Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Grote aantallen duiven Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  20-5-2011
 

Op dit ogenblik is het iedereen vrij om met 250 duiven te spelen, het mag dus ik zal niemand veroordelen die het doet. Ik heb onder mijn duiven vrienden en kennissen ook diverse liefhebbers die met meer dan 100 duiven spelen. Op dit ogenblik geen enkel probleem want het mag. Maar ben ik het er mee eens? Dat is andere koek.. NEEN, ik ben er op tegen.

Eerlijk spel

Mijn mening is dat iedereen met een maximum aantal duiven mag spelen, laten we dat in deze column houden op 30. Wanneer iedereen met maximaal 30 duiven mag spelen zul je eerlijker kansen hebben als kleine man (met minder dan 30 duiven mee). En als de kampioen het niet kan met 30 duiven, dan is het geen kampioen. Wanneer MVV (Voetbalclub Maastricht) tegen AC-Milan speelt hebben ze in principe geen enkele kans, de AC-Milan spelers zijn namelijk veel beter, hebben betere genen, trainingsfaciliteiten en betere verzorging. Maar ze spelen wel 11 tegen 11, en het balletje is rond dus zo nu en dan…tja kunnen ze zomaar winnen. Maar stel je nu voor dat MVV met 11 spelers tegen AC-Milan met 80 speelt... Dan weet u natuurlijk net zo goed als ik dat weet dat MVV nooit en te nimmer wint. Bij postduiven melkers hebben we heus wel uitzonderingen, ik zag vorig jaar iemand met 225 duiven op Barcelona die helemaal werd weggespeeld door iemand met 4 duiven mee. En ook met 10 duifjes op de vitesse kun je nationaal kampioen worden, natuurlijk, maar dat zijn uitzonderingen. En we willen eerlijk spel, dus gaan niet op zoek naar uitzonderingen. Op dit ogenblik heb ik wederom een wonderduif, het is Babette, wanneer ik alleen deze duif zou hebben gespeeld de eerste 4 weken, zou ik net zo hoog gestaan hebben als nu met 50 en 40 duiven mee. Maar ik weet ook dat ik het met 50 duiven langer vol hou op alle vluchten dan met die ene Superduif.

Maar onze duivensport is de enige sport waar de aantallen spelers niet eerlijk geregeld zijn. Nu hoor ik steeds opmerkingen (van grote spelers): “Dat moet ik toch zelf weten, ik speel graag met veel duiven” of “Ik zie graag veel duiven thuiskomen” of meer van dat soort ongein. Maar dat moeten we niet willen met zijn allen, er moet een eerlijker systeem komen dan de huidige regelgeving bij postduiven. Ik vind dat U als liefhebber in de club moet vragen om beperking van het aantal duiven tot laten we zeggen maximaal 30 per vlucht. Er gewoon niet meer inmanden. Uw club moet dit aankaarten bij uw afdeling en uw afdeling weer bij het NPO. Het moet eerlijker en wel landelijk!

Nu kunnen we een soort tussenweg nemen, we kunnen zeggen “laat de bovenste 30 duiven tellen” die komen voor de punten in aanmerking, maar kies dan ook voor maximaal uw 1e 30 getekenden die op teletekst kunnen komen. Het is die grote mannen namelijk om twee dingen te doen. Ten eerste om meer kans te maken om op teletekst te komen (en met 150 heb je meer kans op een uitschieter dan met 20), en ten tweede om een eigen trek te creëren. Een eigen trek denk u? Jazeker, als we nu in Rayon 10 van afdeling 10 kijken, dan zien we 4 a 5 man die samen zo’n 500 duiven zetten en die op korte afstand van elkaar wonen, de trek van de massa zal daar altijd aanwezig zijn zelfs met verkeerde wind … de massa moet daar heen. Het zijn natuurlijk ook nog eens zeer goede spelers, echte kenners laten we ze noemen, en dan met die grote koppels duiven gokken ze op teletekst. En als er meer dan één duif van ze op teletekst staat gaat de kassa rinkelen

Maar op terug te komen naar die tussenweg van maximaal 30 duiven laten tellen voor de punten en teletekst, dan nog is het niet in zijn geheel eerlijk. Je houd dan die trek van de massa, en je houd dat deze mannen makkelijk 30 goeden kunnen zoeken (per week) uit een groep van 150. En mag je er maar 30 mee spelen (de anderen mogen niet in de container) dan heeft het voor die mannen op den duur geen zin meer, en spelen ze minder.

Nu zijn er ook mensen die zeggen dat de duivensport dan duurder gaat worden, omdat er minder duiven mee gaan…dat is niet zo, minder duiven kunnen misschien in een container minder. En natuurlijk heb je dan weer afdelingbestuurders die zeggen: “we hebben dan een dure container staan” Klopt, dan verkoop je hem maar of geef je hem maar weg. Afdelingen moeten niet aan hun geldbuidel denken maar aan de duivensport. Als bij ons in Afdeling 10 en 11 minder duiven komen, dan gaan ze maar samen concoursen. We kunnen best samen naar een vitesse afstand, de ACG’s of rayons opnieuw indelen en klaar is kees.

Onze duivensport gaat steeds kleiner worden, veel liefhebbers haken af door diverse oorzaken, maar èèn van die oorzaken is dat ze geen gelijke kansen hebben. En als we die oorzaak nu wegnemen…hebben we al weer een deel gered.

Gelijke kansen

Natuurlijk weten we dat ook qua aantal vluchten en afstanden het niet altijd eerlijk gaat. U als liefhebber moet eisen bij uw club en afdeling dat iedereen in Nederland gelijk begint, of het nu 1 maart of 1 mei is, maakt niets uit. Maar gelijk! U als liefhebber moet eisen van uw afdeling dat ze met anderen rond de tafel gaan voor samenwerking, het moet nu eerlijker of we gaan kapot. Maar waak voor 1 ding, op dit ogenblik is er nog geen regeling voor gelijke aantallen duiven of in ieder geval een maximum in te korven aantal, dus iedereen is nog helemaal vrij. Ga dus de liefhebber bij u in de buurt niet op de huid zitten als hij met 150 duiven aankomt en u met 10, hij staat helemaal in zijn recht, het mag dus no problemmo. Maar willen we dit in de toekomst nog? Ik niet. En natuurlijk zijn er dan grote liefhebbers die hun vrouw, kinderen en buurman dan ook lid maken om op dat erf dan toch met 150 duiven te kunnen spelen... laat ze lekker, ieder heeft zijn eigen hoklijst, en dus ze kunnen de punten van elkaar afpakken. Het “trek” probleem blijft... maar het verschil in kwaliteit ook, dus als u 30 krielkippen in de mand steekt en uw concurrent 10 echte postduiven zal hij het toch winnen! Denk er eens over na, en laat de ikke ikke gedachte eens even achterwege.

Tot volgende week

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

Nico Jan Koenders

Marcel van Zanden

Fondunie 2000

Team Noel-Willockx

Gertjan Knoop

Huub Hermans

M. van Ginkel

Gebr. Maas & Zn

Familie Huizer

Super Fondclub G.O.U.

J. Doldersum & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!