Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivencoach Open printvriendelijke pagina
Jaco van Nieuwamerongen  28-12-2010
 

Het was voorjaar toen ik op mijn melkkrukje in het duivenhok zat. Thea kwam me roepen voor het eten en zoals altijd gehoorzaamde ik na een kwartier. ‘Wat zat je daar te kletsen in het hok,’ vroeg ze,’het ging er nogal fanatiek aan toe.’ ‘Ik was het trainingsschema aan het doornemen met mijn assistenten voor het komende vliegseizoen,’ vertelde ik haar. ‘Mijn assistenten?’ vroeg Thea zich af. ‘Ja, met Jo, de Bonte 160 van Bram, de Bonte 165, de Witpen 15, de Bonte 49 en het Kleine Donkertje,’ ging ik serieus verder,’ Oh ja, de Blauwe 37 en de Blueband Giant waren er ook bij van de huidige vliegploeg.’ ‘Wat !!! Ben jij wel helemaal lekker,’ liet Thea haar zorg richting mij merken. ‘Zeker wel, maak je niet ongerust,’ ging ik door met mijn uitleg,’ik ben duivencoach en als goed coach luister je naar je beste vliegers en oud-vliegers als je een trainingsschema opstelt. Je moet de duiven goed voorbereiden op de grote fondvluchten en dan is hun mening van groot belang. De duiven moeten de nodige reserves hebben opgebouwd als het seizoen losbarst en ze moeten zeker niet overtraind zijn.’ Voor mij onbegrijpelijk zette ze hoofdschuddend het eten voor de jongens en mij op tafel.

Een aantal weken later vlogen de duiven hun rondjes hoog boven in de lucht. Ik pakte mijn megafoon (ze zaten namelijk heel hoog) en riep naar ze: ‘En nu een sprintje op volle snelheid naar de Oude Kerk op de markt en dan op de weg terug; rustig uitvliegen.’ Toen ze breed uitgespreid door de lucht terug kwamen, riep ik: ‘En nu hetzelfde nog een keer via het Prins Willem Alexanderpark door naar het Sportpark Panhuis en dan rustig uitvliegend terug naar huis, dan nog vijf rondjes uitvliegen en dan mogen jullie naar binnen.’ Ik was nog niet klaar met mijn uitleg, toen een bevriende duivenliefhebber achterom kwam. ‘Waar ben jij mee bezig?’ vroeg hij mij. ‘Ik zal het je uitleggen: De duiven moeten over vier weken naar de eerste fondvluchten,’ vertelde ik hem zonder geheimen te hebben,’de duiven moeten komend weekend nog een keer heel diep gaan op de midfond en met die voorbereidingen ben ik nu met ze bezig.’ Hij keek me met grote vragende ogen aan. ‘Je bent duivencoach of niet,’ vertelde ik hem,’ we laten niets aan het toeval over.’ ‘Het zal wel,’ zei hij en ging over op de voetbaluitslagen van het afgelopen weekend.

Wat is een coach eigenlijk?

In de sport is een coach van belang voor bijna iedere sporter of sportploeg. Self-made kampioenen zie je in de huidige sportwereld zelden of nooit.
In het bedrijfsleven wordt eveneens steeds vaker gewerkt met coaches. Dit zijn vaak ervaren leidinggevende personen, die onervaren collega’s helpen zich te ontwikkelen. Bedrijven die hiervan gebruik maken, ontwikkelen zich goed en vaak beter dan bedrijven waarbij iedereen hem of haar eigen wiel loopt uit te vinden. Wat is een coach nu eigenlijk? Op wikipedia las ik een mooie definitie met taakomschrijving:

Een coach houdt zich op professionele basis bezig met het begeleiden van een persoon bij:
- het uitvoeren van complexe handelingen
- het vinden van antwoorden op vragen
- het vinden van oplossingen voor problemen
- het benutten van ongebruikte mogelijkheden
- het ontwikkelen van kennis en vaardigheden
Dit alles met het doel om een ander persoon in staat te stellen om tot optimale prestaties te komen.

Het woord 'coach' in de huidige betekenis werd voor het eerst in de sport gebruikt. Een coach is in de sportwereld niet uitsluitend een trainer die zich met de pure sportieve prestaties bezighoudt, maar ook een begeleider van de sporter op geestelijk en emotioneel gebied gerelateerd aan de sportactiviteiten.
Het woord begeleiden en begeleider laat zien dat je het samen doet. De coach samen met degene die begeleid wordt.
Als je dus naar de juiste betekenis kijkt, is het woord ‘duivencoach’ grote onzin. Een duif kun je verzorgen. Je kunt je duiven voer geven, zorgen voor een goed hok en ze genoeg kilometers laten vliegen. De duif eet wat hij voorgeschoteld krijgt, zit in het hok wat jij voor hem hebt staan en vliegt naar huis van de vlucht waar jij hem of haar op hebt ingemand. De duif zelf heeft daar geen invloed op. De duif heeft nauwelijks inspraak. Hij of zij kan hooguit het voer laten staan of buiten blijven zitten of wegblijven van de vlucht en zelfs dat heeft niets met inspraak te maken.

Modewoord

De laatste jaren zie je in reportages vaak het woord duivencoach terugkomen. Als er één reporter mee begint, dan volgen er vaak meer. Liefhebbers die de artikels lezen gaan geloven dat ze ook duivencoach zijn en gaan zichzelf ook duivencoach noemen. Het krijgt dan een soort sneeuwbaleffect, waar je niet snel van afkomt of de sneeuwbal moet te pletter slaan tegen een muur of boom. Dat laatste vind ik persoonlijk hoog tijd worden. René Dalmolen heeft zich al eerder als tegenstander van dit woord opgeworpen en ik wil mij hier graag op mijn manier bij aansluiten.

Wordt vervolgd!

Jaco van Nieuwamerongen

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Aad Beerendonk

Will & Falco Ebben

Hans de Ruig

Gebr. Maas & Zn

J. Doldersum & Zn

Fondunie 2000

Super Fondclub G.O.U.

Van Hoeck-Noel

Cor Drost

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!