Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Beurs-ervaringen Open printvriendelijke pagina
Peter Boskamp  4-2-2011
 

Maandagmorgen. We hebben net Poznan verlaten. Ik heb me achterin de auto gezet en laat een collega rijden. Morgen is het 1 februari en dan moet de nieuwsbrief  uitkomen. Kort dag dus.
Van het geplande onderwerp komt dus niet veel. Tijd om tussendoor aan de nieuwsbrief te werken had ik deze maand nauwelijks. Beurzen. Ze zijn altijd gezellig maar o zo vermoeiend. E treft er altijd wel oude bekenden en vrienden. Ook doe je er altijd wel een of ander nieuw idee op.
Maar deze maand was het wel wat veel van het goede. Polen begin deze maand en vervolgens op uitnodiging naar de Nationale duivendagen in Portugal. Genoten van de opzet en de sfeer. Maar ook van de zon. Maar goed thuis blijft het werk liggen en zeker de vele mailtjes die ik nog moet beantwoorden liggen te wachten. Thuis veel afspraken op de tussenliggende dagen. Na Portugal volgden Engeland en deze week dus de Olympiade in Polen waar we het drama met de eerste Olympiade duif van kort bij meemaakten. Mijn complimenten trouwens aan de organisatie aldaar. Het was allemaal goed geregeld. Mooie hallen en een mooi beursterrein. Nu dus op weg naar Nederland.

Veel vragen op de beurzen zijn toch hetzelfde. De hamvragen blijven overal toch vooral handelen
over de luchtwegproblemen en het slijm. Er waren toch nog al wat Poolse liefhebbers die op een of andere manier kennis hadden genomen van de DVD van de Koerier waarin ik de aanpak van de slijm op natuurlijke manier had besproken. Nu is dat helemaal niet zo bijzonder maar je merkt dan dat sommige verhalen een eigen leven gaat leiden. In principe komt het er op neer dat ik adviseer om voor het seizoen de duiven te laten controleren op de luchtwegen en indien nodig de luchtwegkuur die dan nodig kan zijn te combineren met Bony-bronchicron om de slijmvliezen te verzachten  en de slijmproductie af te remmen. Voor slijm in de neuzen kan men dan een neusdruppel gebruiken.

Februari is bij uitstek de periode waarin deze onderzoeken dienen plaats te vinden. Waar nodig kan men dan een bacterieel onderzoek laten uitvoeren en een antibiogram laten maken. Zo krijgt men een beter inzicht welke medicijnen het meest geschikt zijn om de aanwezige problemen op te lossen. Als bij controle alles in orde is kan men beter met de handen van de medicijnpotjes afblijven. In Polen was het gebruik van geelcapsules of tabletten nagenoeg niet gewoon. Daar worden toch nog veel Ronidazole kuurtjes in het drinkwater verstrekt. Vaak nog in  de (te) lage dosering. Natuurlijke aanpak leeft er nog niet echt ofschoon menigeen open stond voor onze alternatieve benadering.
Met name de noodzaak om preventief te kuren werd door veel liefhebbers ter discussie gesteld. Iets wat ik natuurlijk kan onderschrijven. Immers met antibiotica is de Salmonella bacterie toch niet echt te elimineren. Men kan hem hooguit terug in zijn hok wijzen. Maar na enkele weken heeft men weer de oude situatie terug. Beter is het om de weerstand zo hoog mogelijk zien te houden waardoor de duiven ogenschijnlijk geen last hebben van deze bacterie. Medicijnen tegen paratyfus zijn slechts een facet van de aanpak van dit probleem. Maar daar heb ik het al vaak genoeg over gehad.

Veel vragen ook weer over de “scheefvliegers”.Het schijnt dat bepaalde verenigingen veel last van deze kwaal hebben gehad in het afgelopen seizoen. Een bekende liefhebber uit Duitsland vertelde me dat hij op enig moment de enig overgebleven liefhebber was die nog duiven kun spelen. De overige liefhebbers zouden te veel last hebben van scheefvliegers. Dierenartsen hadden een en ander aan overmatige training geweten.
Ik denk al langer dat dit een oorzaak kan zijn van deze kwaal die dan verergerd wordt door een Streptococcen besmetting. Immers de duiven die dan behandeld worden met een amoxycilline bevattend medicijn lijken aanzienlijk beter te herstellen dan liefhebbers die hun duiven op advies van een dierenarts laten uitzieken.
Streptococcen kunnen naast scheefvliegers ook plotselinge sterfte geven op het kweekhok. Duiven die 's ochtends nog kerngezond lijken kunnen 's avonds dood op het nest zitten.
Streptococcen kunnen dus wel degelijk grote problemen veroorzaken maar zijn aan de andere kant ook volop aantoonbaar in duiven die kerngezond zijn en hoge prestaties leveren. Ik ben er dan ook tegen om in ieder geval waarbij Streptococcen worden aangetoond te kuren. Het is zaak om de infectiedruk onder controle te houden en dat kan door de weerstand van de duiven op een hoog niveau te houden. En daarmee zijn we al weer op het punt aangekomen dat het boven alles belangrijk is om de weerstand van de duiven te verhogen. Een hoge algemene weerstand zorgt dat de duiven minder vatbaar zijn voor klinische ziekten  veroorzaakt door aanwezige ziekteverwekkers.
Kortom de gezondheid van de duiven verhogen in plaats van ziekten bestrijden.

Er werd in Polen ook veel gevraagd wat het basissysteem dat op onze banner stond afgebeeld precies inhield. Dat basissysteem is de fundering gebleken waarop in diverse hokken aan een goede gezondheid gebouwd wordt zonder al te veel gebruik te hoeven maken van medicijnen.
We hebben getracht het geheel zo simpel mogelijk te houden. BMT, Nucleovit en basiskern op woensdag of donderdag en voorts twee tot drie dagen per week Bony SGR. En voor de vluchten op vrijdag 10 druppels Bony-mineral. Gebleken is dat dit in de meeste gevallen dan al voldoende is om de weerstand voldoende te ondersteunen. Liefhebbers kunnen dan fijntjes wijzen op al de overige producten die we hebben. Natuurlijk kunnen die van nut zijn tijdens de vluchten, de kweek, en de rui enzovoort. Maar dat is dan vaak voor ieder hok verschillend.

Het komt dan ook nog voor dat liefhebbers de producten op eigen manier aan hun eigen duiven verstrekken. Zo was in Polen eerder genoemde liefhebber buitengewoon enthousiast over het gebruik van de Bony Powerglutavit op de donderdag en de vrijdag voor de vlucht. Zijn duiven schoten daarmee als het ware de vorm in, zo vertelde hij. Nu had ik van andere liefhebbers al eerder gehoord dat hun duiven na een 'kuur' met Bony Powerglutavit van lala vliegen richting topvorm gingen en prijzen binnenvlogen.

Dat maakt in de praktijk van Powerglutavit dus een vormmiddel in plaats van een recuperatiemiddel na de vlucht waarvoor het oorspronkelijk is ontwikkeld. En dat gebeurt in de loop der jaren wel meer met producten. De Bony SGR is immers ooit ontwikkeld voor de preventieve werking tegen  de “Coli' maar in de praktijk heeft het zijn werking getoond het hele jaar rond. Dus zowel tijdens de rui, kweek als ook de oude duivenvluchten.

Theorie is leuk maar de praktijk moet het bewijzen. En dat is juist het leuke vaak. Ik bedoel dat liefhebbers door hun eigen ervaringen extra toepassingen aan producten weten te geven.

Succes!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

J. Doldersum & Zn

Comb. Verweij-de Haan

Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

Gertjan Knoop

Super Fondclub G.O.U.

Cor Drost

De Marathonvliegers

Fondunie 2000

Aad Beerendonk

Will & Falco Ebben

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!