Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Van alles en nog wat deel 1 ( 2011) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  28-1-2011
 

De winterkou heeft dit jaar geen enkele invloed gehad op de kweek, niets dan positieve geluiden uit het land. Je zou toch denken? Meters sneeuw, natte zooi, kou etc., dat zal minder gaan met de kweek bij onze duiven? Maar zoals ik al zei: Niets dan positieve geluiden.

Ook het probleem met dode jonge duiven in de schalen zoals vorig jaar, hoor in nu helemaal niet. Waardoor kwam het vorig jaar? En waarom dit jaar “nog” niet? Die combinatie Circo en Paramixo virus is die er nu nog niet door de koude? Of ben ik nog te vroeg met mijn conclusies en wacht ons nog een moeilijk voorjaar? We horen het wel. Probeer in ieder geval uw duiven zo goed mogelijk te verzorgen, en ga regelmatig naar de duivendokter. En met goed verzorgen bedoel ik ook uw hok schoonmaken, bad gelegenheid geven en regelmatig wat bijproducten over het voer of door het water.

In de zeer interessante nieuwsbrief van Peter Boskamp van januari 2011 gaat hij weer in op Omega’s . Het positieve effect van het gebruik van omega’s is bewezen bij honden maar ook bij duiven vind ik. In de praktijk (en dat is voor mij genoeg), zien we slimmere jonge duiven, nooit hebben we meer jongen die de weg naar de waterbak niet kunnen vinden. Ook bij de mens zijn omega’s zeer belangrijk, vooral voor de hersenen, en dan het lang vitaal houden er van. Ik gebruik zelf de omega korrels van CèDè. Nu moet ik wel zeggen dat de olie van Boskamp misschien een betere verhouding Omega 3, 6, 9 heeft, maar wij gebruiken dus reeds jaren naar grote tevredenheid de gele korrels.

Wat wij en velen met ons sinds drie jaar gebruiken is de Beute-Sport, we zien steeds meer mensen die er goede prestaties mee maken. Komt dat alleen door de Beute-Sport? Nee, natuurlijk niet, Bijproducten zoals deze Beute-Sport, Omega korrel of dierlijk eiwit zijn maar een heel klein aandeel van het grote geheel. Misschien is het hele bijproducten verhaal maar 5% van de gehele cirkel? Maar voor mij is ieder deel belangrijk, ik laat niets aan het toeval over. En dus krijgen mijn jonge duiven zodra ze graan van de ouders krijgen, bijproducten toegevoegd over voer en of door het water.

Olympiade

Het is een zeer grote eer om je land te mogen vertegenwoordigen, dus ook in de duivensport. Dit weekend hebben we weer de Olympiade voor sportduiven en standaard duiven, ditmaal in Poznan te Polen. Het paradepaardje van onze Nederlandse ploeg vind ik persoonlijk de duivin van Gea en Pieter Veenstra uit Drachtercompagnie. Deze duif was de laatste twee jaar de allerbeste duif van het Nederlandse luchtruim. Hoe goed anderen ook waren, hun duif was de beste. En daar mogen we als Nederland trots op zijn. Heeft u de prestaties van onze Nederlandse ploeg bekeken? Ongelofelijk welke prestaties de Nederlandse duif heeft neergezet. Maar ook de ploeg standaard duiven is van een zeer goed niveau hoorde ik. Bij de sport cq prestatie duiven is het onbelangrijk hoe ze er uit zien, maar bij de standaard duiven is het uiterlijk het belangrijkste deel, daarnaast moeten ze ook nog een goede prestatie hebben geleverd de laatste twee seizoenen. Jammer genoeg zijn er maar heel weinig mensen die zich interesseren voor de standaard Olympiade duif, ik hoorde dat er maar goed 60 duiven ingeschreven waren, en daar moet dan een ploeg van 12 duiven uitgezocht worden. Nu zeg ik al jaren dat ze iedere keurmeester gewoon moeten verplichten met 3 duiven naar de voorselectie te komen. Dan heb je toch meer dan 300 stuks…en daar moet toch een winnende ploeg uit kunnen komen?
Het is een eer dat uw duif naar de Olympiade kan en mag, daar moet U als liefhebber trots op zijn. Nu kan ik me voorstellen dat velen de weg naar Apeldoorn niet willen maken. Of het is te ver, of we hebben toch geen kans, of, er is altijd wel een reden om niet met je mooiste duif heen te gaan. Maar voor ons als keurmeesters is het anders, Doe de najaarsvergadering van de groep van keurmeesters van postduiven en de voorselectie voor de Olympiade op de zelfde dag en verplicht iedere keurmeester 2 of 3 duiven mee te nemen. De keurmeester gaat dan maar op zoek naar geschikte exemplaren op tentoonstellingen en of bij hokbezoeken in het land. We willen winnen, en dat kan heus, en misschien winnen we dit weekend wel, maar met 300 duiven op de voorselectie hebben we een betere kans dan met 60.

NPO

Wanneer gaat het NPO nu eens met de vuist op tafel slaan? Moeten we nog 25 jaar wachten? Ik en velen met mij willen een vliegprogramma wat in alle 12 afdelingen gelijk is, we willen de zelfde puntensystemen in alle uithoeken van het land. We willen op de zelfde datum beginnen n eindigen. We willen een rekenaar die alle kampioenschappen voor ons uitrekent, alles van WHZB tot BOTB tot Olympiade, we willen een NPO bestuur dat daar voor zorgt. We willen een vliegprogramma met vluchten voor iedereen. Liefhebbers die 15 vitesse vluchten achter elkaar willen spelen, moeten dat kunnen. Liefhebbers die graag overnacht vluchten spelen moeten dat kunnen van half Juni tot September, Liefhebbers die met jonge duiven graag 500 kilometer willen vliegen moeten een mogelijkheid voor zo’n vlucht hebben, maar dan niet in èèn afdeling, NEE, natuurlijk niet, allemaal het zelfde. Lees de gedachten van Jannes Mulder in de uitgave van het Spoor der Kampioenen van vorige week (bij korte berichten). Dus NPO besuur, U heeft “Vlucht naar de toekomst” gelanceerd , wanneer gaat u op uw strepen staan? Als U het aan ons, onze kiesmannen of onze afdelingsbestuurders overlaat, vechten we over 25 jaar nog.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

Johan Hamstra

Marcel van Zanden

Nico Haesen

Team Noel-Willockx

Combinatie Bruggeman

Gebroeders Homma

Aad Beerendonk

Combinatie Lokhorst

A. Engelen

Van Elsacker-Jepsen

J. Doldersum & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens