Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Tijdens de wedvluchten (8) Open printvriendelijke pagina
Ton v/d Brink  14-3-2011
 

Als je je eigen weg wilt uitstippelen in de duivensport valt het niet mee. Zeker niet tijdens de wedvluchten, want dan zijn de belangen groot. In onze tijd is er een heel legioen "specialisten" opgestaan, die allemaal beweren precies te weten hoe je kampioen kunt worden.

Van lui die net één of ander wondermiddel ontdekt hebben en daar een financiële klapper mee willen maken, tot fabrikanten die met allerlei preparaten op de markt komen. Het assortiment begint onderhand gigantische afmetingen aan te nemen. En laten we het dan nog helemaal maar niet hebben over onze "beschermengelen" de heren dierenartsen, die in prachtige wetenschappelijke taal weten te vertellen wat je allemaal in je drinkwater moet mikken om een prijs bij de eerste tien te behalen. Ik word er echt niet goed van als ik dat zo gadesla.

SUPER-CONDITIE-ONTSMETTINGSMIX

Ieder jaar wordt er vanuit deze hoek, in eigen laboratoria, weer een aantal "super-conditie-ontsmettingsmix" ontwikkeld en op de markt gebracht. Als je probeert het zonder deze "heren" klaar te spelen, en dat ook nog naar buiten kenbaar maakt, is een hoop gelach, schouderophalen en spot vaak je deel. Mocht je dan ook nog eens een keertje keihard presteren, dan bedonder je de kluit en maak je stiekem gebruik van het een of andere preparaat of kom je via de geheime deur de dierenartsenpraktijken binnen. Zo gaan duivenvrienden jammer genoeg vaak met elkaar om....

Vandaag een schets van twee soorten duivenmelkers. U herkent er vast iets van uzelf in. Laten we hopen zoveel mogelijk uit het rechterkolommetje, want dat zijn de mensen waar we in onze sport behoefte aan hebben, al zal menigeen de melkers uit het eerste kolommetje de voorkeur geven......

MELKERS MET WEINIG VERTROUWEN IN HUN DIEREN.

Melkers die om de haverklap bij de dierenarts op de stoep staan. Melkers die fouten en problemen toeschrijven aan één enkele factor en dan ook door één losse actie trachten problemen op te lossen, vaak door een bepaald middel aan hun dieren toe te dienen.

Melkers bij wie resultaat en financieel gewin op de eerste plaats komen in de sport. Melkers die de oorzaak voor het falen nooit bij zichzelf zoeken. Melkers die een duif zien als aan "machine" om vroege prijzen te spelen. Een apparaat dat koste wat koste aan de praat gehouden moet worden.

Melkers die achter anderen aanhollen. Specialisten, kampioenen, journalisten. Zij wisselen om de haverklap van systeem, duiven en begeleiding. Melkers die om de hete brij heen draaien als het erom gaat andere sportvrienden te helpen. Voor raad, duiven, preparaten e.d. moet "betaald" worden. Mensen die vorm en conditie proberen te bereiken door preparaat En medicijntoediening. Preventief kuren staat hoog aangeschreven.

MELKERS MET VEEL VERTROUWEN IN HUN DIEREN.

Melkers die vrijwel geen beroep doen op specialistische begeleiding. Als er iets misgaat zoekt de melker de problemen op de eerste plaats in een veelheid van factoren en hij tracht daar inzicht in te krijgen. Veranderingen in milieu en begeleiding vloeien hier uit voort.

Melkers bij wie naast het resultaat vooral het welzijn van hun duiven op de eerste plaats komt. Melkers die de oorzaak voor het falen op de eerste plaats bij zichzelf zoeken. Melkers die een duif zien als individu met zijn eigen behoeften en eigenaardigheden. Daar probeert hij rekening mee te houden en op in te spelen. Mensen met een groot vertrouwen in eigen begeleiding, de duif, de natuur, evenwicht en harmonie in de duif en op het hok.

Mensen die open en eerlijk met sportvrienden omgaan, vriendschap en de intentie om andere melkers ter zijde te staan, staan hoog in het vaandel. Melkers die er in geloven dat door een juiste, vaak natuurlijke begeleiding, de vorm vanzelf de kop op steekt.

Zowel in de eerste- als de tweede groep vind je grote kampioenen. Mijn voorkeur gaat uit naar de tweede groep en zijn naar mijn mening de kampioenen met een grote K.

AFSLUITING.

Dit eerste artikeltje is toch een beetje theoretisch uitgevallen, maar soms is het nodig iets van je eigen diepste overtuigingen op papier te zetten, zeker als je zoveel andere geluiden om je heen hoort. De afgelopen week kreeg ik een telefoontje van iemand die vroeg hoe ik nu eigenlijk zelf mijn duiven hield.

In alle rust heb ik de man een korte samenvatting gegeven van alles wat ik tot nu toe op papier heb gezet, maar achteraf besloop me het vervelende idee, dat er kennelijk toch een aantal mensen denkt dat we de duiven op onze eigen hokken toch anders houden dan zoals we schrijven. Ik zal dus toch meer het achterste van mijn tong moeten laten zien, wil ik geloofwaardig blijven. Daartoe is dit artikel een aanzet.

ORIENTATIEVERMOGEN.

In de vorige Duivensport was net de conclusie, die in een wetenschappelijk werk over het oriënteringsvermogen van postduiven werd getrokken, niet goed afgedrukt. Daarom kom ik er hier nog even op terug. De hoeveelheid licht waardoor een duif wordt beschenen, schijnt van doorslaggevende betekenis te zijn bij het zich goed kunnen oriënteren.

Naarmate een duif meer ervaring heeft wordt het oriënteringsvermogen ook bij donkerder weer geactiveerd. Daarom is het zaak een duif, en vooral een jonge duif, veel af te richten bij helder weer. Pas als dit vlekkeloos verloopt kunnen africhtingen bij donkerder weer plaats vinden. Deze werkwijze garandeert een minimum aan verliezen..... en dat is in het belang van iedereen.....

 

Copyright: www.superduiven.nl.

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Johan Hamstra

Theo de Kruijk

Combinatie Bruggeman

De Marathonvliegers

Fondunie 2000

Gert Jan Beute Duivenproducten

Super Fondclub G.O.U.

Will & Falco Ebben

Van Hoeck-Noel

Huub Hermans

Aad Beerendonk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!