Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het nieuwe jaar Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  7-1-2011
 

Goedendag vrienden, vriendinnen en andere lezers. Het nieuwe jaar is weer begonnen. Ik wens U allen het allerbeste voor het nieuwe jaar. Veel gezondheid, geluk, liefde en succes. Hopelijk gaat het jaar 2011 minder problemen brengen dan 2010. Hopelijk gaan de duiven coaches eens iets minder aan hun zelf denken. Hopelijk gaan de kiesmannen eens voor hun leden spreken in plaats van voor hun zelf (uitzonderingen zijn er gelukkig). Hopelijk krijgt onze hoofdredacteur en vriend Jan de Jongh een goed jaar, ik wens hem het allerbeste, hopelijk spreken en zien we elkaar nog jaren. Hopelijk gaat het NPO bestuur met de vuist op tafel slaan en krijgen we nu eindelijk een vliegprogramma wat voor iedereen en in elke afdeling het zelfde is. Waarom gebruik ik zo vaak het woord: Hopelijk? Omdat ik de hoop nog niet opgegeven heb in de duivensport, het verstand moet het toch een keer gaan winnen van het eigenbelang.

Op eigen hok

Gaat het prima, bijna alle duiven zitten op eitjes, enkele koppels van de kwekers heb ik overgelegd naar de vliegers (3 koppels). De andere vliegers mogen gewoon hun eigen jongen groot brengen. Als je vertrouwen in je duiven hebt (ze zitten niet voor niets op je hok) dan moet je er ook uit kweken. De drie koppels die bij mij andere eieren hebben zijn fondduiven (overnacht), en daar wil ik op dit ogenblik geen jongen van hebben. De winterkou heeft totaal geen invloed gehad op de leg of de bevruchting gelukkig. En toch zitten de kwekers in een open volière, waar het net zo koud is als buiten. Wanneer duiven er goed voor staan, met andere woorden, ze zijn goed gebracht naar het punt van kweek, heeft kou geen invloed. Zelfs mijn koppel 8 (een late doffer van september met een in augustus geboren duivin) hadden na 18 dagen gewoon eieren. Eén koppel (koppel 2) had windeitjes, ofwel eitjes zonder schaal. Deze duivin is van 2004 (Kiyoko), en heeft een papkont, het was ook nog de vraag of ze goede eitjes kon leggen. Ik laat haar eerst even met rust, ze mag even andere jongen groot brengen om daarna nog een keer zelf te leggen (als het dan weer mis gaat, moet ze het pand verlaten).

Bij ons kwam de uitzending naar de Olympiade toch nog een beetje als verassing, we wisten wel dat we in principe enkele kanshebbers hadden, maar door problemen met de afstanden hier in Friesland dachten we dat de kansen verkeken waren. We hebben namelijk 2 van de 5 fondvluchten minder afstand dan 500 km en de liefhebbers aan de achterhand hebben 5 van de 5 met meer dan 500 km.

En de Olympiade reglementen zeggen dat bij eendaagse fond minimaal 500 km gevlogen moet worden.. Maar gelukkig was er ook nog een Categorie H. Oude duiven met 6 vluchten boven de 300 km…en daar kunnen die 490 km vluchten wel voor geteld worden. En in Categorie H moet het in één jaar behaald worden (2010) dus moet iedere vlucht wel een goede prijs zijn anders kom je te kort. Olympic Missouri’s Girl werd eerste en Olympic Breanna werd tweede van Nederland. We feliciteren alle Olympiade deelnemers met hun grote succes, ook natuurlijk die deelnemers die in de Standaard klasse uitkomen. Ik heb zelf 6 duiven die voldoen aan de standaard, ruim voldoende kilometers en 92,5 punten in de hand. Als we onze Babette zouden inzetten op de voorselectie zou iedere keurmeester schrikken, zo’n mooie grote duivin, super prestaties en 92,5 punten in de hand. En grote duiven moeten we hebben willen we internationaal mee doen met de standaard klasse. Maar naar twee keer (Engeland met 397 en Frankrijk met 063) mijn neus gestoten te hebben op de standaard keuring doe ik niet meer mee.

Ook in de competitie Best Of The Best hebben we enkele mooi cijfers behaald, natuurlijk is nog niet bekend of er een top 10 klassering bij zit, maar mooie cijfers dat zijn het zeker. 07-Ambrose Doffer eendaagse Fond 18,58. 07-Aureole Eendaagse Fond 7.29 en 06-Olympic Missouri’s Girl met totaalcoëfficiënt van 2,91. De categorie Asduif Vitesse/Midfond 08-Olympic Breanna heeft een coëfficiënt van 20,24. 08-Babette haalt 13,07. In de categorie Asduif Allround hebben we vijf duiven, 07-Ambrose haalt 43,58 de 08-Babette haalt 25,09 Olympic Breanna 08-748 komt tot 24,21. Olympic Missouri’s Girl komt tot 23,89 en de beste is Calla een jaarling ! met een coëfficiënt van 14,76 over haar beste twaalf prijzen..

Even weer terug naar het nieuwe jaar 2011. Doe uw best, verzorg uw duiven goed, laat ze goed trainen, kijk naar het klimaat op het hok, neem èèn systeem en wijk er niet van af. Geef ze elke week minimaal èèn maal een bad, verwen ze eens met wat snoepzaad en of pinda’s, ga regelmatig naar een echte duivendokter voor onderzoek en zorg voor iedere dag vers grit. Mijn voersysteem kunt u vinden op www.duivensites.nl/beute, en ook ik heb voor een voersysteem gekozen (voor seizoen 2007), ben er niet van afgeweken en heb me weinig aangetrokken van negatieve mensen die het niet zagen zitten. Of ik dit jaar wederom geen medicijnen ga geven? Ik laat het weer aan dokter Wolff afhangen, wanneer hij zegt: Kuren dan kuur ik, anders niet.

Groetjes tot volgende week en maak er een mooi, eerlijk en gezond jaar van!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Gebr. Maas & Zn

IFC Hoogerheide

Gebr. van Toor

Comb. Verweij-de Haan

Cor Drost

Fondunie 2000

Dick-Jan & Stephan Göbel

Combinatie Bruggeman

Team Noel-Willockx

Combinatie Lokhorst

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens