Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het voersysteem in ontwikkeling. Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  14-2-2011
 

Als de duivensport zich steeds verder ontwikkeld, dient ook de voeding, training en voersystemen zich verder  te ontwikkelen. Punt. Einde artikel. Zo kort heb ik nog nooit eentje geschreven. Iedereen zal het begrijpen.

We weten dat we steeds meer van onze duiven verlangen. We specialiseren de duiven voor bepaalde afstanden,  trainen ze meer en meer. En dan zullen we ze ook anders moeten voeren en begeleiden.  Ik wil het in dit artikel met jullie hebben over veranderde voersystemen of wel vliegsystemen.  Nu en dan komt er wel iets voorbij in een of ander duivenblad. De ene liefhebber doet het zus en de ander prefereert  weer iets anders. 

Vooral na zwaardere vluchten wordt al snel volle bak vliegvoer voor de dag gehaald. Ze moeten dan zo snel mogelijk weer herstellen is het dan en ze zoeken zelf wel uit wat ze nodig hebben. Maar is dat wel zo? Er zijn liefhebbers die altijd een zuivering geven na de vluchten en geleidelijk komt er steeds meer vliegvoer voor de dag.  Er zijn kampioenen die beweren dat duiven altijd hetzelfde voer moeten hebben en dat “wij” het allemaal veel te moeilijk maken.  In de bak zit dan een redelijk zware mengeling voor de oude duiven en die blijft erin zitten tot en met het einde van de week. Als het goed is laten de duiven de peulvruchten als vanzelf liggen. Ja, als het goed is… Toch moet mij van het hart dat ook op dergelijke hokken vaak een flinke dip tijdens het seizoen  te bespeuren valt.  Ik denk ook, dat een topsporter zich niet op dergelijke wijze voedt. Die wil vooral presteren en zich helemaal top voelen als de wedstrijd zich weer aandient.

De nieuwste ontwikkelingen.

Daarom is het wellicht een goed idee het voersysteem naar de nieuwste ontwikkelingen eens nader te bekijken. Komen de duiven thuis van een vlucht dan geven we  zuivering? De directe behoefte van de duif is koolhydraten om de hersenen weer goed te laten functioneren. Prima.  In zuivering zit veel koolhydraten…. Maar dan hebben we het ook wel een beetje gehad. Daarom is mijn advies het heel anders te doen.

Direct bij thuiskomst krijgen de duiven een energiemengeling met mais. Daarin zitten geen peulvruchten, maar wel veel vetten, veel koolhydraten en veel  eiwit. Opneembaar eiwit? Ja, want de vetrijke zaden bevatten naast veel vet ook veel opneembaar eiwit. Dit belast de duiven niet, maar zorgt juist voor een snel herstel van de belaste spieren. ´s Avonds krijgen de duiven volle bak met….juist:  energiemengeling plus mais. Hetzelfde voer dus.

Dierlijke eiwitten.

Over het voer geven we dan een dierlijk eiwit.  Bijvoorbeeld melkeiwit, ei of whey eiwit. Waarom? Dit heeft een zeer hoge biologische waarde. Wat betekent dat?  De biologische waarde van een ei is op 100 gesteld. Dat is een uitstekende waarde voor een waardevol eiwitrijk product. Halen de het eigeel uit het ei, dan blijft een biologische waarde over van 80. Gaan we kijken wat onze peulvruchten “waard” zijn, dan kom je op 35 tot 40. Oei! Ja dat valt niet mee. Komt bij dat van peulvruchten veel eiwit niet kan worden opgenomen door duiven en deze een zware belasting vormt.

Als we dan kijken naar whey eiwitten, dan komt die uit op gemiddeld 137. Whey eiwit komt voort uit de kaasbereiding en zijn  bijzonder waardevol voor onze duiven. Een beter en hoogwaardiger eiwit is eigenlijk niet te vinden.  Daarom mogen we er ook niet te veel van geven. Te veel van het goede is ook niet de bedoeling.

De opname van dit dierlijke eiwit ligt tussen 10 en 20 minuten. Ja, u leest het goed: minuten. Geen 24 tot 36 uur zoals bij plantaardige eiwitten of zelfs 72 uur zoals bij peulvruchten. Tel uit je winst. Maar niet alleen je winst, ook je tijd want het herstel wordt op deze manier flink bevorderd.   U kunt zich dan nu wel voorstellen dat we onze duiven liever niet meer belasten met  peulvruchten direct na de vlucht.  Het is uit de oude doos en achterhaald!!

Over het voer geven we een beetje olie met daarin een flink deel lecithine. Zodoende worden alle waardevolle voedingsstoffen direct en snel opgenomen. Tevens wordt de lever zo  beschermd voor vervetting. Na een half uur tot 1 uur halen we de bak weg met de energierijke mengeling of de resten ervan.

Super snel hersteld.

De volgende morgen openen we het duivenhok en waarschijnlijk doen we de deur weer snel dicht, want anders zijn de duiven weg. De duiven zijn als het goed is al weer helemaal hersteld door de optimale voeding en minimale belasting. U kunt dan kijken of de duiven al weer zin hebben om te trainen of in ieder geval met open hok een baantje te trekken.   Het voer op de zondag is dan erg vezelrijk om zo de verbruikte afvalstoffen van de vlucht  op te ruimen uit het lichaam. Daarna kan n.l weer veel gemakkelijker spieropbouw plaats vinden.  Dan is er tijd voor een bad. Als de duiven op donderdag al weer in de mand moeten, dan moeten we al snel weer voorruit denken en zullen we op maandag al weer aan de bak moeten met een goed vliegvoer.

Vliegvoer.

Wat is een goed vliegvoer? Dat is een voer met voldoende opbouwstoffen, voldoende vetten en een beperkte hoeveelheid aan peulvruchten. . Natuurlijk is het afhankelijk van de vluchten die we spelen, maar als we wekelijks met dezelfde duiven op de midfond en dagfond spelen, dan zal er toch rond de 9 - 10% vet in mogen zitten.  Het energie tanken kunnen we n.l. niet alleen overlaten aan de laatste dag voor inkorven. Dat moet al eerder gebeuren om de rode spiervezels te kunnen vullen met energie. 

Op dinsdagavond kunnen we ervan uitgaan dat de spieren volledig zijn hersteld en kunnen we vanaf  woensdag vooral vetten  en koolhydraten voeren om de tank weer te vullen voor de volgende vlucht. Het snelle herstel van de dag van thuiskomst zorgt voor een betere voorbereiding en meer tijd.

Op de avond voor inkorving is het van belang nog niet alles uit de kast te halen. Tenminste niet, als we 2 nachten mand hebben. Dan zullen de duiven nog een flinke tijd in de manden moeten verblijven en de stofwisseling moet dan wel doorgaan. Op donderdag (inkorfdag) moet er dus nog wel goed gegeten worden. Ook ´s middags kunt u nog wat snoepzaad, energievoer, hennep etc.  aan de duiven geven, zodat ze met een half kropje voer worden ingekorfd.  Dit is niet de dag, dat het allemaal nog even moet gebeuren. Het moet al gebeurd zijn. Het is een dag van de puntjes op de i te zetten.

Hoeveel  voeren?

Een vraag die vaak wordt gesteld. Duiven die goed trainen moeten ook goede eten.  Natuurlijk kun je de duiven in het begin van de week 1 of 2 dagen  een beetje terugnemen, maar als ze flink beginnen te trainen, moeten de teugels weer vieren.  Als je dagfond vliegt en elke week met alle duiven, zul je niet op een korreltje voer mogen beknibbelen.

Volle bak systeem.

Ook als u volle bak voert, kunt u deze methode ook aanhouden. U voert dan alleen iets meer voer zodat de duiven kunnen uitzoeken. De voersoort kan gelijk zijn met het gewone voersysteem zoals hierboven is aangegeven. Met volle baksysteem bedoel ik dus: ´s morgens de bak vullen met het juiste voer en het overgeblevene  ´s avonds weghalen. Volle bak betekent niet de bak tot de rand volgooien, maar ongeveer 10% tot 20% meer voer verstrekken dan de duiven opkunnen. 

Veel succes ermee.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Johan Hamstra

IFC Hoogerheide

Marcel van Zanden

Gebroeders Homma

Van Elsacker-Jepsen

J. Doldersum & Zn

Dick-Jan & Stephan Göbel

IFC Zeeland

Hans de Ruig

Nico Haesen

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens