Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Afgelopen winter Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  24-2-2011
 

Met leedwezen vernam ik het overlijden van Lalanne. Hij werd 95 en was de beroemdste fitnessgoeroe in Amerika. Van de oostkust tot de westkust kende men hem vanwege zijn tv-optredens, zijn boeken, zijn zelf ontworpen fitnessapparaten en diëten.

Seks? Op zijn 95e nog bijna dagelijks. Zei hij. Hij turnde nog dagelijks en maakte de ene kopsaldo na de andere als hij met zijn achterkleinkinderen aan het spelen was.

MEDELIJDEN

Mocht hij niet dood zijn dan zou hij meewarig het hoofd hebben geschud als hij wist hoe ik mijn winterdagen doorbreng. Gekweld door hardnekkige kniepijnen doe ik zowat niets; je zou bijna van een winterslaap kunnen spreken. Hoewel, winterslaap.

Dieren die zich daaraan overgeven teren op hun vetreserves. En die bouw ik juist op. Ik zit, lig, lees, schrijf of koekeloer naar de tv. Want wat haat ik de kou, de korte dagen, de regen, de gladde wegen, de wind, de sneeuw en de modder. Moest ik de duiven niet voeren dan zou ik binnen blijven, niet luisterend naar mijn verstand dat zegt “je moet meer bewegen”.

Ik merk overigens dat ik het niet goed doe; krijg het bovenste knopje van mijn blouse nog amper dicht en heb mijn riem al 2 gaatjes moeten verzetten. Ook met de duiven dreigde het de verkeerde kant op te gaan.  

DE DUIVEN

Altijd was ik voorstander die in de winter veel los te laten en dat beviel prima. De laatste jaren zette ik ze in een volière en ook dat beviel prima. Deze winter echter hield ik ze vast omdat ik de verzorging enkele weken aan een ander over moest laten. Dat was een “niet liefhebber” en je weet hoe die zijn.

Met al hun goede wil vrezen ze de duiven te kort te doen en krijgen die te veel voer. Zo ook nu. Toen ik zelf de verzorging weer op me nam waren ze zo moddervet dat sommige met moeite in hun bak konden.

Toen ik ze los liet kwamen ze niet verder dan het gazon of de nok van het dak. En dan te weten dat ik steeds waarschuw voor te vette duiven en anderen voorhoud dat duiven in de winter gebaat zijn bij af en toe een dag vasten. 

NIET TE LAAT

Zulke moddervette duiven koppelen had weinig zin wist ik. Deed dat heel lang geleden ooit en de helft van de duivinnen kwam niet op eieren. Ik dacht aan paratyfus maar een gespecialiseerd dierenarts had het al gezien toen hij één duivin in handen kreeg. “Zulke moddervette duiven kunnen niet leggen” zei die.

Nadien schreef ik vaker dat ik als voorbereiding op de kweek niet in opvoeren geloof maar dat velen er beter aan zouden doen AF te voeren. Omdat enkele dagen niet voeren duiven niet “doet afvallen” moest iets anders worden bedacht.

Ik liet ze 3 dagen samen en toen werden ze gescheiden. Terug gescheiden waren ze zenuwachtig, volop in beweging en vrij snel zodanig terug op gewicht dat echt gekoppeld kon worden. En nu zonder problemen.

VOOR EN NADEEL

Een voordeel van winterkweek (eind november koppelen) is dat je verzekerd bent van zacht weer. Meestal dus, want dit jaar was anders. Eind november was het kouder dan ooit en bij velen verliep de kweek niet als gewenst met nogal wat onbevruchte eieren. 

Een kennis meende geluk te hebben. De koppelde pas rond nieuwjaar. Hij had niet gelicht omdat hij dat enkele jaren terug ook niet deed terwijl ze toch met eieren kwamen, zij het wel enkele dagen later.

Nu werd het echter een fiasco. De duiven waren weliswaar vrij snel gepaard maar de doffers jaagden niet. Die zaten futloos in de bak naast de duivin, uiteindelijk kwam maar goed de helft op eieren waarvan vele onbevrucht.

Wat hij over het hoofd zag was dat eind december de dagen gevoelig korter zijn dan eind november en dat wreekt zich als je niet licht. Licht heeft een enorme invloed op de hormonen (lees lust tot paren).

Begin december mag het nog zo zacht zijn, geen vogel in het wild denkt er aan te paren. Dat doen ze wel vanaf eind februari, hoe koud het ook is. Niet omdat ze weten dat de lente in aantocht is, wel vanwege meer daglicht.

Ook kippenhouders weten welk een invloed licht heeft op de leg. Is bijlichten eind november dus geen noodzaak, als je een maand later koppelt doe je dat beter wel!

FOUT

Velen laten hun beste duiven op korte tijd twee keer met eieren komen. Wat sommigen doen is een dag of 10 laten broeden alvorens de eieren weg te nemen met het idee dat ze dan beter uitgerust zijn voor een tweede leg. Dat is fout.

Na 10 dagen broeden treedt het “hormonenfabriekje” al in werking voor de vorming van pap en dan moet je geen eieren meer wegnemen. Dat doe je best na MAXIMUM een week broeden.

NOG DIT

Overigens oppassen als je de vliegers “licht”. Doe je dat te lang dan kan je een seizoen om zeep helpen vanwege invallende rui in mei.  Uiteraard kan je niet van de ene dag op de ene dag stoppen met lichten; veel duiven zouden in de verkeerde bak vliegen met alle gevolgen van dien.

Lampen die dimmen is een oplossing maar nog simpeler is de dag “s avonds op natuurlijke wijze korter te laten worden. “Langere dagen” kan je regelen met een tijdklok. Die dingen kosten weinig en je zou alleen kunnen lichten van bijvoorbeeld 5.00 u tot 9.00 u “s morgens en “s avonds dus niet. 

Aldus heb je geen gelazer met verkeerd vliegen bij het donker worden.  

TOT SLOT

Tegen geel kuren als de duiven eieren hebben doe ik al jaren niet meer. Zo”n kuur heeft amper zin omdat duiven in de winter toch amper drinken en dus te weinig van het medicijn krijgen in geval ze werkelijk besmet zijn.

In de winter, als ze drinken van ijskoud water, is trouwens zelden sprake van geel. Wel heb ik een middel in huis om meteen in te kunnen grijpen als nestjongen natte of stinkende mest hebben of mager worden.

Maar sinds ik knoflook en/of azijn in het water doe was van geel bij de kwekers nooit sprake. En bedenk: Elke dag zonder medicijnen is er een gewonnen! Bij duiven die zelden gekuurd worden zal medicatie beter aanslaan als er werkelijk iets mis is.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Comb. Verweij-de Haan

Nico Haesen

Familie Huizer

Nico Jan Koenders

Team Noel-Willockx

Combinatie Bruggeman

Van Hoeck-Noel

Gertjan Knoop

Combinatie Lokhorst

Gebr. Maas & Zn

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!