Met leedwezen vernam ik het overlijden van Lalanne. Hij werd 95 en was de beroemdste fitnessgoeroe in Amerika. Van de oostkust tot de westkust kende men hem vanwege zijn tv-optredens, zijn boeken, zijn zelf ontworpen fitnessapparaten en diëten.
Seks? Op zijn 95e nog bijna dagelijks. Zei hij. Hij turnde nog dagelijks en maakte de ene kopsaldo na de andere als hij met zijn achterkleinkinderen aan het spelen was.
MEDELIJDEN
Mocht hij niet dood zijn dan zou hij meewarig het hoofd hebben geschud als hij wist hoe ik mijn winterdagen doorbreng. Gekweld door hardnekkige kniepijnen doe ik zowat niets; je zou bijna van een winterslaap kunnen spreken. Hoewel, winterslaap.
Dieren die zich daaraan overgeven teren op hun vetreserves. En die bouw ik juist op. Ik zit, lig, lees, schrijf of koekeloer naar de tv. Want wat haat ik de kou, de korte dagen, de regen, de gladde wegen, de wind, de sneeuw en de modder. Moest ik de duiven niet voeren dan zou ik binnen blijven, niet luisterend naar mijn verstand dat zegt “je moet meer bewegen”.
Ik merk overigens dat ik het niet goed doe; krijg het bovenste knopje van mijn blouse nog amper dicht en heb mijn riem al 2 gaatjes moeten verzetten. Ook met de duiven dreigde het de verkeerde kant op te gaan.
DE DUIVEN
Altijd was ik voorstander die in de winter veel los te laten en dat beviel prima. De laatste jaren zette ik ze in een volière en ook dat beviel prima. Deze winter echter hield ik ze vast omdat ik de verzorging enkele weken aan een ander over moest laten. Dat was een “niet liefhebber” en je weet hoe die zijn.
Met al hun goede wil vrezen ze de duiven te kort te doen en krijgen die te veel voer. Zo ook nu. Toen ik zelf de verzorging weer op me nam waren ze zo moddervet dat sommige met moeite in hun bak konden.
Toen ik ze los liet kwamen ze niet verder dan het gazon of de nok van het dak. En dan te weten dat ik steeds waarschuw voor te vette duiven en anderen voorhoud dat duiven in de winter gebaat zijn bij af en toe een dag vasten.
NIET TE LAAT
Zulke moddervette duiven koppelen had weinig zin wist ik. Deed dat heel lang geleden ooit en de helft van de duivinnen kwam niet op eieren. Ik dacht aan paratyfus maar een gespecialiseerd dierenarts had het al gezien toen hij één duivin in handen kreeg. “Zulke moddervette duiven kunnen niet leggen” zei die.
Nadien schreef ik vaker dat ik als voorbereiding op de kweek niet in opvoeren geloof maar dat velen er beter aan zouden doen AF te voeren. Omdat enkele dagen niet voeren duiven niet “doet afvallen” moest iets anders worden bedacht.
Ik liet ze 3 dagen samen en toen werden ze gescheiden. Terug gescheiden waren ze zenuwachtig, volop in beweging en vrij snel zodanig terug op gewicht dat echt gekoppeld kon worden. En nu zonder problemen.
VOOR EN NADEEL
Een voordeel van winterkweek (eind november koppelen) is dat je verzekerd bent van zacht weer. Meestal dus, want dit jaar was anders. Eind november was het kouder dan ooit en bij velen verliep de kweek niet als gewenst met nogal wat onbevruchte eieren.
Een kennis meende geluk te hebben. De koppelde pas rond nieuwjaar. Hij had niet gelicht omdat hij dat enkele jaren terug ook niet deed terwijl ze toch met eieren kwamen, zij het wel enkele dagen later.
Nu werd het echter een fiasco. De duiven waren weliswaar vrij snel gepaard maar de doffers jaagden niet. Die zaten futloos in de bak naast de duivin, uiteindelijk kwam maar goed de helft op eieren waarvan vele onbevrucht.
Wat hij over het hoofd zag was dat eind december de dagen gevoelig korter zijn dan eind november en dat wreekt zich als je niet licht. Licht heeft een enorme invloed op de hormonen (lees lust tot paren).
Begin december mag het nog zo zacht zijn, geen vogel in het wild denkt er aan te paren. Dat doen ze wel vanaf eind februari, hoe koud het ook is. Niet omdat ze weten dat de lente in aantocht is, wel vanwege meer daglicht.
Ook kippenhouders weten welk een invloed licht heeft op de leg. Is bijlichten eind november dus geen noodzaak, als je een maand later koppelt doe je dat beter wel!
FOUT
Velen laten hun beste duiven op korte tijd twee keer met eieren komen. Wat sommigen doen is een dag of 10 laten broeden alvorens de eieren weg te nemen met het idee dat ze dan beter uitgerust zijn voor een tweede leg. Dat is fout.
Na 10 dagen broeden treedt het “hormonenfabriekje” al in werking voor de vorming van pap en dan moet je geen eieren meer wegnemen. Dat doe je best na MAXIMUM een week broeden.
NOG DIT
Overigens oppassen als je de vliegers “licht”. Doe je dat te lang dan kan je een seizoen om zeep helpen vanwege invallende rui in mei. Uiteraard kan je niet van de ene dag op de ene dag stoppen met lichten; veel duiven zouden in de verkeerde bak vliegen met alle gevolgen van dien.
Lampen die dimmen is een oplossing maar nog simpeler is de dag “s avonds op natuurlijke wijze korter te laten worden. “Langere dagen” kan je regelen met een tijdklok. Die dingen kosten weinig en je zou alleen kunnen lichten van bijvoorbeeld 5.00 u tot 9.00 u “s morgens en “s avonds dus niet.
Aldus heb je geen gelazer met verkeerd vliegen bij het donker worden.
TOT SLOT
Tegen geel kuren als de duiven eieren hebben doe ik al jaren niet meer. Zo”n kuur heeft amper zin omdat duiven in de winter toch amper drinken en dus te weinig van het medicijn krijgen in geval ze werkelijk besmet zijn.
In de winter, als ze drinken van ijskoud water, is trouwens zelden sprake van geel. Wel heb ik een middel in huis om meteen in te kunnen grijpen als nestjongen natte of stinkende mest hebben of mager worden.
Maar sinds ik knoflook en/of azijn in het water doe was van geel bij de kwekers nooit sprake. En bedenk: Elke dag zonder medicijnen is er een gewonnen! Bij duiven die zelden gekuurd worden zal medicatie beter aanslaan als er werkelijk iets mis is.
|