Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duif Celine olympisch kampioene Open printvriendelijke pagina
11-2-2011
 

De duif Celine is olympisch kampioene geworden. Na zes wedstrijden verdeeld over twee jaar liet zij haar concurrenten ver achter zich.

Haar eigenaar, Wout van de Hoek is zelf lid van de Woudvliegers in Putten. ,,Het is voor het eerst dat ik het olympisch kampioenschap heb behaald. Om er überhaupt aan mee te mogen doen moet je bij de beste drie van Nederland zitten. Daar was Celine tweede van. Er doen 18 landen mee aan het olympisch kampioenschap en ik wist toen ik de eerdere resultaten van de buitenlandse duiven bekeek dat Celine bij de top hoorde.”

Van jongs af aan is Van de Hoek verslingerd aan de duivensport: ,,In 1967 ging ik voor het eerst bij een wedstrijd kijken. Toen waren er nog veel duivenliefhebbers in het centrum van Putten te vinden. Op mijn dertiende zag ik de eerste wedstrijdvluchten. De duivensport stond toen nog in de kinderschoenen, de dieren vlogen twee tot driehonderd kilometer en waren binnen vijf minuten weer in de til.” Tegenwoordig zijn de vogels veel beter in staat om verre afstanden te vliegen. ,,Begin mei start ik met de training, dan vliegen ze korte vluchten van 800 kilometer. In juni zijn de duiven zo ver dat ze afstanden van 1800 kilometer kunnen overbruggen. Ze moeten iedere dag verplicht een uur vliegen. Mijn dieren mogen in ploegen van 15 stuks naar buiten, mannetjes en vrouwtjes van elkaar gescheiden. Als ik de vlag uithang, weten de dieren dat ze moeten vliegen. Op het moment dat ik de vlag binnen haal gaan ze het hok weer in en krijgen ze hun voer. Geleidelijk aan leren ze steeds beter te vliegen.”

,,Alles is beter georganiseerd. Als er een grote wedstrijd is, worden de dieren gechipt en krijgen ze een code mee. Met 25 tegelijk gaan ze in een mand naar een centraal punt in Leusden. Hier belanden ze in een speciale duivenwagen. Deze containerwagen heeft voor elke duif een apart hok, de dieren krijgen eten en drinken via een speciaal voersysteem.” Vervolgens gaan de dieren op transport naar zuid-west Frankrijk waar ze worden gelost. ,,Elke duif wordt gechipt. Zodra het dier weer terug is, moet deze meteen gescand worden op de tijden en de vlucht. Je hebt als deelnemer een meldingsplicht tijdens een wedstrijd en moet thuis zijn als het dier terugkeert. Er gaat heel veel tijd in de wedstrijden zitten.”

Het duiven houden is een lucratieve hobby voor Van de Hoek. ,,In 2009 won Celine een marathonwedstrijd. De wedstrijd werd gesponsord door een autodealer en toen heb ik een auto gewonnen.” Al kan een duif nog zo goed vliegen, de duivensport blijft een onvoorspelbare sport: ,,Er kan tijdens een vlucht zoveel gebeuren. De vogels worden vaak met zevenduizend stuk tegelijk gelost. Soms komen ze roofvogels tegen, of vliegen ze met z'n allen tegen hoogspanningskabels aan, dan is het voor de hele groep gebeurd.” Van de Hoek kweekt zijn dieren allemaal zelf. ,,Na zes weken vliegen ze al buiten. Ik heb in totaal 80 duiven, maar ze hebben lang niet allemaal een naam. Daar moeten ze eerst goed voor kunnen vliegen.”

Bron: De Puttenaer

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

M. van Ginkel

IFC Hoogerheide

J. Doldersum & Zn

Theo de Kruijk

Gert Jan Beute Duivenproducten

Hans de Ruig

Gertjan Knoop

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gebr. van Toor

Will & Falco Ebben

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens