Soms vriest het dat het kraakt,vervolgens hebben we weer sneeuw en ijs en in dergelijke omstandigheden loert het gevaar om elke hoek als je de weg op moet. Vrachten zout zijn nodig om alle verkeer min of meer in goede banen te leiden. Wat het wordt weet je nooit van tevoren maar het is hoe dan ook aan te raden goed voorbereid te zijn. Een ongeluk is zo gebeurd. Die kans is echter veel kleiner als je bijvoorbeeld winterbanden onder je wagen hebt. Een goed onderhouden batterij voorkomt startproblemen,“Antigel” in de koeling van de wagen,en dat allemaal voor er zich problemen zouden kunnen aandienen,helpt ons al een flink end op weg. Het is dus veel beter met een goed voorbereide wagen aan de winter te beginnen,wil je met diezelfde wagen zonder problemen de volgende zomer halen.
De rui, de kweek, de jongen, winter, lente, zomer, herfst…
Tot vervelens toe hoor je tijdens de rui dat het een zeer belangrijke periode van het jaar is. Het is dan nog juist ook. De kweekvoorbereiding en de kweek zelf zouden ook belangrijk zijn. Wie een goeie start neemt heeft misschien wel net al iets meer kans dan anderen. Dat zal ook wel juist zijn. Spenen we de jongen is het ook belangrijk dat ze de kans krijgen netjes mooi en krachtig op te groeien. Het is waarschijnlijk ook helemaal juist. Het is meer dan waarschijnlijk juist omdat alle dagen van het jaar,ongeacht of het nu winter,zomer,herfst of lente is,zeer belangrijk zijn in het leven van een sporter. De tijd dat wie dan ook,enige rol van betekenis wil spelen of uitblinken in zijn of haar sport,zich kan veroorloven weken aan een stuk de teugels te vieren is al lang voorbij. Ik zie die ook niet meer terugkomen. Een sporter die met het “vak” bezig is,is daar 365 dagen per jaar mee bezig. Zou die dat niet doen bereik je nooit of te nimmer enig niveau van betekenis. Niet dat het perse moet. Het moet vooral leuk blijven,je moet er als liefhebber op welk niveau dan ook plezier aan kunnen beleven.
De verzorging van alle dag.
Van welke kant je het ook bekijkt,je dieren hebben dagdagelijks verzorging nodig. Perfectie is nu wel niet van deze wereld,maar toch is het goed die dagdagelijkse verzorging zo goed als mogelijk ter harte te nemen. Het zijn steeds wij als liefhebber die de fouten maken. Het zijn niet de duiven. Die “ondergaan” gewoon,die zijn afhankelijk van ons en moeten het stellen met de willetjes en grilletjes van het baasje.
Denken,durven,doen en handelen.
Fouten maken we allemaal natuurlijk, maar dat mag er ons niet van tegenhouden dingen te ondernemen en te trachten beter te doen. Wat je vandaag niet beter wist kon je vandaag ook niet beter doen. Het is soms ook moeilijk voor liefhebbers dingen te veranderen als één en ander goed loopt. Je houdt het liefst vast aan iets waarvan je weet dat het succes kan opleveren. Van de andere kant is het wel zo dat als je beter wenst te worden, je dat niet zal lukken als je niet bereid bent dingen te veranderen. Ik hoor het nogal vaak op beurzen. Mensen willen wel beter vliegen met hun dieren maar durven niets veranderen. Beter willen worden en niet willen veranderen, volgens mij kan dat niet lukken,tenzij je ineens aan betere duiven zou komen. Ook dat lijkt me een utopie.
Hobby of ?
Ooit was er een ook tijd dat je door midden in de week effe een balleke te stampen op zondag met de eerste ploeg meedraaide. Ooit was er een tijd dat je met doordeweeks wat kilometerkes rijden nog wel als het even meezat een koerske kon meepikken. Zwemmen,roeien,turnen,verzin maar wat,overal zit tegenwoordig een doordacht systeem in. Doordacht en over nagedacht. Nadenken,de juiste dingen op de juiste momenten doen,geen natte vingerwerk en als het lukt kalft den os misschien wel. Als je pas in januari of februari "wakker" wordt zal je ook nooit Parijs-Roubaix winnen natuurlijk.
Rust roest
Goed met duiven spelen is ook niet potjes en flesjes en poedertjes mengen zoals de meeste mensen soms wel denken. Dat is een keigoeie verzorging het jaar rond en daar wringt te dikwijls het schoentje. Het is een 1+1+1+1+1 "spelletje" waarin training en voeding een cruciale rol spelen. Pakken duiven blijven in de winter opgesloten. Op het hok of in volières. Soms omdat het niet anders kan vanwege de roofvogels,veel te vaak ook omdat het makkelijk is voor de liefhebber,maar zoals ik al eerder schreef gaan makkelijk en goed zelden samen. In de winter leg de je basis voor het ganse verdere seizoen. Duiven die gedurende de winter constant opgesloten blijven zullen al steeds met een minder goede basisconditie het seizoen aanvatten. Dat betekent niet dat er geen mooie prijzen zouden kunnen gevlogen worden. Wat wel veel moeilijker zal zijn is de duiven een gans seizoen op topniveau te laten presteren,en daar gaat het tenslotte om.
De wetenschap en topsport
De keuze voor de wetenschappelijke begeleiding lijkt daarin steeds meer en meer de juiste. De recente topprestaties die met beter voer behaald worden zijn echt geen toeval. Dat is het resultaat van een wetenschappelijk verantwoorde begeleiding. Dat begint of eindigt nergens. Dat loopt steeds gewoon door. Wat gisteren goed was, vandaag misschien zeer goed is, is dat morgen misschien helemaal niet meer. Het probleem is dat daar geen onderzoek naar gedaan wordt. Economisch is dat helemaal niet interessant wegens niet “rendabel” en dan is”t in zowat alle gevallen einde verhaal. Wonderen bestaan evenwel niet en zoals elke sportman komt het er op aan te begrijpen wat je wanneer waarom doet. Te weten waarmee je bezig bent. Het is absoluut geen garantie maar dikwijls lijkt dan alles iets vlotter, net iets beter te gaan.
Gezondheid en conditie
Door gezond te eten wordt een mens minder makkelijk ziek en blijft hij ook in betere conditie. Dat is meestal al een veel betere start dan dat je eerst bijvoorbeeld je overgewicht moet aanpakken. Er is de dag van vandaag geen enkele sportman die zich buiten het competitieseizoen kan veroorloven niet op zijn voeding te letten. Es een frietje en een pintje kan natuurlijk, maar dagdagelijks hamburgerkes en pizzakes en frietjes en pintjes enz. zou van het goede te veel zijn. Alleen de conditie goed onderhouden en gezond leven zal er voor zorgen dat je geen achterstand oploopt tegenover je concurrenten. Voorsprong geeft het je niet als ook je concurrenten net hetzelfde doen.
In duivensport is er nog marge.
Een aantal jaren terug was het niet echt de gewoonte je duiven gedurende de week weg te brengen. Iemand die dat wel deed kon daarmee flink zijn voordeel doen. Tegenwoordig zijn er wel meerdere liefhebbers die zelfs meerdere malen per week met hun atleten op pad trekken. Weg voordeel dus. Wat op welke manier is stof ter discussie en zoals alles wat je doet of niet doet komt het er op aan het gehele “systeem” onder de knie te hebben. Vaak en ver rijden als de duiven daar niet conditioneel klaar voor zijn is waardeloos. Duiven die in topconditie zijn, daar kan je nog wel even het oriënteringssysteem op scherp zetten maar meer moet dat ook niet zijn. Duifjes die je top wil hebben en mits een degelijke basisconditie, daar kan je dan al wel es wat verder en vaker mee rijden. Door op het hok te zitten zitten worden ze niet beter natuurlijk. De kwaliteit van de vogels moet er zijn, laat dat duidelijk zijn. Van een kip kan niets of niemand een topvlieger maken. Daartegenover staat dat kwalitatief goede vliegers de dag van vandaag ook niet meer het verwachtte rendement opleveren als ze niet in een strak schema en “systeem” vliegen.
Dagelijkse verzorging
De gemiddelde duif zit 22 van de 24 uur per dag op het hok. Dat wordt een ramp als dat geen goed hok is. In de winter redden we dat nog net omdat ze er toch maar zitten te zitten,het door de band frisser is dan in de zomer en frissere lucht nu eenmaal meer zuurstof kan bevatten. De problemen duiken maar op in de zomer als de verluchting van je hok niet in orde is. Dan is ’t te laat natuurlijk. Voer dan, als het goed is krijgen duiven dagdagelijks te eten. Kan u zich voorstellen wat voor impact dat heeft op een duif als ze geen goed voer verstrekt krijgt? De vraag is dan natuurlijk: wat is goed voer? Het duurste voer is niet per definitie het beste voer. Goedkoop voer hoeft daarentegen ook niet per definitie slecht voer te zijn.
Hoe goed is goed voer?
Je kan als fabrikant twee dingen doen. Je maakt ofwel een “commercieel” voer wat “goed” in de markt ligt en of je maakt een voer wat goed is voor de duiven. Je kan daarin geen compromissen sluiten. Om een goedkoop voer te maken doe je er veel maïs en veel erwten en veel tarwe in. De vraag is dan meteen of onze duiven daar wel beter van worden. Natuurlijk zijn maïs en erwten en tarwe goed voor duiven maar wat heeft u als liefhebber er aan,en wat heeft bijvoorbeeld uw kweekduif aan 30 percent of meer maïs in het voer? Trop is teveel. De kweekduiven eten dat niet op,en zouden ze dat dan al wel doen, hebben ze er helemaal niets aan. Ze hebben gegeten maar dat is dan ook alles. Ze zoeken er wel uit wat ze kunnen vinden en de rest kieperen ze wel in het rond. De ouderduiven worden er bovendien slijkvet van. Het is zo een beetje als hamburgers en frietjes en pizza enz… Geheel waardeloos dus, voor topsporters dan toch, en u als liefhebber kunt alles wat ze vermorsen dan nog es netjes opkuisen en misschien wel in de mestemmer kieperen. Ik ben akkoord,flink wat kuiswerk op de hokken kan je goed warm houden in wintertijd, maar geef toe, dat kan helemaal niet de bedoeling zijn. Jongen hebben eiwitten nodig, liefst van al dan nog eiwitten van goeie kwaliteit en met een hoge opneembaarheid om goed uit te groeien. Hoe goedkoop is goedkoop?
Hoe goedkoop is dat goedkoop voer dan bovendien nog? Voer,hoe goedkoop ook,is enorm duur voer als je duiven er niets aan hebben,ze er niet beter van worden,je jongen er niet goed van opgroeien,je er pakken van moet opkuisen omdat duiven nu eenmaal geen behoefte hebben aan veel maïs,erwten of tarwe tijdens de kweek. Dat hebben ze ook niet tijdens de winter in het geval ze niet zouden aan winterkweek doen. Elk overgewicht,hoe klein ook,is er in principe – en ook tijdens de winter- te veel aan. Enkel en alleen een goed uitgebalanceerd wintervoer zal je duiven er voor behoeden dat ze na de rui en tot aan het seizoensbegin niet met overgewicht te kampen krijgen. Goede verhoudingen tussen de koolhydraten, eiwitten en vooral vetten houden de stofwisseling van onze atleten op peil. Het is daarin een misvatting dat minder voederen of “mager” voederen zoals bijvoorbeeld een gerantsoeneerde gerstportie zouden voorkomen dat je duiven op gewicht blijven. In eerste instantie zullen ze dat uiteraard wel doen. Als ze weinig te eten krijgen kunnen ze moeilijk te vet worden. Keerzijde van de medaille is evenwel dat behoudens gerst een te eenzijdige aanvoer van voedingstoffen is,de stofwisseling van de dieren er op zal reageren door te vertragen en uiterst zuinig met de aangeboden energie om te springen. Krijgen ze nadien terug meer voer,reageert het lichaam er vervolgens op door meteen een deel er van als “extra” op te slaan tegen het moment dat er terug een tijd van “schaarste” optreedt of zou optreden. Die “reserves” worden dan opgeslagen als lichaamsvet en juist ja, ook dan zijn onze atleten binnen de kortste keren veel te zwaar.
Niet gerantsoeneerd
Steeds voldoende voederen is de boodschap. Dat is dan nog lekker makkelijk ook. Genoeg maar alles moet op. Daar kan je moeilijk fouten mee maken. De enige fout die je wel kan maken is verkeerd voer geven. Van vis en groenten en fruit kan je zoveel eten als je wil. De kilokes zullen er nog niet te rap bijkomen. Van een gezond goed gevarieerd voer met goeie koolhydraat – vet -eiwitverhouding kan en mogen ook je duiven zoveel eten als je willen. Ze voelen steeds rond en toch licht aan en je hebt niet eens een bal of een vlag nodig om je duiven in de lucht te krijgen en/of te houden. Ze gaan er gezwind een uur of meer lekker tegenaan omdat ze conditioneel perfect in orde zijn. Duiven die conditioneel “op punt staan” vliegen gewoon graag. Duiven die graag en veel vliegen bouwen net daarom die conditie ook nog stevig op. Een “deftige” conditie resulteert hoe dan ook ten gepaste tijden in vorm. Met duiven in vorm kan je winnen en daarmee is het verhaal “rond”. Winnen willen we tenslotte allemaal of niet dan?
Suc6 er mee
Eddy Noël
|