Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nogmaals Omega 3 Open printvriendelijke pagina
Peter Boskamp  17-2-2011
 

In een van de vorige nieuwsbrieven schreef ik over omega 3 olie. Omega 3 olie zit onder meer in onze Kweekolie, Vliegolie en Nucleovit. Het verschil met vele andere Omega olie die aangeboden wordt is dat onze Omega olie heel sterk het accent heeft liggen op de omega 3 fractie. De meeste aangeboden Omega olie bevat naast omega 3 ook omega 6 olie. En dat is nu net wat wij niet willen. Onze insteek is de scheve balans die in veel voeders zit trachten te compenseren door extra omega 3 olie toe te voegen. Dat was al de insteek toen we 6 jaar geleden onze olie op de markt brachten en dat is het nu nog steeds.

Extra omega 6 toevoegen is juist iets wat we wensen te vermijden. Omega 3 olie immers  helpt de ontstekingsprocessen af te remmen  terwijl de omega 6 deze juist helpen bevorderen.

Daarom is het, zeker in kweekolie, de bedoeling om extra omega 3 toe te dienen om het aanbod bij de jonge duiven zo hoog mogelijk te kunnen doen zijn. Op die manier is het mogelijk dat het lichaam deze olie optimaal kan inbouwen in de hersenen wat de ontwikkeling van dit orgaansysteem alleen maar ten goede komt.

Ik adviseer een ieder die Omega olie wil kopen voor de kweek er dan ook op toe te zien dat de aangeschafte olie liefst vrijwel alleen uit Omega 3 bestaat, maar als dat niet het geval is deze toch zeker meer omega 3 bevat dan omega 6 en omega 9.

Ik heb gemerkt dat er nogal wat liefhebbers afgaan op de mededeling:”bevat omega olie”. Of bevat “Omega 3-6-9”. Leuk en aardig maar het gaat juist om de omega 3. De omega 6 bevordert juist de ontstekingen enzovoort die we met de gift van omega 3 olie willen voorkomen. Genoemde producten bevatten bij controle meestal meer omega 6 dan omega 3. Wees in deze daarom ook iets kritischer of spaart u anders het geld gewoon uit. Want het beoogde doel wordt er dan immers niet mee bereikt.

Wat ik in het vorige item over omega 3 olie verzuimde te vermelden was dat er  momenteel ook een aantal gerenommeerde producenten van duivenvoer moeite doen om het gehalte aan omega 3 in het voer zo hoog mogelijk te krijgen. Dit is een ontwikkeling die mijn volle steun krijgt. Ik kan alleen maar adviseren om bij de keuze van uw duivenvoer ook hier op te letten. Het is immers beter minder duiven te houden die men optimaal verzorgd dan veel duiven te houden die men nog maar matig kan verzorgen omdat men meent te moeten bezuinigen op het voer.

Een bekende voedingsdeskundige vertelde me onlangs dat hun firma diverse testen hadden gedaan met de omega 3 oliehoudende zaden en dat ze er in geslaagd waren een voer te produceren met een omega 6: omega 3 verhouding van  4:1. Wel degelijk een hele prestatie!  Deze verhouding begint de optimale verhouding van 1:1 te benaderen. De 1:1 verhouding was rond 1900 in Europa doorgaans gebruikelijk in het dagelijkse rantsoen. Door de industrialisatie is in de  twintigste eeuw deze verhouding steeds schever komen te liggen zodat in ons huidige gemiddelde voedingspatroon waardes van 25:1 niet ongewoon zijn. Het inzicht dat hierdoor algemene gezondheidsklachten, gedragsproblemen en andere klachten kunnen ontstaan wordt inmiddels breed gedragen. Dat is dan ook de reden dat veel  humane voedselproducenten nu schermen met de extra Omega 3 die in hun producten zit. Yoghurt, boter en noem ze maar op. Tot pak weg 1960 bevatte melk veel omega 3 omdat de koeien gevoerd werden met gras. Dit bevatte van nature genoeg omega 3 om het in de melk te doen verschijnen. Rond die tijd werd getracht de productie van de koeien te verhogen door het rantsoen aan te passen. Dat is wonderwel goed gelukt. Alleen is op deze manier het gehalte van de omega 3 in de melk drastisch gedaald omdat de koeien minder gras en meer krachtvoer kregen. Krachtvoer, U raad het al,  dat vooral de (goedkopere)  omega 6 olie houdende granen bevatte.

Toen ik onze kweekolie op de markt bracht realiseerde ik me al dat het een stap in de goede richting was, maar dat een aanpassing van het duivenvoer door de voederproducenten nodig zou zijn om structurele verbetering te bereiken.

Dat blijkt nu ook uit onderzoek.

Veel kweekmengelingen bevatten, volgens genoemde deskundige verhoudingen die kunnen variëren tussen de 30:1 en de 50:1. Dat maakt duidelijk dat deze mengelingen weliswaar niet schadelijk hoeven te zijn voor de duiven maar niet echt zullen bijdragen aan een optimale ontwikkeling van de jonge hersentjes.

De jongen zullen goed gezond zijn maar er kan meer bereikt worden door deze verhouding meer in balans te brengen.

Genoemde deskundige had proeven gedaan met een omega olie met een verhouding van 2:5. (Dus 2 delen omega 6 en 5 delen omega 3) Daarmee was de verhouding van 50:1 terug te brengen naar 23:1 en bij de mengeling met de verhouding 25:1 naar 15:1. Deze toevoegingen verbeteren de verhouding wel degelijk. Maar er is meer nodig om een optimale verhouding te krijgen. Enerzijds moet de mengeling zo zijn samengesteld dat de verhouding al sterk verbeterd wordt. Anderzijds doet men er goed aan indien men een kweekolie gebruikt er dus een te gebruiken met een overmaat aan omega 3 en nagenoeg geen omega 6.

Ideaal zou zijn als de kweekmengelingen in de toekomst allemaal de juiste samenstelling zouden krijgen dan zou het geven van extra kweekolie immers overbodig worden.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gert Jan Beute Duivenproducten

A. Engelen

IFC Zeeland

Familie Huizer

Johan Hamstra

Theo de Kruijk

Dick-Jan & Stephan Göbel

Comb. Verweij-de Haan

Gebr. van Toor

Van Elsacker-Jepsen

Gertjan Knoop

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!