Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Waar zijn we toch mee bezig? Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  25-3-2011
 

Zoals u weer ben ik een positivo, De duivensport is voor mij het mooiste wat er is, ik zou niet zonder kunnen. Maar door de steeds terugkerende negatieve spiraal ben ik bijna geneigd te zeggen: De duivensport wordt kapot gemaakt door enkele lieden.

Afgelopen zaterdag de 19e maart is het NPO bestuur afgetreden. Van de 23 kiesmannen van de 12 afdelingen waren 10 tegen, 10 voor en 3 blanco stemmers over de herbenoeming van Albert Jan de Jong als NPO voorzitter. Albert Jan de Jong heeft hoogstwaarschijnlijk gedacht en gevoeld: Met zo weinig steun kan ik me niet 100% inzetten voor onze mooie sport. De andere leden van het bestuur hebben zich natuurlijk achter hun kopman geschaard en zijn ook opgestapt. Vanaf toen was er een interim-bestuur. Het bestuur geeft de kiesmannen 3 maanden om andere mensen naar voren te schuiven en tot aan die tijd (drie maanden dus) blijven ze interim.

Wat ik zo’n beetje begreep uit het verslag, werd tijdens de herbenoeming van de heer de Jong gevraagd naar de problemen tijdens de Olympiade. De heer de Jong wist op woensdagavond pas dat er dummy duiven ingestuurd waren, hij heeft volgens het persbericht zelf gezegd dat de liefhebbers met dummy-duiven gediskwalificeerd moeten worden. En is dus volgens mij niet verantwoordelijk voor het inzenden van deze nep-duiven. Natuurlijk is hij aan het eind van de rit wel verantwoordelijk maar op woensdag morgen toen de duiven aangeleverd werden wist hij van niets.

Weken van te voren was er reeds een deelnemer die dummy-duiven wilde inzetten en dit is door de Olympiade commissie en het NPO bestuur afgewezen. Er lag volgens het persbericht (verslag NPO site) zelfs een claim van een liefhebber met het “recht” op een kooi, maar dan wel met een dummy-duif.

Maar in een kooitje op de Olympiade hoort de echte duif, of je trekt je terug. Bij de liefhebbers die zich terug trokken (één volgens mijn bron), kan ik zelfs respect opbrengen, maar om willens en wetens een nepduif in te zenden, dat gaat me te ver.

Omdat de “Olympiade problematiek” tijdens de herverkiezing ter sprake kwam en toen de stemming 10 voor, 10 tegen en 3 blanco aan gaf ben ik geneigd te denken dat het NPO bestuur gevallen is door de “Dummy Duiven”.

Een aantal van de kiesmannen heeft niet het beste voor met de duivensport, zijn zelfs bang dat hun “macht” afbrokkelt en heeft deze Olympiade problematiek aangegrepen om af te rekenen met hun plaaggeest Albert Jan de Jong. Graag had ik vernomen en ik vind ook dat we er recht op hebben wie die 10 tegen stemmers waren en zeker wie de drie “heren” waren die geen mening hebben en blanco stemden.

Ik vraag me af hoe bijvoorbeeld mijn kiesmannen van afdeling 11 hebben gestemd, en hoe ze daar bijkwamen. Dus graag openheid van zaken; Wie stemde wat en waarom.

Op eigen hok

Gaat het gelukkig prima, de afgelopen week ben ik weer met een drietal duiven voor onderzoek bij Nanne Wolff geweest (036, 666 en 122). Alle drie de doffers waren uitermate gezond, geen enkel probleempje gevonden. Ze zagen er perfect uit vond dokter Wolff. Wat hem opviel dat mijn duiven de laatste jaren ongelofelijke goede ogen kregen (of mooie ogen zoals u wilt). Ik had verder een duivin bij me, de 073 (speelde als jong een 1e), deze duivin was binnengelopen bij clubgenoten Cor en Willy de Jong. De duivin had een grote wond boven haar knie gewricht, ze bleek tegen een hoogspanningskabel te zijn gevlogen. De wond werd gehecht en ze maakt het goed.

De jongen maken het ook zeer goed, ze zijn vrolijk als ze buiten mogen, gaan graag in bad, eten boerenkool en groeien dus als kool (woordgrapje). Op maandag de 21e maart ben ik begonnen met africhten, zo’n 5 km was de eerste vlucht van het jaar voor ze. Ik was nog eerder thuis, dat moet in twee/drie keer toch andersom zijn.

Zo vader zo zoon

Aangezien ik zelf een zoon ben van een bekende duivenliefhebber, voel ik snel een band met andere “zonen”. Je moet toch maar steeds tegen de faam van je vader opboksen, je probeert net zo goed te worden als je pa. Zo heb ik een bijzonder goed contact met Marco Braspenning, jazeker de zoon van “Den Bras” Bert Braspenning.

Marco woont en speelt in Wieringerwerf en doet dit zeker niet slecht. Hij werd pas op latere leeftijd besmet met het duivenvirus. Maar nu is hij net zo fanatiek als zijn vader. In Kortrijk (België) spraken we elkaar weer even, en net als met zijn vader ging het gelijk over topduiven, Janssens en de invloed van de Heremans duiven op de prestaties in kruising met de Janssens. We komen snel even aan Marco!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Team Noel-Willockx

Nico Jan Koenders

Combinatie Bruggeman

Gertjan Knoop

Hans de Ruig

Comb. Verweij-de Haan

J. Doldersum & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Marcel van Zanden

Van Hoeck-Noel

M. van Ginkel

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens