Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Op bezoek bij Agy Verreckt en Pascal Ariën Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  10-3-2011
 

Eén van de beste hokken van België, en misschien wel de allerbeste is het hok Verreckt- Ariën uit Tessenderlo. Op vrijdag 27 februari jl. waren Richard van der Horst en ondergetekende op bezoek bij dit nog jonge echtpaar. Tegen 15.00 uur kwamen we op de Schoterheide 45 aan, Pascal was net terug van zijn werk. Eerst maar even snel en kop koffie en dan naar de duiven. Zo’n 50 meter hok (in totaal) staan daar vrij in het land achter het huis. De hokverzorger Robert Rutten (Oom van Agy) was net de jonge duiven aan het binnenhalen. Wat gelijk opviel was dat de vliegploeg een vaste volière voor de hokken heeft. De weduwnaars kunnen vanaf ongeveer 1 april vrij vertoeven in de volière voor hun hokken.

Het spel wat hier gespeeld word is dubbel weduwschap met ongeveer 100 duiven. We kunnen zeggen dat hier volgens de “Hollandse school” gespeeld word. Dus alle duiven, iedere week mee en dan op dubbel weduwschap. We kregen hier bij de 1e Nationaal kampioen grote halve Fond 2010 alle goede duiven in handen. Proudo, Argentully en Wacko de Europacup winnaars eendaagse fond, maar ook alle Olympiade duiven, Asduiven, 1e Prijswinnaars in groot verband (11 x 1e provinciaal in 2010) en de stamduiven. Ik denk dat 98% van alle vliegduiven nakomelingen zijn van het stamkoppel Den Dikke x Lang Lowet. De ongeveer 35 kweekkoppels die we in handen kregen waren van ongekende klasse, waar iedereen over praat tijdens het keuren (stuitjes, ogen, staarten, bovenbouw, pluim, spieren en ogen) is hier bij alle duiven perfect. Pascal vertelde ook dat hij met de kweek vaak en beetje in de familie blijft en in ieder geval op de ogen let (naast de super prestaties natuurlijk), hij zet bij alle koppels steeds en “vlieg” oog x een “kweek” oog. Dus resumé, Met koppelen gaan twee bleekogen nooit tegen elkaar, maar ook twee donkere ogen niet. De koppels bestaan dus allen uit en “dikke” iris x een “vlakke” iris. Op de vraag waarom? Vertelde Pascal: Zware ogen tegen elkaar en de jongen verspeel je gemakkelijk, en bleek of vlakke ogen tegen elkaar brengen geen prestaties. Bij opa Fonske (opa van Pascal) zitten ook nog 15 kweekkoppels, ook deze zitten volgens de regels gepaard (ogen, bouw, prestaties en succeslijn). Alle topduiven van het afgelopen seizoen gaan nu voor nakomelingen zorgen op het kweekhok. De toekomst begint op het kweekhok!

Tegen 17.00 uur kwam Agy ons halen, we moesten opschieten. We gingen nog eten met hun goede vrienden (tevens superkampioenen) Bart en Nancy van Oeckel (Oud Turnhout). Dus nog even drie kwartier in de auto richting de Nederlandse grens. Super gezellig met die Belgische topspelers, ik heb er nu veel mogen leren kennen, maar stuk voor stuk aardige, goedlachse mensen. Tijdens het eten spraken we over het trainen van de duiven (soms tot 4 uur per dag), het eten van vetten de laatste dagen, de begeleiding, de bijproducten en natuurlijk het belangrijkste goede duiven. Na het etentje moest ik nog een avondje vullen in de Fondclub van Oud Turnhout. In de zaal zaten naast Pascal & Agy, Bart en Nancy nog wel 10 superkampioenen van diverse afstanden (Vitesse tot Barcelona). Het was en zware maar oergezellige avond. Wel moet ik zeggen dat na het zien van zoveel topklasse in Tessenderlo de gemiddelde kwaliteit in Oud Turnhout wat tegenviel. Acht duiven (van de 60) met een 8,5 waren de positieve uitschieters, gelukkig waren de meesten daarvan ook van gerenommeerde of andere fanatieke spelers. Tegen 24.00 uur was de avond en dag voorbij, en moesten we nog weer 2,5 uur rijden richting het Noorden. Bedankt, en de Champagne neem ik de volgende keer mee.

Op eigen hok

Gaat het wederom prima, de jongen zitten dagelijks in de volière. De ouden komen steeds vaker even los (al gaat het niet gemakkelijk met dit weertype). De kwekers hebben hun 2e ronde en de 10 laatjes op hansen023.dk zijn verkocht.
Ik hoorde nu toch weer van enkele gevallen van sterfte onder de jonge duiven (van enkele dagen oud), waarvan twee gevallen in Drenthe. Ik had gehoopt dat dit tot het verleden behoorde maar helaas, ook dit jaar weer hokken die met deze sterfte onder de jongen te maken hebben.
Bij ons in de afdeling Friesland hebben we dit jaar twee africhting vluchten, de eerste wedvlucht is zo’n beetje 8 april. Dus nog tijd genoeg.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Hans de Ruig

Cor Drost

Fondunie 2000

De Marathonvliegers

M. van Ginkel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Dick-Jan & Stephan Göbel

Comb. Gerritsen

IFC Zeeland

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens