Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Feest, feest en nog eens feest Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  18-3-2011
 

De laatste twee weken was èèn groot feest voor mij in de duivensport. Laten we beginnen met de voorjaarsbeurs.

De voorjaarsbeurs te Houten

De donderdag voor de beurs begint hij eigenlijk al voor ons, alle producten in de auto, reclame materialen, eigen koffers en dan natuurlijk nog een emmer vol goed humeur. Tegen 11.00 uur donderdagmorgen kwamen we de Euretco binnen, het was al een drukte van belang. Jos Voortman en Guus van Aken van de Koerier duivenfilms kwamen ongeveer tegelijk tijdig aan zoals afgesproken. Eigenlijk begint dan het feest al, je staat met deze twee mannen in de hal, op zoek naar je plaats en de info uitwisseling over duiven, hokbezoeken en resultaten begint. Tijdens de opbouw (je hebt tijd genoeg) zijn er vaak hele interessante gesprekken, ditmaal o.a. met Jeroen van combinatie Braad/de Joode en met Hans van de firma Habru.

Met Hans bespraken we het volgende, een jeugdlid uit onze club bestelde via marktplaats.nl een originele Habru spoetnik bij de dependance van Habru (laten we het een nevenvestiging noemen), de spoetnik kwam zoals afgesproken, zag er mooi uit, maar er zat geen pakbon bij. Dus op de beurs vertel ik Hans over de goede service…”we hebben geen dependance” vertelde Hans, “er is niemand die ze voor ons maakt”. Nu blijkt er dus op internet iemand Habru spoetnikken te verkopen die geen Habru spoetnikken zijn. Nu is dat voor het jeugdlid niet zo heel erg, die heeft een prachtige spoetnik, maar het kan natuurlijk niet. We blijven het volgen.

Tijdens de opbouw van onze stand waren we even 2 minuten chagrijnig, Onze twee verkooptafels waren er niet, dus we konden de producten nog niet uit stallen. Die komen morgen vroeg, vertelde men ons. Maar ja, tegen 16.00 was alles gereed en konden we weer huiswaarts. Op vrijdagmorgen om 08.00 uur stond Richard van der Horst op de stoep, we gingen wederom naar de voorjaarsbeurs om zijn standje op te bouwen samen met Arjan Moespot uit Zutphen, om daarna naar Alblasserdam te rijden om onze duiven voor de Dutch Golden Classic te brengen (hier over straks meer). Arjan en Richard waren hun stand aan het verfraaien , toen ik Jaap Schut in het vizier kreeg, dus ff met jaap gesproken over de infrarood warmtepanelen (www.schutservice.nl 06-22241946). Ik heb vorig jaar op de voorjaarsbeurs zo’n plaat meegenomen, deze heb ik in hok drie gezet tegen de wand aan (hok drie zijn de weduwnaars van bak 1 t/m 12).

Bij vieze dagen of nat thuiskomen na een training zette ik deze plaat aan (ik gebruikte hem dus iets anders dan vermeld in de folder, daar werk je met een thermostaat). Nu ben ik die plaat later een beetje vergeten, dus stond hij aan gelijk met het licht van de kweekduiven (tijdklok) van 05 tot 23.00 uur, en dat iedere dag. Tot dat Eén van de hokverzorgers (jeugd) me vertelde “de plaat staat nog aan, is dat wel goed? Het is net een sauna als je er voor zit” Maar ik durfde de plaat niet meer uit te zetten nu, het liep zo ongelofelijk goed dit jaar, en dat weet je niet waardoor het komt. Komt het door kwaliteit van de duiven, komt het door het voersysteem, komt het door het klimaat of is het geluk?

Maar in ieder geval, de plaat heeft de gehele zomer aangestaan van 05.00 uur tot 23.00 uur. Nu sprak ik dus op vrijdagochtend met Jaap Schut over die platen en hij gaf me een tip om het ook eens te proberen bij de jonge duiven. Bij ons hebben we naast de twee hokken (met open schuifdeur) ook nog een aangebouwde volière, althans een hok met open voor front (kan dicht d.m.v. ramen). In dit hok wat wij de speeltuin noemen zit geen plafond en hier is dus het temperatuur verschil nogal groot tussen dag en nacht. Hier gaan we dus de nieuw aangeschafte plaat hangen. We houden u op de hoogte.

Op zaterdag en zondag stonden we dus gezellig met Jos en Marijke Voortman en Guus van Aken in onze stand. Het was mega druk, we hebben veel mensen gezien, met helaas veel te weinig kunnen praten met al deze liefhebbers daarvoor onze excuses. Het was megadruk, super gezellig en echt neem het van mij aan; De duivensport is niet dood.

Op zaterdagavond hadden we de prijsuitreiking van de Olympiade en Europacup deelnemers in het van der Valk Hotel te Houten (op 1 km van de Euretco). Rond 18.00 uur verzamelden we ons in een zaal op de 1e verdieping. We werden flink verwend met hapjes en drankjes, grote klasse. Jammer vond ik persoonlijk dat we moesten staan. Wij hadden natuurlijk de gehele dag op onze voeten gestaan en waren kapot, dus voor ons waren het twee zware uurtjes. De sfeer was goed, natuurlijk werd even gesproken over de blamage van de dummy duiven en de niet aanwezige duiven (te laat gebracht).

De NPO voorzitter maar ook de voorzitter van de Olympiade commissie schaamden zich voor deze afgang. Het zal nooit weer gebeuren. Iedereen die aanwezig was met de echte duif kreeg een prachtige foto gemaakt door Falco Ebben. De liefhebbers met dummy duiven of lege kooitjes kregen alleen het diploma en de bloemen.

De sfeermaker van de avond was Willem de Bruijn, hij maakte voor zijn blog van iedereen een gezellige foto (met de duim omhoog). Tegen 20.00 zochten we de eetzaal op in het hotel en daarna hup naar bed.

Op zondag was het minder druk vanaf 13.00 uur, dus hadden we even de tijd om over de beurs te lopen. Voor mij het opvallendste nieuwtje waren de Helium Ballonnen (www.theflyingpigeontrainer.nl 078-7110740). Ik heb even met de heer Verheij over de ballonnen gesproken en over wie het had uitgetest. Ik moet eerlijk zeggen ik zie er wel wat in. Misschien ter bescherming tegen roofvogel aanvallen bij het hok (sperwer), maar zeker ook ten gunste van het trainen der duiven. Ze blijven in de lucht tot je de ballon binnen brengt (behalve als ze op een dak van de buren kunnen gaan zitten), maar voor mensen die wat vrij wonen is het ook een goede trainer (een soort van Gaal training Ballon).

Al met al was de voorjaarsbeurs voor ons weer mega druk, mega gezellig en ik zou het voor geen goud willen missen.

Zaterdag de 12e maart

Wat jammer dat ik niet aanwezig kon zijn bij de prijsuitreiking van Best of the Best. De datum 12 maart stond reeds in mijn agenda voor de vriendendag bij Gunter Prange in het Duitse Meppen. Heel jammer, ik wilde beide niet missen. Maar we hebben het kunnen oplossen, Klaasje is met hokverzorger Daniel Haneveld(18 jaar) naar de prijsuitreiking geweest en ik ben met Nanne Wolff naar de gezellige middag bij Gunter Prange geweest. Daniel kwam helemaal blij terug, Andrè van der Wiel had hem toegesproken op het podium en zijn grote voorbeeld Willem de Bruijn had ook wat motiverende woorden tegen hem gesproken. “Ik kan er weer een jaar tegen” vertelde Daniel. Wat ik zo hoorde van Klaasje was het super gezellig, zeer goed georganiseerd en liep het als een trein. Ze had tijdens het eten nog een foto gemaakt van grote fondkampioen Ben Roodbeen, hij had twee kilo vlees op zijn bordje en at alles nog op ook. Hilarisch vonden zijn tafelgenoten het. Bij nader inzien is het misschien wel 5 kilo vlees geweest, want op de foto zag je Ben niet eens meer zitten.
Zelf was ik dus met Nanne Wolff (Ferry van Loo zou natuurlijk ook mee maar was helaas ziek) naar Meppen, eerst even bij Gunter thuis kijken en toen naar de feestzaal te Appeldorn (achter Meppen).

Tweeëntwintig (22) vrienden waren aanwezig, normaal een paar meer, maar ook hier waren door ziekte enige liefhebbers niet aanwezig. Gerard Koopman en Kjeld kwamen wat later, die waren naar de verkoop van Cock Groen geweest te Dordrecht. Tussen 15 en 19.30 uur zaten we met zijn allen over duiven te praten, maar vooral over goede duiven, methoden, ervaringen en nieuwe inzichten. Nanne vertelde ons alles over zijn nieuwe onderzoek naar o.a. boterzuur en het AA-gen (snelheid-gen). Nanne vind de naam snelheid-gen geen goede naam, het heeft meer met weerstand en gezondheid te maken dan met snelheid. Maar dit is nog zo vers in onderzoek, dat er weinig over naar buiten kan worden gebracht. Nanne gaat u er vast alles over vertellen later dit jaar. Tegen 20.00 uur was het tijd voor het warm en koud buffet. Het was weer geweldig georganiseerd zoals gewoonlijk. Gunter bedankt.

Morgen 19 maart hebben we wederom een vrienden dag in Duitsland, maar nu bij Theo Lehnen te Nettetal (net over de grens bij Venlo). Tot volgende week, ik heb een zere vinger van het typen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Hans de Ruig

IFC Hoogerheide

Theo de Kruijk

J. Doldersum & Zn

Gertjan Knoop

Will & Falco Ebben

Combinatie Bruggeman

Gert Jan Beute Duivenproducten

Nico Jan Koenders

Dick-Jan & Stephan Göbel

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens