Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Help!!! De duivensport verdwijnt (1/2) Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  11-4-2011
 

We staan erbij en kijken er naar. Het gaat niet goed met de duivensport, in geen van de 3 toonaangevende (?) landen als Belgie, Nederland en Duitsland. Vooral wat betreft de terugloop van de leden en een te weinig aanvoer van nieuwe, daardoor krijg je dan automatisch een vergrijzing, het woord waar iedereen de mond van vol heeft.

Nu zijn we niet de enige bond waar we zoiets tegenkomen, ook andere, veelal met een bepaalde uitstraling zoals gymnastiekbond, de dam- en schaakbond, zang verenigingen, enz., enz., eigenlijk het hele verenigingsleven heeft er op één of andere manier mee te kampen.
Heel duivenminnend Nederland heeft wel een mening wat betreft die terugloop en alles wat daar mee te maken heeft. Natuurlijk ben ik daar geen uitzondering op, alleen heb ik een beetje getwijfeld om deze op papier te zetten, ook om niet te negatief over te komen, want negatief overkomen is wel het laatste wat je bij een teruggang kunt gebruiken.

Verschillende voorvallen en de opkomende ontevredenheid aan de start van het nieuwe seizoen van sommige liefhebbers heeft mij doen besluiten hierover ook eens te schrijven.

Die enorme terugloop van de laatste jaren moet een oorzaak hebben en als je je oor te luisteren legt dan kom je er in een mum van tijd achter dat:

a). ERGENIS één van de grootste oorzaken is van die terugloop. Men ergert zich aan (in willekeurige volgorde):

1). GROOT/KLEIN met in dezelfde categorie maar met andere woorden prof/hobby of veel -/weinig tijd en misschien zelfs wel veel -/weinig geld (de enorme bedragen die voor duiven gegeven worden).
2). Het "INSTITUUT" NPO. met daarbij het bureau, de bestuurders, kiesmannen, en sommige commissies.
3). Het wegnemen van de SPELVREUGDE met o.a. ook het overdreven hanteren van onbenullige regeltjes.
4). De RECHTSGANG binnen het NPO. waarbij vooral soms onbegrijpelijke beslissingen werden genomen en schuldigen w.o. fraudeurs hun straf ontlopen.

b). HET ENORME VERLIES VAN VOORAL DE JONGE DUIVEN heeft gezorgd dat leden in grote getallen het voor gezien hielden. Reken hierbij ook het verlies door roofvogels en je kunt de moedeloosheid van deze liefhebbers enigszins begrijpen want het moet je overkomen om alles te begrijpen.

c). HET KOSTENPLAATJE, met oa. het hok, onderhoud en alles wat daarbij hoort, De aanschaf van duiven en ook weer het onderhouden ervan, Het Vliegen met de duiven en de begeleiding, waarvan het overdreven Medicijngebruik misschien wel het grootste kostenplaatje is, enz.

Naar mijn inziens zijn dit wel de grootste boosdoeners en er zitten problemen waarbij een oplossing werkelijk zeer moeilijk blijkt te zijn en als je het reëel bekijkt ook is.

We zullen enkele punten belichten, om te beginnen met de ERGERNIS en dan punt 1 (groot/klein). Het is ook nogal wat, stel je voor een liefhebber met 10 duiven mee en één met 150 mee en je speelt tegen elkaar, natuurlijk oneerlijk maar verzin maar eens een oplossing, je kunt van alles verzinnen voor een kampioenschap maar één van de beste oplossingen is toch de Nationale Fondspiegel waar groot tegen groot speelt en klein tegen klein, misschien kan het nog een beetje bijgewerkt worden maar in eerste instantie is het toch een stap in de goede richting en hier komen wel de echte kampioenen naar voren en speelt men tegen gelijkwaardigen, daar gaat het toch om, ja toch?

Al het andere zoals b.v. de groten inkrimpen, opdelen in ploegen, niet meer dan een bepaald aantal inkorven, de eerste 10 tellen voor de punten of van iedere 4 gezette duiven er 1 klokken voor weer de punten dat werkt niet, niet bij de zeg maar de beroepsspelers, in eerste instantie malen die niet om een ver., kring of afdelingskampioenschap, die liggen niet wakker als ze de getekende duif niet klokken want de uitslag blijft staan en hun naam komt 20x voor op het eerste blad, voor deze liefhebbers zijn maar 2 zaken belangrijk en dat is:

DAT HET IN DE ZOMER DRAAIT OM DE UITSLAGEN EN IN DE WINTER OM DE DUIF INDIVIDUEEL (voor de grote competities ) en hier weer, al het andere is ondergeschikt, dat pak je mee.

Wat betreft het aantal duiven wat men inzet daar is hoe je het ook wend of keert weinig aan te doen, je hebt nu eenmaal duiven nodig om redelijke concoursen te houden en om de kosten te betalen vooral als het ledenaantal afneemt.
Daarnaast moet er toch ook eens voorzichtig gedacht worden aan een oplossing van b.v. een combinatie bestaande uit: liefhebbers met veel en weinig ruimte, veel en weinig tijd, veel en weinig geld, oud en jong enz., te optimistisch gedacht, ik denk het niet, de bekende Gebr. De Wit hebben nooit duiven gehad bij hun huis, altijd een stukje grond gehuurd bij een boer, zelf hebben we 2x een aanbieding gehad van een voor ons geheel onbekende plaatsgenoot met totaal geen tijd, die ons op alle gebied financieel wou ondersteunen met als tegenprestatie de vermelding van zijn naam in de combinatie en in het weekend erbij zijn met het inkorven, het inkorflokaal, de aankomst van de duiven, de feestavonden, zeg maar duiven houden zonder inspanning.

Je moet zo denken WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG (oplossing).

Punt 2 de NPO, eigenlijk niet nodig om daarop verder in te gaan vooral niet na de perikelen van de laatste weken, het zoveelste bestuur dat de laatste jaren opgestapt is, dat zegt eigenlijk genoeg, persoonlijk vind ik het jammer, dit bestuur probeerde tenminste iets, het bestuur hiervoor, de "Visser periode" was misschien wel het slechtste wat we in het bestaan van de N.P.O. meegemaakt hebben, dat bestuur had totaal geen feeling met de duivensport en de duif opzich waardoor de onzinnigste beslissingen genomen werden die (en dat is misschien wel het ergste ) bakken met geld gekost hebben.

Dan het bureau, veel oudere liefhebbers kunnen zich Maliestraat 10 nog met wijlen Maarten de Roode als directeur herinneren en ze vergelijken dit met het hedendaagse bureau, veel liefhebbers komen dan tot de conclusie dat mijnheer De Roode een soort van wereldwonder is geweest vooral ook omdat alles gebeurde zonder computer, met minder personeel en voor veel meer liefhebbers, natuurlijk kun je de hedendaagse sport niet meer met vroeger vergelijken maar vooral oudere hebben zo hierover een mening.

Over kiesmannen is de laatste tijd genoeg gezegd, afschaffen die manier van vergaderen, meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen.

Punt 3, met de SPELVREUGDE wegnemen moet je denken aan bijvoorbeeld het overdreven hanteren van regeltjes wat betreft de grenzen van het gebied waar je moet spelen, soms betrof het een paar tientallen meters waardoor je van vereniging moest veranderen en dat heeft wat leden gekost.
Het afschaffen van de klassieker Orleans jonge duiven, alleen omdat een clubje mensen (WOWD ) zich bang liet maken, voor veel liefhebbers was deze vlucht het hoogtepunt van het jaar, zo een vlucht haal je niet weg vooral ook omdat de reden van het afschaffen niet klopt, zo zijn er nog verschillende andere punten te noemen maar persoonlijk kan ik me niet van de gedachte onttrekken dat vooral deze beslissingen genomen werden door het soort bestuurders die hun macht wilden laten gelden, diezelfde bestuurders zitten er alleen maar voor hun eigen ego, U en ik, we kunnen er allemaal wel een paar opnoemen en eigenlijk kun je ze missen als kiespijn.

Dit was deel 1 en oplossingen hebben ik ook niet echt gegeven, misschien de volgende aflevering, toch nog wel een tip, het is erg belangrijk dat je POSITIEF naar buiten toe overkomt en niet alle veranderingen meteen afkeurt want anders moeten we straks zeggen WE STONDEN ERBIJ EN KEKEN ERNAAR, (zonder dat er ingegrepen werd ) en dat is eigenlijk het laatste wat we willen, ja toch.

Wordt vervolgd!

Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Van Hoeck-Noel

Combinatie Bruggeman

Fondunie 2000

Gert Jan Beute Duivenproducten

Combinatie Lokhorst

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Super Fondclub G.O.U.

IFC Hoogerheide

Gertjan Knoop

Nico Jan Koenders

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!