiven altijd met oude dons blijven zitten en weet je wat het rare van alles is, dieren, dus ook duiven willen altijd in het najaar een bunkervoorraad hebben, dat is de natuur normaal, maar in de natuur gaat het er vanzelf wel weer vanaf als het kouder wordt en het voedsel schaarser, bij onze verwende duiven is dat anders vooral als je met dat wisselende weer van warm en koud iedere dag een vaste hoeveelheid geeft, dat kan niet, dat is vragen om moeilijkheden daarom is éénmaal daags voeren tegen de avond in deze tijd het gemakkelijkst en als er iets voer blijft liggen meteen stoppen en hier ook weer, voeder je altijd volle bak niets veranderen, maar de éne keer wel en de andere keer niet is hetzelfde als bij het schoonmaken vragen om problemen.

Voeren in deze tijd is dus belangrijk, een goede mengeling met extra ruwvezel is het beste, dat reinigt o.a. de darmen, veel liefhebbers voegen daarom een bepaald percentage gerst aan het voer toe in de hoop dat de duiven er minder door aanvetten.

Zelf denken we daar anders over, gerst vinden we absoluut niet goed, te hoog vetpercentage en dat helpt niet tegen het aanvetten en oude dons, erger nog ze vetten er juist van aan, daarnaast is de kwaliteit van gerst de laatste jaren sterk achteruit gegaan, genoeg redenen voor ons om paddy aan de mengeling toe te voegen.

We hebben op dit moment 20% aan de ruimengeling toegevoegd bij de vliegduiven en 30% bij de kweekduiven omdat de laatste zogoed als door de rui zijn daarnaast ook 5% P.40 een korrel die o.a. dierlijke eiwitten bevat, wel moeten we er bij zeggen dat onze duiven niet losvliegen en we daarom een hoger percentage ruwvezel aanhouden.

Paddy heeft echter één nadeel en dat is de prijs, het is duurder dan gerst en daarom kom je het minder tegen in de bestaande mengelingen.
Als de duiven met het koppelen dan toch te vet zijn is het te laat om daar nog wat aan te doen het enigste is, als ze uitgewend zijn vanuit de broedbak en ze fel drijven, gewoon uit de voerbak op de grond te voeren en niet in de broedbak dan gaat er vanzelf wel een gedeelte af.

Om op het artikel van vorige maand terug te komen, we hebben gekuurd en geënt (de kweekduiven) tegen paratyfus en koppelen tussen Kerst en Oud en Nieuw, ruim 5 weken na de enting in de tussen tijd krijgen ze 3x per week appelazijn met knoflook met honing verder helemaal niets ook geen geelkuur voor het koppelen, dit ook op aanraden van de dierenarts.

Even tussendoor, het enten van de vliegduiven doen we zo dicht mogelijk voor het vliegseizoen.
Die 5 weken moet men minimaal aanhouden na de enting om onbevruchte eieren te voorkomen.

Succes,
Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

Team Noel-Willockx

Gertjan Knoop

Familie Huizer

Aad Beerendonk

Dick-Jan & Stephan Göbel

A. Engelen

Van Hoeck-Noel

Comb. Gerritsen

Combinatie Bruggeman

Nico Haesen

Cor Drost

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!