Eén van de beste hokken van België, en misschien wel de allerbeste is het hok Verreckt- Ariën uit Tessenderlo. Op vrijdag 27 februari jl. waren Richard van der Horst en ondergetekende op bezoek bij dit nog jonge echtpaar. Tegen 15.00 uur kwamen we op de Schoterheide 45 aan, Pascal was net terug van zijn werk. Eerst maar even snel en kop koffie en dan naar de duiven. Zo’n 50 meter hok (in totaal) staan daar vrij in het land achter het huis. De hokverzorger Robert Rutten (Oom van Agy) was net de jonge duiven aan het binnenhalen. Wat gelijk opviel was dat de vliegploeg een vaste volière voor de hokken heeft. De weduwnaars kunnen vanaf ongeveer 1 april vrij vertoeven in de volière voor hun hokken.
Het spel wat hier gespeeld word is dubbel weduwschap met ongeveer 100 duiven. We kunnen zeggen dat hier volgens de “Hollandse school” gespeeld word. Dus alle duiven, iedere week mee en dan op dubbel weduwschap. We kregen hier bij de 1e Nationaal kampioen grote halve Fond 2010 alle goede duiven in handen. Proudo, Argentully en Wacko de Europacup winnaars eendaagse fond, maar ook alle Olympiade duiven, Asduiven, 1e Prijswinnaars in groot verband (11 x 1e provinciaal in 2010) en de stamduiven. Ik denk dat 98% van alle vliegduiven nakomelingen zijn van het stamkoppel Den Dikke x Lang Lowet. De ongeveer 35 kweekkoppels die we in handen kregen waren van ongekende klasse, waar iedereen over praat tijdens het keuren (stuitjes, ogen, staarten, bovenbouw, pluim, spieren en ogen) is hier bij alle duiven perfect. Pascal vertelde ook dat hij met de kweek vaak en beetje in de familie blijft en in ieder geval op de ogen let (naast de super prestaties natuurlijk), hij zet bij alle koppels steeds en “vlieg” oog x een “kweek” oog. Dus resumé, Met koppelen gaan twee bleekogen nooit tegen elkaar, maar ook twee donkere ogen niet. De koppels bestaan dus allen uit en “dikke” iris x een “vlakke” iris. Op de vraag waarom? Vertelde Pascal: Zware ogen tegen elkaar en de jongen verspeel je gemakkelijk, en bleek of vlakke ogen tegen elkaar brengen geen prestaties. Bij opa Fonske (opa van Pascal) zitten ook nog 15 kweekkoppels, ook deze zitten volgens de regels gepaard (ogen, bouw, prestaties en succeslijn). Alle topduiven van het afgelopen seizoen gaan nu voor nakomelingen zorgen op het kweekhok. De toekomst begint op het kweekhok!
Tegen 17.00 uur kwam Agy ons halen, we moesten opschieten. We gingen nog eten met hun goede vrienden (tevens superkampioenen) Bart en Nancy van Oeckel (Oud Turnhout). Dus nog even drie kwartier in de auto richting de Nederlandse grens. Super gezellig met die Belgische topspelers, ik heb er nu veel mogen leren kennen, maar stuk voor stuk aardige, goedlachse mensen. Tijdens het eten spraken we over het trainen van de duiven (soms tot 4 uur per dag), het eten van vetten de laatste dagen, de begeleiding, de bijproducten en natuurlijk het belangrijkste goede duiven. Na het etentje moest ik nog een avondje vullen in de Fondclub van Oud Turnhout. In de zaal zaten naast Pascal & Agy, Bart en Nancy nog wel 10 superkampioenen van diverse afstanden (Vitesse tot Barcelona). Het was en zware maar oergezellige avond. Wel moet ik zeggen dat na het zien van zoveel topklasse in Tessenderlo de gemiddelde kwaliteit in Oud Turnhout wat tegenviel. Acht duiven (van de 60) met een 8,5 waren de positieve uitschieters, gelukkig waren de meesten daarvan ook van gerenommeerde of andere fanatieke spelers. Tegen 24.00 uur was de avond en dag voorbij, en moesten we nog weer 2,5 uur rijden richting het Noorden. Bedankt, en de Champagne neem ik de volgende keer mee.
Op eigen hok
Gaat het wederom prima, de jongen zitten dagelijks in de volière. De ouden komen steeds vaker even los (al gaat het niet gemakkelijk met dit weertype). De kwekers hebben hun 2e ronde en de 10 laatjes op hansen023.dk zijn verkocht. Ik hoorde nu toch weer van enkele gevallen van sterfte onder de jonge duiven (van enkele dagen oud), waarvan twee gevallen in Drenthe. Ik had gehoopt dat dit tot het verleden behoorde maar helaas, ook dit jaar weer hokken die met deze sterfte onder de jongen te maken hebben. Bij ons in de afdeling Friesland hebben we dit jaar twee africhting vluchten, de eerste wedvlucht is zo’n beetje 8 april. Dus nog tijd genoeg.
|