Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivensport een manier van leven (5 - najaar 2010) Open printvriendelijke pagina
Nico Jan Koenders  15-12-2010
 

Veel vragen op forums gaan in het stille seizoen over duivenhokken. Als de prestaties niet naar wens waren wordt vaak de oorzaak gezocht in het hok. Maar wat is nu een goed hok?
Als we bij tien kampioenen kijken naar de hokken zal er waarschijnlijk niet één hetzelfde zijn. Hieruit kun je concluderen dat het ultieme hok niet bestaat. Het hok van kampioen A zal misschien niet zo perfect zijn wanneer het bij een ander stond.

Je kunt wel zeggen aan welke voorwaarden een hok moet voldoen. De verluchting moet zo geregeld zijn dat je de duiven niet ruikt wanneer je het hok binnenkomt. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met teveel duiven maar dan moet je de bezetting aanpassen. Men moet er voor proberen te zorgen dat de temperatuur redelijk stabiel blijft overdag en s’nachts.
Zorg voor voldoende verse lucht als de zon door middel van veel glas je hok verwarmt. Veel glas is dus alleen een probleem als je niet goed verlucht.

Voordat je begint je hok te verbouwen is het raadzaam contact te zoeken met specialisten die ervaring hebben in het bouwen van hokken waarop goed gespeeld wordt. Als je voorheen wel goed speelde met andere duiven en de prestaties nu te wensen overlaten ligt het dus niet aan je hok maar aan de mindere duiven. Een verbouwing zal je dan ook niet verder helpen.

Naar mijn idee wordt slecht presteren teveel toegeschreven aan randzaken en wordt te weinig gepraat over de enige hoofdzaak goede duiven. Je kunt alles de schuld geven waarom het niet gaat.  Maar als de duiven niet goed genoeg zijn doet de rest er ook niet toe. De tijd die je anders kwijt zou zijn aan bijvoorbeeld de verbouwing van je hok kun je beter besteden door op zoek te gaan naar een liefhebber met goede duiven.

Stille seizoen...

Hoe stil het winterseizoen verloopt heb je zelf in de hand. Er zijn verenigingen die iedere maand een activiteit in hun lokaal organiseren. Op welke manier maakt niet uit maar door iets te doen blijf je contact houden en kun je ideeën uitwisselen. Doordat je ieder maand in contact komt met clubgenoten kun je ervaringen delen die je anders niet zou bespreken omdat je elkaar niet zou zien.

Gezamenlijk een duivenfilm bekijken is niet alleen gezellig maar kan je ook op ideeën brengen om je eigen situatie te verbeteren.  Er zijn zelfs voorbeelden dat men een avond organiseert met de plaatselijke vogelvereniging. Vogelliefhebbers hebben toch een andere benadering van hun hobby terwijl de kweek voor beiden veel raakvlakken heeft. Een vogelliefhebber is meer bezig met de uiterlijke conditie van zijn vogels en hierdoor herkent hij bepaalde problemen eerder. Hiervan kunnen wij leren om dingen eerder te zien. Andersom kunnen zij ook leren van onze ervaring. De gehechtheid aan het territorium geeft een bepaalde boost aan de gezondheid waardoor de conditie verbeterd. Dit kan de kweekresultaten verbeteren.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

Gebr. Maas & Zn

Marcel van Zanden

IFC Zeeland

Nico Jan Koenders

Johan Hamstra

Cees van Heijst

Comb. Gerritsen

Fondunie 2000

Van Elsacker-Jepsen

Super Fondclub G.O.U.

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens