Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Luchtwegonderzoek Open printvriendelijke pagina
Peter Boskamp  8-3-2011
 

Als de voorjaarsbeurs net is geweest, dan is het ook de hoogste tijd om de duiven te (laten) controleren op hun gezondheid. In mijn optiek vooral ook op de gezondheid van hun luchtwegen.  Onderzoek van de duiven voor wat betreft de aanwezigheid van coccidiën, wormen en het trichomonaden is natuurlijk ook belangrijk, maar valt in het niet bij de controle van de luchtwegen, in deze tijde van het jaar.

Ik krijg in het seizoen vaker liefhebbers aan de telefoon die klagen dat hun duiven niet goed vliegen ofschoon de dierenarts gezegd had dat er niets aan de duiven mankeerde. Bij doorvragen blijkt dan meestal dat de controle zich veelal heeft beperkt tot het onderzoek van de mest en de controle op de aanwezigheid van het geel. Veelal zijn de luchtwegen meestal niet aan een paar zeer eenvoudige controles onderworpen aan de hand waarvan men kan bepalen dat er irritatie dan wel slijm aanwezig is. Prijsvliegen met duiven die slechts lichte afwijkingen aan de luchtwegen vertonen kan men in de huidige tijd vergeten. De uitslagen liggen immers zo kort bij elkaar dat een geringe afwijking al verstrekkende gevolgen voor de prestaties heeft.

Daarom is het onderzoek van de luchtwegen voor dat het seizoen begint in mijn optiek dan ook van wezenlijk belang. Duiven met geringe afwijkingen aan de luchtwegen kunnen de eerste vluchten nog wel meekomen. Maar zo rond de derde vlucht zien we het meestal al drukker worden tijdens de spreekuren met liefhebbers die met de klacht komen dat de duiven geen prijzen meer maken.

Vaak is er sprake van slijm in de luchtwegen voor dat de vluchten beginnen. Een probleem wat verergerd door het oplopen van mandinfecties die zo rond de derde of vierde vlucht tot teleurstellende resultaten beginnen te leiden. Als men duiven na de vlucht ‘ontsmet’ gedurende één dag terwijl er sprake is van irritatie van de luchtwegen dan leidt dit meestal niet tot het gewenste resultaat. De schuld wordt dan vaak gelegd bij het toegepaste ontsmettingsmiddel wat men van de dierenarts heeft gekregen of elders heeft gehaald. Niets hoeft echter minder waar te zijn. Geen enkele middel kan in een dag tijd de problemen van de irritatie en slijmvorming van de luchtwegen doen verdwijnen.

Teleurgesteld wordt dan vaak na een vlucht of vier besloten om de duiven dan maar een keer over te slaan en te gaan kuren. Dat dit lang niet altijd bevorderlijk is voor de vorm is natuurlijk zonneklaar.

Daarom is het veel beter om, enkele weken voordat het vluchtseizoen begint, de duiven door een dierenarts die de luchtwegen ook werkelijk wil controleren, dan wel een bacteriologisch onderzoek doet, te laten onderzoeken. Op die manier kunnen de duiven die problemen hebben met vastzittend slijm of kopproblemen vroegtijdig worden gesignaleerd en kunnen passende maatregelen worden genomen om erger tijdens de vluchten te voorkomen.

Voor de duidelijkheid, dit betreft doorgaans geen duiven die ziek op het hok zitten. Eerder duiven die door het langere tijd niet vliegen in de winter irritatie en slijmproblemen hebben die pas tijdens inspanning tot problemen leiden.

In geval er serieuzere problemen aan het licht komen kan middels een bacteriologisch onderzoek, een onderzoek op Clamydiae e.d. getracht worden de veroorzaker te isoleren. Vervolgens kan dan middels een antibiogram, waarbij het meest werkzame geneesmiddel tegen de ziekteverwekker wordt gezocht, de meest geschikte behandeling worden bepaald.

Inmiddels zijn er ook diverse virale testen beschikbaar waardoor ook de aanwezigheid van deze vaak achterliggen probleemveroorzakers kan worden vastgesteld.

Maar dan duiden we al weer meer de ziektekunde in. De controle van de luchtwegen, buiten de gebruikelijke controles van mest en keel voor het seizoen dienen boven alles om winterinfecties en vastzittend slijm op te sporen en tijdig te behandelen.

Succes

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Gebroeders Homma

Nico Haesen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cees van Heijst

Johan Hamstra

Familie Huizer

Cor Drost

Van Hoeck-Noel

Theo de Kruijk

J. Doldersum & Zn

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens