De kiesmannen grijpen in juni 2011 alle macht. Het NPO-bestuur wordt gevormd uit voornamelijk voorzitters van afdelingen. Nu staat niets hen nog in de weg om te doen en laten wat ze zelf willen, hun eigen belangen voorop te stellen. Geen bondsblad, geen Vlucht Naar De Toekomst, geen zeggenschap van de leden en noem maar op.
Afdeling 5 begint met vliegen op 1 april en heeft 15 jonge-duivenvluchten op het programma staan. Afdeling 8 vindt 1 mei wel vroeg genoeg en het jonge-duivenprogramma is beperkt tot drie vluchten van 100 kilometer in augustus, wie anders wil en zelf wat onderneemt wordt geroyeerd en is lid af. Afdeling 11/Friesland ’96 heeft een verbod ingesteld op vluchten boven de 500 kilometer, omdat de nieuwe voorzitter van de NPO – tevens van Friesland ’96 - dat wel ver genoeg vindt. Van vluchtcategorieën en zeggenschap over de eigen categorie is geen sprake.
Nationale competities zoals WHZB worden door deze totaal verschillende vliegprogramma’s nog meer vervuild en hebben geen enkele waarde meer. Afdelingen werken niet samen en willen alles in eigen hand houden. Daardoor wordt het vervoer niet goedkoper maar duurder.
Het is chaos in duivenland en bepaalde groeperingen maken daar dankbaar gebruik van. Er zijn geen ingangen meer bij het ministerie doordat de NPO is vervallen tot een ringenuitgifte-bureautje. Er worden ons beperkingen opgelegd. De duivensport holt nog harder achteruit en het einde is nabij.
Of:
Duivensport in 2014
De kiesmannen verliezen de strijd om de macht en de leden pikken het niet langer. In juni 2011 beseffen de kiesmannen ook dat ze verkeerd bezig zijn.
Het oude bestuur blijft aan en maakt af waarmee ze is begonnen. De Vlucht naar de Toekomst wordt een succes. Evenveel vluchten per discipline voor iedereen in Nederland. Een professionele organisatie met dezelfde kampioenschappen overal in het land. Mensen worden niet meer ‘verplicht’ aan zowat alle vluchten mee te doen en kiezen hun eigen favoriete discipline. Clubs werken meer samen om het werk te verlichten.
Het vervoer wordt samen georganiseerd. Afdelingen vervoeren en lossen meer samen, hierdoor wordt de sport goedkoper en door de grotere lossingen zijn de prijzen eerlijker verdeeld.
Kampioenschappen hebben waarde, omdat ze eerlijk worden berekend en de kansen zijn gelijk door hetzelfde aantal vluchten. De contacten met het ministerie zijn en blijven goed. Het imago van de duivensport verbetert en het aantal leden stabiliseert.
Laat de kiesmannen hier niet mee wegkomen en dring desnoods aan op een stemming in de afdeling; wilt u dat het oude bestuur het goede werk afmaakt en wij echt een vlucht naar de toekomst gaan nemen, of wilt u dat deze ruziemakers de tijd 50 jaar terugdraaien? Aan u de keus…?
P.S. Vergeet vooral niet het stuk van Albert de Jong namens het interim-bestuur over deze kwestie te lezen: http://www.npo.nl/actueel/nieuwsbrieven/Op-de-hoogte-22-april-2011/afbeeldingen/vrijdag-22-april-2011/brief%20kiesmannen%20en%20leden.pdf
|