De meeste jongen zijn al geringd hier in Wilhelminaoord, het loopt super. Ik had gedacht dat er wat meer problemen zouden zijn deze winter. Ten eerste natuurlijk door de extreem vroege kou van december (wij hebben onze duiven op 13 december samen gezet), en door de verhalen die je hoorde of las op internet over slecht verlopen kweek.
Ons kweekhok heeft een grote volière van zo’n 6 meter waar van de deuren naar het nachthok altijd open staan, dus de wind en kou heeft gewoon toegang tot de broedbakken. Maar het ging allemaal op rolletjes, ik heb zelfs geen eieren weggenomen tijdens de leg van het eerste ei. Alle koppels zaten ook vlot op nest (waaronder veel jonge dieren). Ook bij de vliegduiven ging het heel goed, gemiddeld waren de vliegers twee dagen later met leggen. Waardoor komt dat? Omdat bij de vliegers vrije paring word gehanteerd, duiven hebben dan even iets meer tijd nodig om hun partner te vinden (in tegenstelling tot de kwekers waar je de koppels opsluit).
Natuurlijk stuur ik het iets bij de vliegers wanneer een koppel me niet aanstaat, maar in principe kan het bijna niet fout, de vliegduiven zijn allemaal perfect in de hand, hebben allemaal super ogen en zijn van goede komaf. En heel belangrijk het zijn zelf reeds goede duiven of directe kinderen ervan. Bij vrije paring bij vliegduiven heb ik altijd het gevoel en de hoop dat de prestaties er mee gebaat zijn, de duiven hebben iets meer genegenheid tot elkaar bij vrije keuze.
Opende
Vorige week vrijdagavond was ik te gast in Opende (Groningen – grens Friesland) aan de Drachtsterweg aldaar. Ik heb veel meegemaakt in de laatste jaren qua gezellige avondjes en keuringen maar dit sloeg alles. De organisatie had werkelijk aan alles gedacht, niemand kwam iets te kort. De voorzitter van de avond opende op onwaarschijnlijk goede wijze de avond en ook in zijn dankwoord later werd niemand vergeten. Hij had een dankwoord voor de hard spelende liefhebber die de tentoonstelling kooitjes beschikbaar had gesteld, hij noemde de sponsors van de avond en vergat ook de liefhebbers “van buiten” niet. Maar hoe ging de avond verder? De jonge ploeg fanatieke liefhebbers hier had een groot beeldscherm geplaatst van wel 2 x 2 meter, waar de mening van de liefhebber over de meegebrachte duif en zijn of haar prestaties op kwamen nadat ik de duif beoordeelt had. Zo konden de liefhebbers per direct zien of mijn mening over afstandgeschiktheid, prestaties en het totaalplaatje van de duif gelijk was of juist heel anders dan de fokker. Prachtig om te zien was natuurlijk de reactie van de zaal op mijn oordeel en het beeldscherm. Had ik het goed als ik vertelde dat het een overnachtduif was? Had ik het goed als ik vertelde dat het een super jonge duif was geweest in 2010? En had ik gelijk dat de duif van een goede speler/goede verzorger was of van iemand die nieuw in de sport was? Al met al klopte mijn verhaal heel goed, al zeg ik het zelf. Het applaus van de zaal was mooi voor de liefhebber en mooi voor mij. De drie fijnste duiven voor de toekomst waren de 144 van Tjeerd Dijk, de 927 van Hendrik van de Veen en de 875 van Klaas Blaam. Maar ik moet eerlijk zeggen dat er wel een stuk of 10 zeer knappe vogels bij zaten hier in Opende. Naast dit reeds bekende “jaarlingen” gebeuren had de organisatie aan ieder lid gevraagd een duif met een verhaal mee te nemen. Zo zaten er dus een 20 tal duiven extra, er zaten echte stamvaders bij, super vliegers, maar ook aangeschafte duiven. Maar ook, om het interessant te maken voor de zaal, zaten er juist nietsnutten tussen, voor mij een extra opgave om de goeden van de slechten te onderscheiden. Al met al een super avond met super mensen.
TRO De zaterdag er na (15e) was ik te gast bij TRO Oenkerk (tussen Leeuwarden en Dokkum), ook hier was het ongelofelijk gezellig. De liefhebbers hadden hun duifjes (oude en jongen) in tentoonstelling kooitjes gezet. Samen met de liefhebbers zat ik lekker aan de stamtafel, de eigenaar van de duif gaf hem mij in de handen, ik vertelde er mijn mening over, en natuurlijk of het een goede duif is of word. Ook hier zaten zeer fijne duiven tussen, vooral omdat er natuurlijk bewezen oude duiven tussen zaten. De mensen achter de bar (de heer Jellema en co) zorgden er voor dat de stamtafel kon pakken wat ze wilden, warme hapjes waren er in overvloed. Prachtige duiven en prachtige mensen hier in ACG 3 bij TRO.
Volgende week zien we elkaar weer!
|