Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Frustrerend en het meest verwarrend Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  7-4-2011
 

Het is al weer ruim 2 maanden geleden dat de man op wilde staan maar met een kreet van pijn zich terug op bed liet vallen. Wat was me dat nu?

Overal, maar vooral in de benen, helse pijnen. Hij probeerde het nog een keer. Het lukte niet. 

De huisarts gebeld, “zal wel van tijdelijke aard zijn”, zei die, “morgen kom ik terug”. De man deed de dekens over zijn hoofd en wachtte op de volgende dag. “Meteen naar de spoed” zei de huisarts toen die arriveerde. 

DOKTERS

“Op de spoed” werd de man in een rolstoel van de ene witte jas naar de andere gesleept, van het ene onderzoek na het andere. En op korte tijd kreeg hij van de diverse artsen het volgende te horen.

- De rug misschien?
- Necrose in de botten?
- Knieën versneld versleten.
- Artrose?
- De heup?
- Een spierziekte?
- Spierreuma?

Als je iets mankeert is dat niet tof, als men niet weet wat is al even erg, maar het ergste voor ons gewone mensen is als dokters in al hun goede wil anders denken. 

DUIVENLIEFHEBBERS

In duivensport zie je dat soms ook. En vooral beginners, mensen die al jaren slecht spelen, oudere liefhebbers, kortom de meerderheid, heeft daar last van. Als de college duivenliefhebbers andere meningen hebben tot daar aan toe, maar dat verwacht men niet van een dierenarts tegen wie men op ziet.

Dat sticht verwarring. 

- Zo bezweert de ene dierenarts je met alles van de duiven af te blijven als daar niets mis mee lijkt. 
- De ander is er voor geen risico te nemen is adviseert voor het spel minstens een week te kuren met Soludox of Baytril om opstekende problemen te onderdrukken.
- Weer een ander vindt dat je best de duiven na elke vlucht ontsmet met een kuurtje, en weer een ander vindt die eendaagse kuren dan weer flauwe kul.
- Dan zijn er die adviseren voor een belangrijke vlucht te kuren. (Daarom dat je op  vluchten als Bourges telkens weer dezelfde namen ziet?).  

ADENO

Wat Adeno/coli betreft ongeveer eenzelfde verhaal. De meeste “deskundigen” zeggen: “Blijf er af bij een lichte infectie.” Anderen adviseren de jongen vanaf een leeftijd van 10 weken elke week een dag te kuren. Of ze Adeno hebben of niet.

Kwestie van problemen voor te blijven. Zeggen ze.  Mij lijkt het bijna misdadig maar misschien is dat domheid mijnerzijds. 

PARATYFUS

Paratyfus is nog zo”n omstreden punt. Zelf kuur ik daar elk najaar tegen. Absoluut nutteloos vinden de heren Marien en Ally.

“Doen” is de opvatting van H de Weerd en Herbots. Misschien hebben Marien en Ally gelijk, misschien ook niet. Wat in hun voordeel spreekt is dat ze zelf hard met duiven spelen.

Maar met die kuur zijn we er nog niet. Hoe zit dat met enten? Wel of niet doen? Opnieuw botsen meningen.   

ELEKTROLYTEN

Eens schreef ik over elektrolyten, het meeste gejat van internet. Zo gaat dat tegenwoordig. Een wetenschapper vroeg hoe ik er bij kwam dat je vochtverlies na een vlucht opvangt met elektrolyten.

“Dat is de algemene opvatting van veel bekende dierenartsen en andere wetenschappers” zei ik. Dat wist hij. Maar volgens hem zaten ze er allemaal naast. 

Elektrolyten om vochtverlies op te vangen zou opgaan voor wezens die zweten zoals koeien, mensen enzovoorts. Maar duiven zweten alleen via de teentjes, dat is te verwaarlozen, en lijden vooral vochtverlies door ademen. En dat kan je met elektrolyten niet herstellen.

Worden al die liefhebbers die na een warme vlucht elektrolyten toedienen dan op het verkeerde been gezet? Daar lijkt het op.

GEEL

Ook wat geel betreft zijn er (overdreven natuurlijk) bijna evenveel meningen als dierenartsen.

- Voor het seizoen een grondige kuur van een week zegt de een.
- Om de 3 a 4 weken 2 a 3 dagen kuren zegt de ander.
- Weer een ander is er voorstander van om na ELKE vlucht een kuurtje van een dag te geven.

En het zijn allemaal dierenartsen met naam en faam die dat beweren. Zijn het desondanks toch prutsers? Dat geloof ik niet. Kennelijk kan je duiven op verschillende manieren goed medisch begeleiden.

En kan je zelfs hard spelen met weinig of geen medicijnen.  

DE LIEFHEBBER

Maar, zoals gezegd wat moet er in velen omgaan, als ze die verschillende opvattingen horen en lezen? De dierenarts is iemand tegen wie ze opkijken, dat is de wetenschapper, en “wat die zegt zal ook zo wel zijn”

Ik raad aan dat als het goed gaat je vast te houden aan je systeem. Wat je ook hoort of leest over anderen. En als het niet goed gaat, wat bij de meeste het geval is?

Niet te snel overschakelen van de ene methode op de andere. Niet te snel hollen van de ene dierenarts naar de andere. Want ondanks dat die verschillend kunnen denken hebben die toch een visie meestal gebaseerd op jarenlange ervaring.

Mankeren de duiven wat en biedt “het spul” dat je kreeg van je dierenarts geen uitkomst? Ga terug naar dezelfde dokter en doe je verhaal. Die vindt dat helemaal niet erg, integendeel.

VOORBEELD

In ieder geval zelf niet gaan zitten prutsen of slimmer willen zijn dat de dierenarts. Verleden jaar hadden veel duivin in mijn omgeving inwendige pokken wat erg lijkt op geel. Je wil niet weten hoeveel liefhebbers toen met een geelmiddel zijn gaan kuren. Tegen pokken dus.

Bij problemen zal je naar een dierenarts moeten, dat die vaak verschillend denken neem je er maar op de koop toe. Een andere keus heb je niet.

TWEE MAANDEN LATER

De man lijdt nu 2 maanden die pijnen, hij kan nog steeds amper staan, zitten, lopen, zich aankleden of slapen. Alleen pijnstillers nemen dat lukt nog wel. En liggen natuurlijk. En ik kan het weten want die man…???

Dat ben ik.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Gebr. Maas & Zn

Comb. Gerritsen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Van Elsacker-Jepsen

Marcel van Zanden

Hans de Ruig

Johan Hamstra

Comb. Verweij-de Haan

Gebroeders Homma

Will & Falco Ebben

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens