Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De kweek Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  21-1-2011
 

De meeste jongen zijn al geringd hier in Wilhelminaoord, het loopt super. Ik had gedacht dat er wat meer problemen zouden zijn deze winter. Ten eerste natuurlijk door de extreem vroege kou van december (wij hebben onze duiven op 13 december samen gezet), en door de verhalen die je hoorde of las op internet over slecht verlopen kweek.

Ons kweekhok heeft een grote volière van zo’n 6 meter waar van de deuren naar het nachthok altijd open staan, dus de wind en kou heeft gewoon toegang tot de broedbakken. Maar het ging allemaal op rolletjes, ik heb zelfs geen eieren weggenomen tijdens de leg van het eerste ei. Alle koppels zaten ook vlot op nest (waaronder veel jonge dieren). Ook bij de vliegduiven ging het heel goed, gemiddeld waren de vliegers twee dagen later met leggen. Waardoor komt dat? Omdat bij de vliegers vrije paring word gehanteerd, duiven hebben dan even iets meer tijd nodig om hun partner te vinden (in tegenstelling tot de kwekers waar je de koppels opsluit).

Natuurlijk stuur ik het iets bij de vliegers wanneer een koppel me niet aanstaat, maar in principe kan het bijna niet fout, de vliegduiven zijn allemaal perfect in de hand, hebben allemaal super ogen en zijn van goede komaf. En heel belangrijk het zijn zelf reeds goede duiven of directe kinderen ervan. Bij vrije paring bij vliegduiven heb ik altijd het gevoel en de hoop dat de prestaties er mee gebaat zijn, de duiven hebben iets meer genegenheid tot elkaar bij vrije keuze.

Opende

Vorige week vrijdagavond was ik te gast in Opende (Groningen – grens Friesland) aan de Drachtsterweg aldaar. Ik heb veel meegemaakt in de laatste jaren qua gezellige avondjes en keuringen maar dit sloeg alles. De organisatie had werkelijk aan alles gedacht, niemand kwam iets te kort. De voorzitter van de avond opende op onwaarschijnlijk goede wijze de avond en ook in zijn dankwoord later werd niemand vergeten. Hij had een dankwoord voor de hard spelende liefhebber die de tentoonstelling kooitjes beschikbaar had gesteld, hij noemde de sponsors van de avond en vergat ook de liefhebbers “van buiten” niet. Maar hoe ging de avond verder? De jonge ploeg fanatieke liefhebbers hier had een groot beeldscherm geplaatst van wel 2 x 2 meter, waar de mening van de liefhebber over de meegebrachte duif en zijn of haar prestaties op kwamen nadat ik de duif beoordeelt had. Zo konden de liefhebbers per direct zien of mijn mening over afstandgeschiktheid, prestaties en het totaalplaatje van de duif gelijk was of juist heel anders dan de fokker. Prachtig om te zien was natuurlijk de reactie van de zaal op mijn oordeel en het beeldscherm. Had ik het goed als ik vertelde dat het een overnachtduif was? Had ik het goed als ik vertelde dat het een super jonge duif was geweest in 2010? En had ik gelijk dat de duif van een goede speler/goede verzorger was of van iemand die nieuw in de sport was? Al met al klopte mijn verhaal heel goed, al zeg ik het zelf. Het applaus van de zaal was mooi voor de liefhebber en mooi voor mij. De drie fijnste duiven voor de toekomst waren de 144 van Tjeerd Dijk, de 927 van Hendrik van de Veen en de 875 van Klaas Blaam. Maar ik moet eerlijk zeggen dat er wel een stuk of 10 zeer knappe vogels bij zaten hier in Opende. Naast dit reeds bekende “jaarlingen” gebeuren had de organisatie aan ieder lid gevraagd een duif met een verhaal mee te nemen. Zo zaten er dus een 20 tal duiven extra, er zaten echte stamvaders bij, super vliegers, maar ook aangeschafte duiven. Maar ook, om het interessant te maken voor de zaal, zaten er juist nietsnutten tussen, voor mij een extra opgave om de goeden van de slechten te onderscheiden. Al met al een super avond met super mensen.

TRO
De zaterdag er na (15e) was ik te gast bij TRO Oenkerk (tussen Leeuwarden en Dokkum), ook hier was het ongelofelijk gezellig. De liefhebbers hadden hun duifjes (oude en jongen) in tentoonstelling kooitjes gezet. Samen met de liefhebbers zat ik lekker aan de stamtafel, de eigenaar van de duif gaf hem mij in de handen, ik vertelde er mijn mening over, en natuurlijk of het een goede duif is of word. Ook hier zaten zeer fijne duiven tussen, vooral omdat er natuurlijk bewezen oude duiven tussen zaten. De mensen achter de bar (de heer Jellema en co) zorgden er voor dat de stamtafel kon pakken wat ze wilden, warme hapjes waren er in overvloed. Prachtige duiven en prachtige mensen hier in ACG 3 bij TRO.

Volgende week zien we elkaar weer!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Bruggeman

Marcel van Zanden

De Marathonvliegers

M. van Ginkel

Nico Haesen

Combinatie Lokhorst

Johan Hamstra

Dick-Jan & Stephan Göbel

Cees van Heijst

Fondunie 2000

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens